Diversiteit in kinderboeken, hoe belangrijk is dat?

Onze kleurrijke wereld zit vol diversiteit van mensen en culturen. Ook in jouw directe omgeving zijn er ongetwijfeld mensen die een andere levenshouding, cultuur of religie aanhangen. Maar wat weet jij daar nou eigenlijk van? En hoe voed je dan toch je kind op met diversiteit? Kinderboeken zijn daarvoor een heel geschikt middel. Heb jij wel eens in je boekenkast gekeken hoe divers de boeken zijn?

Diversiteit ervaren zonder op reis te gaan

Je kinderen een andere cultuur echt laten ervaren is het allermooiste. Reizen naar een land waarin alles net even anders gaat dan thuis. Zo voelt en proeft je kind die andere manier van leven en cultuur echt. Maar ook als je niet op reis kunt of wilt met je kind(eren) kun je ze laten kennismaken met de diversiteit van mensen en culturen. Prentenboeken en andere kinderboeken zijn daarvoor heel geschikt. Gelukkig komt er steeds meer diversiteit in kinderboeken en worden ze steeds inclusiever. Samen met je kind ontdek je het leven van de hoofdpersoon en zie je hoe die woont, leeft, doet en reageert. Zo leert niet alleen je kind, maar jij misschien ook!

Samen lezen, diversiteit in kinderboeken

Hoe kleurrijk is jouw (kinder)boekenkast?

Belangrijk is dan wel dat de kinderboeken aanbiedt en voorleest ook divers zijn. Dus kies boeken die het liefste gaan over kinderen van verschillende uiterlijke kenmerken, culturen, religies en levensgewoonten. Heb jij kinderboeken met een niet-witte hoofdpersoon? En boeken waarin een andere religie wordt genoemd? Of een andere gezinssamenstelling dan die van jullie?

prentenboek over diversiteit, geschreven door Monique Terpstra - van Lochem

Waarom is diversiteit belangrijk voor kinderen?

De verhouding tussen witte en niet-witte hoofdpersonen in kinderboeken is nog altijd niet in evenwicht. Toch komt daar steeds meer verandering in. En niet alleen diversiteit van huidskleur, maar ook van genderidentiteit, leeftijd en seksualiteit. Het biedt (nieuwe) rolmodellen voor kinderen. Dat is belangrijk voor hun ontwikkeling en eigenwaarde. Kinderen kunnen uit kinderboeken dus niet alleen leren over anderen, maar ook over zichzelf. Ze kunnen zichzelf in de karakters herkennen. Daardoor wordt het voor hen zelf ook makkelijker om zich te uiten over een bepaald onderwerp.
Als een kind zichzelf nooit kan herkennen in een kinderboek, zal het denken dat er niemand is als hij. Hij zal denken dat hij eigenlijk anders zou moeten zijn. Dat is natuurlijk niet zo. Ieder kind is prachtig zoals het is.

Het belang van menselijke voorbeelden

Het is dus erg belangrijk dat kinderen voorbeelden zien. En dan vooral menselijke voorbeelden. Dus niet een kat die bevriend raakt met een hond. Maar een zwart en een wit kind. Ook boeken waarin een moeder dokter is. Of een bouwvakker die verliefd wordt op een andere man. En kinderen uit verschillende culturen die vertellen over hun gebruiken en geloof. Op deze manier leert je kind wat er allemaal mogelijk is en dat dit normaal is.
In de bibliotheek vind je steeds meer kinder- en prentenboeken waarin verschillende culturen, religies en mensen een hoofdrol spelen.

Kinderboekenbingo in de Week van de Culturele Diversiteit

Ben jij benieuwd naar die diversiteit in kinderboeken in jouw bibliotheek? Doe dan de gratis kinderboekenbingo in de Week van de Culturele Diversiteit. Vraag in jouw lokale bibliotheek of zij meedoen.

Wil je meer weten over de kinderboekenbingo? En de andere activiteiten die worden georganiseerd in de Week van de Culturele Diversiteit? Ga naar hewiebenjij.nl. Vraag jouw gratis activiteitenpakket aan!

Tot slot

Voorlezen of samen lezen is erg belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Door diversiteit van huidskleur, gezinssamenstelling, leeftijd en religie leert je kind hier over. Het is belangrijk voor de ontwikkeling en eigenwaarde. Hoe divers is jouw kinderboekenkast?

Buurtmamas.nl publiceert elke zaterdag een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

Monique Terpstra - van Lochem, auteur en eigenaar kinderopvang Sproet

Dit ben ik

Ik ben Monique Tekstra-van Lochem, moeder van twee. Ik ben de bedenker en schrijver van Hé, wie ben jij? Hét grote ontdekboek dat kinderen laat kennismaken met de diversiteit van mensen en culturen, dat inmiddels meer is dan alleen een kinderboek.

Meer info (ook over de Week van de Culturele Diversiteit) vind je op: hewiebenjij.nl

Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.