Inclusie kinderopvang. Waarom zou mijn kind daar blij van worden?

Iedere dag opnieuw heb ik het voorrecht om te mogen ervaren hoe waardevol inclusie is. Voor mij de normaalste zaak van de wereld. Maar ik realiseer me heel goed dat dit (nog) niet voor iedereen het geval is. Logisch, niet iedereen vertoeft immers dagelijks in een omgeving waarin kinderen (en/of volwassenen) met en zonder zorgvraag samen optrekken. Ook in de kinderopvang is inclusie nog niet overal doorgedrongen. Maar gelukkig wel op steeds meer plekken! Indien je op zoek bent naar kinderopvang, weet dan dat die keuze ook tot de mogelijkheden behoort. Ik neem je graag mee in ‘zomaar een werkdag’ bij Bzzzonder. Om je een beeld te geven van het belang, de kracht en waarde van inclusie.

Waar komen de kinderen vandaan?

Het is dinsdagmiddag, mijn bso-dag. Die start altijd met het ophalen van de kinderen van scholen in de wijk. Bij aankomst op de bso, spelen we meteen even lekker buiten in de tuin. Na een dag van zitten, opletten en leren is het fijn om te starten met een potje uitrazen, frisse lucht in de longen en konijntjes aaien. Een andere reden dat we in de tuin starten, is om samen de rest van onze groepsgenootjes op te vangen om ons compleet te maken deze dag. Zij worden met busjes naar onze opvang gebracht. Inclusie betekent dus ook kinderen die extra zorg nodig hebben.

Wie komt er binnen?

Daar komt onze altijd vrolijke Lot ook aan gehold. Ze zegt iedereen persoonlijk gedag en ze kent iedereen bij naam. De kinderen, de pedagogisch medewerkers én alle leden van het leerwerkteam. Is er een nieuw kind op de groep? Dan loopt Lot er steevast op af en stelt zich voor: ‘ik ben Lot, zullen we vrienden zijn?’ Een warmer welkom kun je je niet voorstellen.

een groepje kinderen staat te schoppen tegen een bal op een voetbalveld, inclusie kinderopvang

Wat gaan we doen vandaag?

Lot zit ook altijd vol ideeën en vraagt of we vandaag eindelijk die talentenshow kunnen doen, waar we het al zo lang over hebben. Ze heeft gelijk, het moest er maar eens van komen! Lot regelt potloden en papier en samen met haar groepsgenoten maakt ze een inschrijflijst én een poster voor de show. Iedereen mag zich inschrijven met zijn of haar eigen unieke talent. ‘Dansen op één been met je ogen dicht’ is er één van, maar ook je oren bewegen zonder je handen te gebruiken en zingen en een handstand op je kop.

‘Dansen op één been met je ogen dicht’

een kind in een rolstoel wordt uit het busje gehaald, alle kinderen van de opvang wachten hem op, inclusieve kinderopvang, diversiteit

Wie komt er nog meer binnen?

Ondertussen komt David binnen. De meisjes van zijn groep pakken voor hem vliegensvlug zijn glitterfles, die hij zo ontzettend mooi vindt. Stiekem ook om hem af te leiden van de pot met strijkkralen, waar ze net zo druk mee zijn. Die vindt David namelijk ook prachtig en steekt het allerliefst zijn handen erin. Hij is blij met zijn glitterfles en gaat helemaal op in het bewonderen van de glitters.

Wat betekent opvang dichtbij huis?

In de middag trekken we met de kinderen de wijk in. Bolu gaat natuurlijk ook mee. We zijn niet voor niets inclusie. De kinderen vechten om de beurt wie er achter zijn rolstoel mag lopen met stoere brandweerwagens op de wielen. De ouders van Bolu zijn dankbaar dat hun zoon naar Bzzzonder kan. Voorheen was er voor hem alleen opvang aan de andere kant van Amersfoort. Bolu kon daardoor niet opgroeien met de kinderen uit zijn eigen wijk. In het weekend tijdens het boodschappen doen wordt Bolu nu herkend. Enthousiast roepen zijn groepsgenootjes zijn naam en zwaaien naar hem. Dat geeft een fijn gevoel van gezien worden en erbij horen.

Wat is bijzonder?

Wanneer ik door het pand loop, vang ik een gesprek op tussen Twan en Jonathan van ons leerwerkteam. Twan zegt: ‘Jij bent ook bijzonder zoals ik toch?’ Jonathan geeft antwoord: ‘Eigenlijk is iedereen bijzonder op zijn eigen manier.’ En zo is dat. Inclusie is toch prachtig?!

Wat is er zo mooi aan onze opvang?

Iedere werkdag zit vol met bijzondere, grappige en ontroerende momenten als deze. Ik zou er boeken mee vol kunnen schrijven! Het is fijn om een plek te creëren waar iedereen zichzelf kan zijn en zich gezien voelt. Een plek waar ieder kind dezelfde kansen krijgt. Waar je leert om rekening met elkaar te houden. En waar je leert je best te doen om de ander te begrijpen. Ik hoop met heel mijn hart dat wij ooit de afspiegeling van de maatschappij mogen zijn.

Tot slot

Op een dag bij Bzzzonder komen er bijzonder kinderen binnen, worden er bijzondere activiteiten gedaan en bijzondere opmerkingen gemaakt. Elk kind is bijzonder, elk kind is welkom en elk kind hoort erbij. Inclusie opvang, we love it! Mijn collega Natascha schreef ook een mooie blog over inclusie opvang.

Liefs,
Melany

Buurtmamas.nl publiceert op maandag en vrijdag een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

Foto van Melany Pinchetti met haar gezin, werkt bij Bzzzonder

Dit ben ik

Ik ben Melany. Getrouwd en moeder van drie kinderen. Ik werk op de groep, begeleidt de pedagogisch medewerkers en werkt met de (jong)volwassenen die in het horeca leerwerkteam. In mijn vrije tijd ga ik er graag op uit met mijn gezin, schrijf ik blogs en train ik tussen de bedrijven door ook nog met heel veel plezier een Handbalteam. 

Website: www.bzzzonder.nl

Bzzzonder
Share This Post

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.