Leuke tips om samen met je dreumes te spelen!

In mijn vorige blog heb ik jullie verteld hoe leuk het is om met je baby te spelen en daarnaast dat dit ook erg nuttig is. Samen spelen stimuleert de ontwikkeling op verschillende gebieden. Zo ontwikkelt je baby zich op sociaal-emotioneel en motorisch vlak, in de spraak-taalontwikkeling, en ontwikkelen de hersenen zich verder.

Deze ontwikkelingsgebieden worden door samen met je dreumes te spelen natuurlijk ook verder gestimuleerd. Je kind ontwikkelt steeds meer een eigen persoontje, net als bij baby’s leren, ze veel van herhaling en door jou te imiteren. Daarnaast versterk je de band tussen jou en je kind door samen te spelen. Kortom samen spelen is leuk en erg nuttig!

Spelen met je dreumes van 13-15 maanden

Je kind zal in deze fase de eerste stapjes kunnen gaan zetten en het leren lopen kan dan snel gaan. Bedenk wel dat ieder kind zich op zijn eigen tempo ontwikkelt, wees niet ongerust als je kind het nu nog niet kan! Bewegen vindt je kind sowieso leuk, dus samen dansen wordt vast een feest! Op het ritme dansen en zingen, jou nadoen en verschillende klanken ontdekken! Handjes vast en samen bouncen op de beat! Ook kan je zelf op de grond gaan zitten, kussens onder een kleed verstoppen en je kind over het parcours laten klimmen en klauteren. Al kruipend, en deels stappend wordt het evenwicht / de balans van je kind gestimuleerd en verbeterd de spierkracht. De trap op leren klimmen en klauteren is goed voor de motorische ontwikkeling, naast dat het ook goed is om een kind veilig een trap op en later ook af te laten klimmen. Begin bij de trap aflopen met de laatste paar treden, zodat het minder spannend is dan helemaal vanaf boven aan de trap. De trap afklimmen is het veiligst om op dezelfde manier aan te leren als de trap opklimmen, maar dan de beweging naar beneden makend, liever niet op de billen glijdend/zittend naar beneden.

Voorlezen en dieren of voorwerpen aanwijzen in een boekje is het leukste wat er is! Samen oefenen met woordjes en geluidjes. Voor je het weet kan je kind alle geluiden van de kinderboerderij nadoen. Probeer als je buiten loopt samen met je kind te kletsen over wat je ziet op straat en wat er gebeurt, zo wordt zijn woordenschat alleen maar groter.

Spelen met je dreumes 16-18 maanden

Je kind leert zijn eigen lichaam langzaam steeds meer kennen. Liedjes waarmee je verschillende lichaamsdelen benoemt zijn erg leuk om samen te zingen, zoals ‘hoofd, schouders, knie en teen’ en ‘dit zijn mijn wangetjes en dit is mijn kin’. Alleen al benoemen, waar is je neus, of waar is mijn neus, is ook al heel leuk en leerzaam!

Om de fijne motoriek te stimuleren kan je samen met je kind een mooi tekenkunstwerk gaan maken. Vaak zijn wasco krijtjes fijn om mee te beginnen, omdat deze bij weinig druk op papier wel een goede kleur achterlaten op de tekening. Natuurlijk zal het tekenen nu nog vooral ongecontroleerd krabbelen, krassen en strepen zijn, maar de eerste tekeningen voor opa en oma kunnen worden gemaakt!

Spelen met je dreumes 19-21 maanden

De meeste kinderen kunnen nu goed staan of lopen. Om zijn coördinatie te verbeteren is het leuk om samen te gaan voetballen. Gebruik in het begin een lichte bal, zoals een strandbal. Ook leuk om samen te gaan doen is, rollen met een bal. Ga tegenover elkaar zitten met de benen wijd en rol de bal zachtjes over. Zo stimuleer je de oog-handcoördinatie van je kind.

Misschien zegt je kind nog niet veel woordjes, maar begrijpen van kleine opdrachtjes gaat vaak al heel goed! Wanneer je zegt: ‘we gaan zo naar buiten’, zijn de jas en schoenen van je kind en van jou al gepakt! Ook wil je kind je graag helpen. Heb je boodschappen gedaan, ruim deze dan samen op. Dat is gezellig en zo zijn jullie samen even bezig.

Spelen met je dreumes 22-24 maanden

Eerst leert je kind klimmend de trap opgaan, maar hij kan nu ook lopend de trap opgaan. De leuning aan de ene kant en een hand van papa of mama aan de andere kant. Kijk ook of je kind beide benen gebruikt om de trap op te klimmen, of een voorkeur heeft voor één been en probeer anders het andere been te stimuleren om die eerst neer te zetten.

Ga met droog weer lekker naar buiten, en kies elke keer een andere speeltuin! Klimmen, klauteren, in de zandbak lopen, over gras lopen, van de glijbaan af of op de schommel. Allemaal vaardigheden om de motoriek te stimuleren. Het toppunt zal springen op een trampoline zijn, houd de handjes van je kind vast, bounce zelf op en neer en kijk wat je kind doet! Lukt het al om een beetje mee te bouncen, in te hurken en misschien een beetje van de trampoline omhoog te komen….?

Aansluiten bij jouw kindje

Belangrijk bij het spelen met je kind is dat het altijd veilig is! Forceer je kind niet om iets te doen wat hij niet wilt. Mocht je kind een spelletje niet leuk vinden of spannend vinden, probeer het spel dan net even anders te maken of ga samen iets anders doen.

Probeer altijd te kijken of het spelletje past bij de ontwikkeling van je kind. Ieder kind ontwikkelt in zijn eigen tempo. Mocht je twijfels of zorgen hebben over de ontwikkeling van je kind, dan kan je altijd het consultatiebureau of de huisarts raadplegen. Ook kan je bij de kinderfysiotherapeut vrijblijvend, zonder verwijzing, langskomen wanneer je vragen hebt over de motorische ontwikkeling.

Peutergym

Bij ons in de praktijk kunnen op woensdag en vrijdag kinderen van 2-4 jaar samen spelen in een uitdagende en stimulerende omgeving. Peuters die angstig of voorzichtig zijn, een vertraagde motorische ontwikkeling hebben of sociaal-emotioneel een extra zetje kunnen gebruiken, zitten bij ons bij de peutergym op hun plek!

Schermafbeelding-2019-09-13-om-16.19.18

Dit ben ik

Ik ben Annemarie van der Kraan, kinderfysiotherapeut bij (Kinder)Fyzie in Amersfoort. Na de opleiding fysiotherapie heb ik met veel plezier de opleiding kinderfysiotherapie gevolgd. Vooral kinderen van 0 tot 4 jaar vind ik een bijzondere en mooie leeftijdsgroep waarin je, samen met de ouders, de eerste stappen in hun motorische ontwikkeling volgt en hen daarin begeleidt. Met elkaar plezier hebben in bewegen is een mooi doel op welke leeftijd ook!

Website: www.fyzie.nl

Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.