Niet slapen, onrust en veel huilen. Hier kan het aan liggen!
Dat je baby in de eerste periode na de geboorte regelmatig huilt, hoort er bij. Maar als jouw kindje vaak onrustig is, veel huilt en moeilijk slaapt dan is het handig om verder te kijken. Waar komt dit vandaan? Kan er iets anders aan de hand zijn? Je wilt natuurlijk graag weten wat de oorzaak is. In dit blog vertel ik je alles over oorzaken die jouw baby kunnen storen in zijn slaap.
Wat geeft een onrustige baby?
In mijn praktijk zie ik veel baby’s die onrustig zijn. Regelmatig komt dit doordat de baby oververmoeid is. Met redelijk eenvoudige adviezen kan ik deze ouders helpen. Vaak zie ik bij de evaluatie een blije baby en dus ook blije ouders.
Het komt natuurlijk ook voor dat er een onderliggend probleem is waardoor de baby niet fijn kan slapen. In zo’n geval gaan we een slaapplan maken. We pakken als eerste de onrust aan. Als we weten dat er lichamelijk niets meer aan de hand is dan kunnen we een stap verder. je gaat je kindje leren leren om zelfstandig in slaap te vallen.
De reden van huilen.
Het is goed te bedenken dat je baby in het begin niet veel anders kan dan huilen om iets duidelijk te maken. Hij huilt omdat het zijn krachtigste communicatiemiddel is. Hij wil jou duidelijk maken dat er iets is dat hij niet fijn vindt. Nu mag jij gaan bekijken wat er aan de hand is. Je zal merken dat al je kindje wat ouder wordt, jullie elkaar beter gaan begrijpen. Vaak zie ik dat baby’s minder huilen als ze ongeveer zes weken oud zijn.

Wat zijn veel voorkomende redenen van huilen?
Als jouw kindje huilt, is het handig om een lijstje af te gaan. Zeker in het begin zal het je veel leren over wat er aan de hand is met je kindje. Heel vaak zal je kindje huilen omdat hij honger heeft. Ook kan je kindje een vieze luier hebben, het warm of te koud hebben. Maar je kindje kan ook gewoon bij je willen zijn, moe of overprikkeld. Deze oorzaken zijn vaak niet zo moeilijk om op te lossen. Hierna is je baby veelal weer tevreden. Natuurlijk kan er ook meer aan de hand zijn. Als je de bovenstaande oorzaken hebt uitgesloten, gaan we kijken wat er dan aan de hand kan zijn.

Welke reden kan nog meer zijn?
Een van de meest voorkomende andere redenen is een kindje met een gevoelige buik. Dan bedoel ik niet een baby die in de eerste weken soms wat krampjes heeft. Ik bedoel een baby die bijvoorbeeld moeite heeft met zijn ontlasting. Hierdoor gaat de buik van je baby echt wel zeer doen. Dit kan gebeuren als de voeding voor je kindje verandert of als je kindje vaste voeding mag.
Denk je dat je kind last heeft van zijn buik dan is warmte heel fijn. Doe je kindje lekker in een warm bad of leg een warmtekussen op zijn buik. Massage is natuurlijk ook altijd prettig. Doe dat wel zachtjes en met een fijne olie.
Wil je starten met vaste voeding, doe dit dan niet te vroeg. Begin met kleine hoeveelheden en bouw het rustig op. Heb je dit allemaal gedaan en blijft je kindje last houden van zijn buik? bijvoorbeeld met veel krampjes en scheetjes? Neem dan voor de zekerheid contact op met je huisarts.
Koemelkallergie
Natuurlijk kan er een serieuzer probleem de reden zijn van het huilen. Ik adviseer je altijd je moeder gevoel te volgen. Ga gerust eens langs een professional. Deze persoon heeft veel ervaring en kennis. Het is fijn als hij of zij met je meedenkt.
Serieuzere problemen kunnen bijvoorbeeld een koemelkallergie zijn. Als dit aan de hand is, reageert je baby allergisch op het koemelk-eiwit. Veel baby’s met een koemelkallergie drinken onrustig. Je kindje kan uitslag op het lijfje hebben (veel rond het mondje) en slijmerige of groene ontlasting. Heb je alle problemen van hierboven geprobeerd aan te pakken en denk je dat je kindje mogelijk koemelkallergie heeft? Neem dan altijd contact op met je huisarts.
Teveel spanning in het lijfje
Nog een serieus probleem kan er iets met de werveltjes zijn, waardoor het slapen lastig is. Tijdens de bevalling kunnen werveltjes onder druk komen te staan of verschuiven. Ook als een baby om een andere reden veel huilt, bouwt zich spanning op in het lijfje. Je herkent dit bijvoorbeeld aan een voorkeurshouding, overstrekken of veel huilen bij het verschonen en aankleden. Heeft jouw baby hier last van? Dan kan een osteopaat of fysiotherapeut helpen om de spanning bij je baby te laten afnemen.
Reflux
Ook kan reflux een oorzaak zijn van het huilen bij je kindje. Reflux is echt niet fijn voor je kindje. Het kan je baby behoorlijk wat pijn geven. Je kindje kan na de voeding zuur ruiken uit het mondje, maar het kan ook een verborgen reflux zijn. Dit kan best een zoektocht zijn. Vaak willen kindjes die last hebben van reflux niet plat liggen. De voeding komt dan letterlijk omhoog de slokdarm in. Je kindje gaat vaak dan veel slikken. Het kan helpen om je kindje lang rechtop houden na de voeding. Best vermoeiend voor jou en je kindje. Slapen met reflux is lastig. Soms helpt het om het hoofdeinde van het bedje iets hoger te zetten. Bijna alle baby’s hebben reflux. Het gaat na 6 maanden vaak vanzelf over. Geeft het zoveel onrust dat het niet meer gaat, ga dan natuurlijk voor advies naar je huisarts!
Breng de rust terug!
Slapen is essentieel. Zowel voor jou als je kindje. Vaak slapen baby’s die onrusig zijn weinig. Dit zorgt voor oververmoeidheid. Dit kan weer zorgen voor meer onrust en meer huilen. Zie je de vicieuze cirkel? Want hierdoor slaapt je kindje nauwelijks en raakt nóg vermoeider. Laat het slapen in zijn bedje maar even los. Slapen is nu de prioriteit, waar en hoe is minder belangrijk. Dat komt later wel weer. Zorg er eerst voor dat je kindje slaapt en de rust terugkeert. Daarna kan je het slapen in het eigen bedje wel weer gaan proberen. Geef er nu tijdelijk even aan toe, je baby heeft je nodig.
Tot slot
Er kunnen veel oorzaken zijn dat je kindje niet wil slapen. Honger, warm, koud, een vieze luier, bij jou willen zijn, het kan allemaal. Als dit niet helpt kan je verder zoeken. Heeft je kindje een gevoelig buik? Kijk dan of je het kunt oplossen met warmte en massage. Lijkt dit ook niet de oorzaak zoek dan verder. Een professional kan je hierbij helpen. Samen kan je kijken of je kindje mogelijk een koemelkallergie heeft, teveel spanning in zijn lijfje of last heeft van reflux. Niet alles is even makkelijk op te lossen. Probeer er in ieder geval voor te zorgen dat je kindje zoveel mogelijk slaap pakt. Meer slaap geeft meer rust.

Dit ben ik
Ik ben Patricia Luppers, moeder van 2 kinderen (met de 3de op komst) en oprichter van Dreamzz Slaapcoaching. Ik help ouders van slechtslapende kindjes (0-4 jaar) om hun kindje weer lekker te laten slapen. Dit doe ik met een slaapplan op maat, passend bij jullie situatie, in kleine haalbare stappen.
Website: www.dreamzzslaapcoaching.nl
