Slim plannen, zo houd je tijd over met een baby
In je kraamweek regelt de kraamverzorgster alles. Van planning tot maaltijden, schone luiers en een blinkende toilet. Na de kraamtijd mag je dit zelf doen. Je bent er klaar voor gestoomd, maar oeps, hoe plan je nu goed en slim?! In deze blog geef ik je zes tips om tijd te besparen. Slim omgaan met je tijd door activiteiten te combineren. Zo blijft er genoeg tijd over voor jezelf of voor quality time met je baby. Wie wil dat nu niet?!
Plannen met een baby? Hoe dan?
Nu valt er met een pasgeboren baby weinig te plannen. Voeden op verzoek is de basis van je dag en daar omheen is er natuurlijk genoeg te doen. Wanneer plannen lastig is, kan het fijn zijn om bepaalde activiteiten aan elkaar te koppelen. Zo heb je net wat meer grip op je to do lijst van de dag. Je kunt activiteiten combineren zoals samen douchen, slapen tijdens de wandeling, etc. Hieronder zet ik ze voor je op een rij.
1. Slapen tijdens de wandeling
Nog een fijne combinatie is wandelen tijdens een slaapje. De meeste baby’s vallen tijdens het wandelen makkelijk in slaap. Je kunt je kindje meenemen in de draagdoek of in de wandelwagen. Zo heb jij wat beweging en snuif je die heerlijke gezonde buitenlucht op. Ondertussen kun je misschien wat boodschappen oppikken. Let op dat je niet teveel wilt meenemen. Niks zo vervelend als zeulen met je kindje en veel boodschappen. Het ging tenslotte om een fijne wandeling. Grote en zware boodschappen zijn op zo’n moment natuurlijk niet handig. Laat deze lekker bezorgen. Dit maakt het weekend rustiger, waardoor je meer tijd voor elkaar hebt.
2. Slaap tegelijk met je baby
En ja, deze is cliché, maar oh zo belangrijk. Slaap wanneer je baby slaapt! Zeker de eerste weken. Kies één slaapmoment, waarop je ook altijd zelf gaat slapen. Wanneer je overdag niet kunt slapen, neem dan in ieder geval rust! Laat je hoofd, de prikkels, alles even tot rust komen. Lees een boek, kies wat uit op netflix of iets anders waarbij je kunt ontspannen. Hiervan word jij een blije mama en dat heeft veel effect op je kindje.
3. Samen douchen
Samen douchen duurt allicht wat langer dan wanneer je alleen gaat douchen, maar je bent wel weer sneller dan een douche en een badje. Bijkomend voordeel hierbij is dat het een heerlijk knuffelmomentje is met huid op huid contact. Niet te vergeten, het is natuurlijk ook gewoon heel gezellig.
Samen douchen pak je als volgt aan:
- Zorg ervoor dat je voor jezelf je kleding, ondergoed, handdoek en badjas klaar hebt liggen
- Leg het aankleedkussen, wipper of maxicosi op de grond in de badkamer. Warm de badkamer een beetje voor
- Leg een luier, kleding, eventueel een mutsje en voldoende hydrofiele doeken klaar.
- Leg je kindje uitgekleed maar wel lekker warm in een omslagdoek op het aankleedkussen, maxicosi of wipper
- Begin met je eigen douche en zorg ervoor dat je de zeep/douchegel goed weg spoelt, zet de douchekop wat lager en doe je haar vast in een handdoek dat scheelt namelijk later weer.
- Pak je kindje er lekker bij onder de douche en vermijd overmatig gebruik van wasgel om glibberigheid te voorkomen.
- Wanneer jullie klaar: zijn wikkel je kindje lekker warm in de omslag doek op het aankleedkussen, de maxicosi of wipper en trek zelf je badjas aan. Let op droge voeten i.v.m. uitglijden.
- Nu heb je twee opties; wanneer het tijd is voor een voeding en een slaapje kun je ervoor kiezen om lekker huid op huid te voeden en nog even niet aan te kleden.
- Wanneer je wel direct wilt aankleden doe dan altijd eerst je kindje en daarna jezelf hiermee voorkom je vaak een hoop huilen.
4. Meerdere porties koken
Elke dag staat koken weer op het programma. Ook hier valt tijdwinst te maken. Sta je eenmaal aan de pannen, maak er dan een gewoonte van om altijd dubbele porties te maken. Eén portie voor de avond zelf en de andere hup de vriezer in. Een paar dagen later hoe je het slechts op te warmen en kan je zo met zijn allen aan tafel. Heerlijk even geen gedoe met pannen en afwassen. Die tijd kan je gebruiken om even een tijdschrift te lezen (me-time is oh zo belangrijk!) of te knuffelen met je baby. En heb je een keer een baaldag of vreselijke nacht achter de rug? Hoe fijn is het dan om een maaltijd a=uit de vriezer te kunnen halen?!
5. Voedingen bijhouden in een app
Tijdens de kraamweek wordt er bijgehouden hoe het met de voedingen gaat. Hoe laat, hoeveel, welke borst, etc. wordt precies vastgelegd in het kraamdossier. Na de kraamweek hoeft dit niet meer. Veel mama’s vinden het wel een fijne houvast. Alleen ben je niet altijd in de buurt van het schriftje. Daarvoor bestaan verschillende handige apps. Hier kun je de voedingen makkelijk in bijhouden. Zo heb je altijd en overal je lijstje met voedingen bij je. Voorbeelden van apps: Glow Baby, Samen Voeden, Babydagboek, Medela Family App.
6. Opruimen doe je zo
Één van de handigste tips die ik ooit kreeg was: “leg het niet neer, ruim het op”. In de drukte van de dag is het heel makkelijk om dingen even ergens snel neer te leggen. Het bord bijvoorbeeld op het aanrecht te zetten in plaats van in de vaatwasser, die luier in de gang in plaats van de luieremmer of de container. Het nadeel is dat er een moment op de dag komt dat je héél veel moet opruimen. Wanneer je alles gelijk opruimt, hoef je het niet aan het einde van de dag nog te doen. Tevens zorgt een opgeruimd huis voor rust in je hoofd. En die tijd die je overhoudt kan je vast gebruiken!
Vertrekt je kraamverzorgster en vraag je je af hoe je alles geregeld krijgt op een dag? Denk dan eens aan het combineren van activiteiten zoals samen douche, samen slapen, slapen tijdens een wandeling, dubbele maaltijden koken, gelijk spullen opruimen, etc.
Ik wens je heel veel quality time met je kindje. Dé momenten waarop je op de bank zit met je baby. Ruikend aan zijn haartjes of starend naar die ieniemienie vingers. Zo’n klein hoopje geluk wat slapend op jouw buik ligt. Dit zijn momenten met een gouden randje. De momenten die je later misschien mist, wanneer er een kletsende peuter door je huis rent. Deze momenten, daar kun je er nooit teveel van “inplannen”. Dus ook al voelt het nutteloos. Het is zó ongelooflijk belangrijk!
Dit ben ik
Ik ben Danique, Teamcoach bij De Kraamvogel. Ik ben getrouwd en moeder van 3 kindjes: Senn van 6, Elin van 4 en Liz van 2.
De Kraamvogel: de meest vertrouwde kraamzorg. Onze kraamverzorgenden komen bij gezinnen in vrijwel het hele midden en noorden van ons land. En bij al die gezinnen werken kraamverzorgenden die allemaal gek zijn op hun vak. En die niets liever doen dan gezinnen een goede start geven na de geboorte van een nieuw gezinslid. Niet voor niets kiezen elk jaar honderden gezinnen bij jou in de buurt voor een kraamverzorgende van de Kraamvogel.
Website: www.dekraamvogel.nl