Starten met vaste voeding, wat je echt moet weten.

Als nieuwe ouder komt er ontzettend veel op je af, bijvoorbeeld wanneer je met vaste voeding start. Maar ook wanneer je al meerdere kinderen hebt, blijft de informatie rondom opvoeding voortdurend veranderen. Bovendien kan jouw kijk op wat je belangrijk vindt in de zorg en opvoeding van je kind in de loop van de tijd verschuiven. Wie herkent het niet? Dat je bij jezelf denkt: “Bij een volgend kindje zou ik dit of dat anders aanpakken.” Een goede keuze begint bij goede informatie. Want wanneer start je met vaste voeding en wanneer nog niet? Lees dan vooral verder wat orthomoleculair Cesanne adviseert.

Welk pad moet je volgen?

Vooropgesteld, er is geen “goed” of “fout.” Elke ouder maakt keuzes die voor hen goed voelen en die aansluiten bij wat hun kindje nodig heeft. Jij kent je kind het beste en hebt daardoor een bijzonder goed gevoel voor wat werkt. Toch ervaart bijna elke ouder, mezelf inclusief, momenten van onzekerheid. Soms komt die twijfel vanuit jezelf, maar vaak ook vanuit je omgeving, die je onbedoeld aan het wankelen kan brengen. Daardoor kan het moeilijk worden om nog goed naar je eigen gevoel te luisteren.

Bij het maken van keuzes is het belangrijk dat je goed en volledig geïnformeerd bent. Helaas geven zorginstellingen en het consultatiebureau niet altijd een compleet beeld, al is daar gelukkig een positieve verandering in te zien. Deze ontwikkeling is helaas nog niet overal doorgedrongen, maar het begin is er.

kindje start met vaste voeding, maar wanneer mag je nu echt starten?

Tot wanneer geef je alleen melk?

Allereerst is het goed om te weten dat we een baby niet voor niets een “zuigeling” noemen. Tot ongeveer 12 maanden blijft melk – of dit nu borstvoeding of flesvoeding is – de belangrijkste bron van voeding. Aanpassen van de hoeveelheid melk is in deze fase meestal niet nodig. Lees ook mijn blog De
gevolgen van overvoeden op mijn website. De vaste voeding in deze periode is bedoeld als bijvoeding.

Kindje ligt aan de borst. Borstvoeding en flesvoeding blijven tot één jaar de belangrijkste voedingsbron.

Hoe zit het met de darmen?

De darmen van een baby beginnen zich pas echt te ontwikkelen na de geboorte en zijn in de eerste maanden nog niet in staat veel andere voedingsstoffen te verwerken dan moedermelk of flesvoeding. Vanaf het moment dat je kindje zelfstandig rechtop kan zitten, is hij of zij ook in staat om vast voedsel beter te verteren. Dit moment valt meestal rond de zes maanden, gerekend vanaf de uitgerekende datum. Heb jij een prematuur kindje? Reken dan niet vanaf de geboortedatum, maar vanaf de uitgerekende datum!

Joepie, proefhapjes, wanneer is dat veilig?

Rond de leeftijd van zes maanden kun je beginnen met proefhapjes. Belangrijk om te onthouden is dat melk nog steeds de hoofdvoeding blijft tot je kindje een jaar oud is. Een veelgehoorde mythe, vooral bij borstvoeding, is dat
de voedingsstoffen na een aantal maanden “op zouden raken” en dat je kindje niet genoeg zou binnenkrijgen. Dit is een fabel. Zolang jij zelf goed en gezond eet, krijgt je kindje via jouw melk juist precies alles wat hij of zij nodig heeft. Zolang je kindje goed groeit en de groeicurve er goed uitziet, mag je er op vertrouwen dat alles goed zit.

Met welke vaste voeding start je?

Mijn advies is om te starten met vers, onbewerkt voedsel en de kant-en-klare potjes liever te laten staan. Blijf altijd in de buurt van je kindje wanneer je vaste stukjes aanbiedt en zorg ervoor dat deze stukjes ongeveer zo groot zijn als het vuistje van je kindje. Zo kunnen ze het eten goed vastpakken, erop
sabbelen of er voorzichtig op kauwen. Als je niet zeker weet waarmee je kunt beginnen, raad ik aan om het voedselintroductieschema van Stefan Kleintjes te bekijken. Hij is lactatiekundige en diëtist en ontwikkelde de Kleintjes-methode voor het introduceren van vast voedsel, oftewel de Kleintjes voedsel intro schema.

Tot slot

Overal kun je zoveel informatie vinden over het introduceren van vaste voeding. Begin je al bij 4 maanden of bij 6 maanden? Vanuit de orthomoleculaire visie adviseer ik je 6 maanden na de uitgerekende datum goed naar je kindje te kijken. Zit je kindje zelf? Is hij er al aan toe? Bedenk dat melk de allerbelangrijkste voeding blijft. Bijvoeding is leuk, lekker en gezellig. Begin voorzichtig met weinig en bouw dit steeds ene klein beetje uit. Veel plezier.

Op Buurtmamas.nl vind je andere moeders in jouw buurt. Meld je gratis aan.

Buurtmamas.nl publiceert elke zaterdag (en soms vaker) een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

Cesanne Giezen orthomoleculair therapeut, eczeem specialist moeders en kinderen, portretfoto

Dit ben ik

Mijn naam is Cesanne Giezen, moeder van een jongen van 3 jaar, orthomoleculair voedingscoach en administratief medewerker bij een kinderopvangorganisatie. Door aanhoudende eczeemklachten ben ik mij gaan verdiepen in de voedingsleer. Ook mijn zoontje kreeg eczeem, wat mij extra motiveerde. Ik help moeders en ouders van kinderen met eczeemklachten, maar ook moeders die herstellen van hun bevalling(en) en op zoek zijn naar meer energie en vitaliteit. 

Website: cesanneshealthyfood

Cesannes Healthy Food orthomoleculair therapeut logo
Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.