Voorkeurshouding bij je kindje, tips die helpen!

Sommige baby’s hebben een favoriete kant om op te liggen met hun hoofdje. Het valt op dat ze vaak dezelfde kant op kijken, bijvoorbeeld naar links, rechts of rechtuit. Kijk eens wat jouw kindje doet en hoe vaak. Ligt jouw kindje meer dan 75% van de dag naar  dezelfde kant? Dan noemen we dat een voorkeurshouding. Graag neem ik je mee wat je er zelf aan kunt doen. Ik leg je uit wat het is en geef je een rijtje tips.                                                 

Hoe komt een afplatting van de schedel?

In het eerste levensjaar van een baby kan de schedel nog makkelijk vervormen, omdat je baby het meeste groeit. Hierdoor kan de schedel ook makkelijk vervormen op het moment dat je kindje vaak op dezelfde kant ligt. De schedel plat op dat vlak het meeste af. Gelukkig heeft dit geen effect op de hersenen. Om ervoor te zorgen dat de schedel niet teveel afplat, moet je de voorkeurshouding wel zien te voorkomen of opheffen. Als de schedel al een beetje vervormd is, kunnen oefeningen en tips ook helpen de schedel afplatting weer te normaliseren.

Afgeplatte schedel, voorkeurshouding van een baby, hoe verhelp je dat

Waarom zijn er opeens meer afgeplatte hoofdjes?

Afgeplatte schedel zien we steeds vaker. Dat komt omdat het advies voor de slaaphouding van baby’s is verandert. Uit het oogpunt van slaapveiligheid is het advies om baby’s op de rug te laten slapen. De kans op wiegendood neemt hierdoor iets af. Het verzorgen van je kindje in dezelfde houding, net als het voeden, tillen en dragen, stimuleert ook een voorkeurshouding.  En daarmee een afplatting van het hoofdje links, rechts of het achterhoofd.

andere houding stimuleren, voorkeurshouding tips om het op te lossen

Soms is er een fysieke reden

Soms ligt een kindje graag in een voorkeurshouding omdat er een fysieke reden voor is. Bijvoorbeeld door pijn. Denk je dat jouw kindje met een reden altijd dezelfde kant op ligt, geef dit altijd aan bij het consultatieburo. De consultatieburo arts, je huisarts of de kinderarts kan je kindje extra checken. Gelukkig komt het weinig voor. Is er toch misschien een fysieke oorzaak, dan kan je doorverwezen worden naar een kinderfysiotherapeut. Zij kan je kindje nog beter checken en advies geven.

Zo kan je de niet-voorkeurskant stimuleren

Het is altijd nuttig om alert te zijn op een voorkeurshouding. Merk je op dat jouw kindje vaak in dezelfde houding ligt, dan heb ik enkele tips voor je. Verzorg je kindje voortaan aan de andere kant. Dus leg je kindje met het hoofdje aan de andere kant op het aankleedkussen dan waar de platte zijde zit. Ook als het achterhoofd platter is, is het verstandig om je kindje vaker in aan de andere kant te verschonen. Dus legde je je kindje voor een schone luier altijd met het hoofdje rechts, dan doe je het nu naar links. Ook bij het tillen en dragen kan je jouw kindje vaker aan de andere kant meenemen. Hierdoor zal je kindje meer geneigd zijn om zijn hoofdje te draaien naar de niet-voorkeurskant. Je baby moet oefenen en dat kost tijd. De nekspieren aan de andere zijde moeten versterken. Doordat je kindje wat vaker op de niet-voorkeurs zijde ligt, zal de druk op de andere kant minder worden. Dat is fijn, want zo vormt de schedel langzaam aan weer naar normaal.

verschonen voorkeurshouding

Tip 1. Verschonen

Meestal verzorg je je baby tijdens het aan-en uitkleden en de luier verschonen vanaf de zijkant. Probeer eens te kijken of je je kindje recht voor je op het aankleedkussen kan laten liggen en de luier op die manier kan verschonen. Wanneer je contact wil maken met je kindje, zal hij of zij het hoofd in het midden moeten houden, wat een goede oefening is voor het versterken van de nekspieren. Dit noem je verzorgen van je baby in de middenlijn.

voeden voorkeurshouding

Tip 2. Voeden

Als je voeding gaat geven let dan ook op de houding. Vaak wissel je bij borstvoeding wel regelmatig van kant. Geef je flesvoeding dan adviseer ik je ook van kant te wisselen. Dus de ene keer aan de linkerzijde en de andere keer aan de rechter arm. Bij flesvoeding kan je ook je kindje op je benen leggen, recht voor je. Steun je voeten op de salontafel, een krukje of de bank. Deze houding is niet te adviseren als je kindje juist aan de achterzijde van het hoofdje platter wordt.

nekspieren trainen buikligging voorkeur houding

Tip 3. Nekspieren trainen

De nekspieren van je kindje worden langzaam sterker. Je kunt dit heel makkelijk zelf oefenen met je kindje. Leg je kindje eens op de buik. Eerst kort en steeds een klein beetje langer. Er gaat werkelijk een wereld voor je kindje open. In de buikligging kunnen kindjes veel leren en ontwikkelen. Ten aanzien van een voorkeurshouding zijn deze spieren heel belangrijk. Als de nekspieren sterk zijn, kan je kindje makkelijker zijn hoofdje draaien. Als je ermee begint zal je kindje het zwaar vinden. Dat geeft niet en houdt het dus kort. Je kant je kindje helpen door een handdoekrolletje of voedingskussen onder het buikje te leggen.
Iets minder zwaar voor je baby is het als je jouw kindje op de buik op jouw borst legt. Zak zittend een beetje naar beneden, zodat je wat onderuit zakt. Je kindje hoeft iets minder ver het hoofdje op te tillen. Heel leuk en fijn van deze houding is dat je elkaar aan kunt kijken.

voorkeurshouding voorkeurskant dragen

Tip 4. Dragen

Let eens op als je jouw kindje draagt. Wat doet je kindje met het hoofdje? Meestal zal je kindje de wereld inkijken en het hoofdje van jou wegdraaien. Let ook eens op als je je kindje over je schouder legt of tijdens een andere houding. Welke kant draait het hoofdje op? Dit kan je dus veranderen. Draag je kindje eens op de andere arm of leg je kindje op je andere schouder. Dragen van je kind op je rechterarm, daar zal je meer het draaien van het hoofd naar rechts stimuleren. Je kindje tegen je borst aanhouden met het hoofdje vooruit is ook een hele mooie houding. Zo kan je kindje zelf naar links en rechts draaien, zonder dat het heel veel kracht kost.

Tot slot

Heb je het idee dat jouw kindje een voorkeurshouding ontwikkelt? Ga je kindje dan vaker op de andere kant verschonen, draag je kindje op je andere arm en leg je kindje aan de andere kant in het bedje. Oefen met je kindje de buikligging, want dan versterk je de nek en rugspieren. Deze spieren heeft je kindje nodig om het hoofdje te kunnen draaien.
Lijkt dit niet voldoende te helpen? Ga dan laagdrempelig naar een kinderfysiotherapeut. Vaak komen wij bij baby’s bij je thuis. Op deze manier kunnen we makkelijk meekijken en persoonlijke adviezen geven. Je hebt wel een verwijzing van het consultatiebureau of de huisarts nodig.

Schermafbeelding-2019-09-13-om-16.19.18

Dit ben ik

Ik ben Annemarie van der Kraan, kinderfysiotherapeut bij (Kinder)Fyzie in Amersfoort. Na de opleiding fysiotherapie heb ik met veel plezier de opleiding kinderfysiotherapie gevolgd. Vooral kinderen van 0 tot 4 jaar vind ik een bijzondere en mooie leeftijdsgroep waarin je, samen met de ouders, de eerste stappen in hun motorische ontwikkeling volgt en hen daarin begeleidt. Met elkaar plezier hebben in bewegen is een mooi doel op welke leeftijd ook!

Website: www.fyzie.nl

Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.