Voorlezen aan een baby vanaf 6 maanden, zo doe je dat.

Leesplezier! Ik gun het ieder mens. Kinderen in het bijzonder, omdat het zoveel deuren voor ze opent. Nu en later. Kinderen die als baby al zijn voorgelezen zijn namelijk later beter in taal. Daarnaast is lezen leuk, je vergroot de woordenschat en het is een momentje samen. Veel kinderen herinneren zich later de voorleesmomenten met hun ouder nog heel goed. Die één op één aandacht, de rust en het opgaan in het verhaal zijn heel waardevol. Ik neem je mee hoe je leest met een baby vanaf 6 maanden. Want voorlezen is leuk.

Waarom?

In mijn eerdere blog over leesplezier schreef ik dat je niet vroeg genoeg kunt beginnen met voorlezen. Wat waren de voordelen ook alweer?

• Het is een warm moment samen.
• Het geeft kinderen informatie over de wereld om hen heen.
• Je oefent de luistervaardigheid en het concentratievermogen.
• Prikkeling van de fantasie en sociaal-emotionele vaardigheden.
• Het stimuleert de taal- en spraakontwikkeling.

Voorlezen kan al heel jong, een mama zit met haar baby naar een boekje te kijken

Vanaf 6 maanden

Je kleintje heeft zijn eerste lach al laten zien en is waarschijnlijk druk met rollen. Ze kunnen nu ook zelf iets vasthouden. Tijd voor de kartonnen boekjes! Het karton is lekker stevig om vast te houden, mee te gooien en op te sabbelen. Uhm wat? Het is heel normaal dat kinderen op deze leeftijd experimenteren met alles wat ze tegen komen. Dat betekent dat er wel eens een boekje sneuvelt. Dat geeft helemaal niet. Je hebt bij de HEMA al kleine kartonnen boekjes vanaf €1,-. Neem je kleintje op schoot en laat zien wat jij voor leuks met het boek kan. Laat bijvoorbeeld horen wat voor geluid de hond maakt in het boek of doe alsof je door het verhaal loopt met je vingers. Is een boek toch afgekloven of gescheurd na een tijdje? Gooi het dan weg. In de loop van de tijd leren kinderen waar een boekje echt voor is en hoe je daar mee omgaat.

Een kindje kijkt in een boekje met een kleurenplaatje. Heel leerzaam om samen te lezen.

Welk boek?

Vanaf zes maanden zien baby’s bijna net zo goed als volwassenen. Toch trekken gekleurde plaatjes met rustige achtergronden vaak het meest de aandacht. Teveel plaatjes kunnen ze nog niet overzien. Kartonboekjes zijn vaak gevuld met korte verhaaltjes of alleen losse afbeeldingen. Ze liggen dichtbij de belevingswereld van jonge kinderen en gaan bijvoorbeeld over de eerste stapjes, de kinderboerderij of voertuigen.

Tegenwoordig zijn er ook hartstikke veel stevige kartonboekjes met flapjes. De vilten flapjes zijn op deze leeftijd het fijnst om te voelen en het makkelijkst om te verschuiven. Je speelt op deze manier kiekeboe met het boek. Dit leidt vaak tot verbazing en plezier!

De Bibliotheek

Ben je al eens naar de Bibliotheek geweest met je baby? Lidmaatschap is voor baby’s helemaal gratis én ze krijgen een leuk Boekstartkoffertje cadeau met twee boekjes. Uit onderzoek blijkt dat vroeg beginnen met voorlezen loont: ouders die hun kind op jonge leeftijd lid maken van de Bibliotheek en het Boekstartkoffertje ophalen, en hun baby al voordat deze acht maanden oud is voorlezen, hebben kinderen die hoger scoren op taal. Meer weten? Het onderzoek heet: Boekstart maakt baby’s slimmer. Download de Boekstart waardebon en haal hem op.

Eenmaal in de Bibliotheek kun je in de Boekstarthoek allerlei boekjes vinden die precies geschikt zijn voor jouw baby. Vind je het lastig om te kiezen? De bibliotheekmedewerker helpt je graag, maar ook jouw kleintje is al een expert. Houdt hem of haar maar eens twee boekjes voor. Welke vangt zijn of haar blik of welk boek krijgt een lach? Die moet dan natuurlijk mee!

Boekentip

Ben je enthousiast geworden en wil je meteen beginnen? Dat kan! ‘Beestje waar ben je?’ van Ingela P. Arrhenius, uitgeverij Gottmer (2016) is een kartonnen flapjesboek. Onder de flapjes zitten allerlei kleine beestjes verborgen, zoals een bij, een rups en natuurlijk een lieveheersbeestje. Extra leuk is dat de flapjes van vilt zijn gemaakt: lekker zacht én stevig dus!

Voorleesboekje Beestje, waar ben je?

Tot slot

Voorlezen is een fijn moment samen. Je leert je kind concentreren, geeft informatie over de wereld, stimuleert de taal ontwikkeling en prikkelt de fantasie. Als je kindje jong is, kan je beginnen met kartonnen boekjes met simpele plaatjes. Boekjes met flapjes om kiekeboe te spelen geven vaak veel plezier.
In de bibliotheek kan je een Boekstartkoffertje halen en je kind gratis lis maken. Kijk eens rond bij de boeken of vraag hulp. De medewerkester heeft een berg aan ervaring om jou op weg te helpen.
Ben je benieuwd naar nog meer suggesties voor mooie boeken? Volg mij, @biebjufKim, op mijn instagram.
Voor Buurtmamas.nl schreef ik nog een paar blogs. Bijvoorbeeld over voorlezen vanaf één jaar, omdat dit net weer een beetje anders is. Ik schreef er deze blog over. Of lees mijn blog over het creëren van leesplezier.
Zoek naar jouw manier van voorlezen, zodat jullie er beiden van genieten.

biebjuf

Dit ben ik

Mijn naam is Kim, ik ben getrouwd met de liefste en mama van een dochter van vier jaar. Ik ben werkzaam voor een Bibliotheek als Leesconsulent en ook wel bekend als Biebjufkim op Instagram. Ik help opvoeders, professionals en kinderen bij het ontdekken en behouden van leesplezier.

Instagram: biebjufkim

Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.