Vooroordelen, hoe voed jij je kind open minded op?

Je herkent het vast. Sta jij met een doekje de tafel schoon te maken, laat je kind zijn blokken vallen. Hij komt met een doekje en wil ‘meehelpen’. Kinderen doen graag mee met wat jij doet en doen heel veel na. Dat geldt ook voor de dingen die jij zegt. Of de manier waarop jij over bepaalde zaken praat. En zelfs als je iets niet zegt of ongemakkelijk vindt, neemt je kind dat van je over. Hé leuke mama, is dit wel wat je wilt? Ik neem je graag mee hoe jij je kind meer open minded kan opvoeden. Laat je kind minder bevooroordeeld de wereld inkijken. Ik vertel je hoe!

Hoe leren kinderen?

Het is algemeen bekend dat kinderen leren door imitatie. Ze apen je dus vooral graag na. Spelenderwijs doen zij situaties en mensen na die zij kennen uit hun omgeving. Ze kijken af wat jij doet en proberen dat na te doen. Zij accepteren wat ze om hun heen zien als de norm. Als ouder speel je daarin dus een ontzettend belangrijke rol!

Wat krijgen kinderen van jou mee?

Uit onderzoek blijkt dat als in gezinnen iets niet wordt benoemd, kinderen dit ongemak voelen. Ook als ouders ongemakkelijk worden van bepaalde woorden, voelen kinderen dit. Zij nemen dit over. Kinderen concluderen dan dat bijvoorbeeld huidskleur een onderwerp is waar je niet over praat. Dat je niet benoemt. En dat is, zeker voor een kind, heel onnatuurlijk.
Ook deze situatie ken je vast en zeker. Je zit in de wachtkamer bij de dokter, samen met je kind. Zegt je kind ineens: “Dat is een dikke mevrouw!”. Super ongemakkelijk. Maar voor wie precies? Voor jou waarschijnlijk en misschien ook voor die mevrouw. Voor je kind in beginsel niet. Jouw kind benoemt namelijk wat het ziet. Een dikke mevrouw. Niet meer en niet minder. Het is net zo’n feitelijke uitspraak als wanneer een kind zegt: “Die meneer heeft zwart haar.”

diversiteit, 4 verschillende vrouwen staan naast elkaar, opvoeden met open mind, zonder vooroordelen

Hoe werken vooroordelen?

Het ongemak, bij de volwassenen, komt door de associaties die wij hebben bij het woord “dik”. Als volwassenen associëren we dat met ongezond, slecht, negatief, etc. En dat terwijl we meestal niet eens weten wat er nu precies aan de hand is. Vooroordelen en mogelijk onterechte associaties dus. Willen we dat onze kinderen meegeven?

Ik denk het niet. Niet bewust althans. En daarom is het belangrijk dat wij als volwassenen ons bewust worden van die associaties en vooroordelen die we hebben. Het is nuttig deze te gaan onderzoeken. Net als dat een kind op onderzoek uit gaat als het iets niet (zeker) weet. Dus door vragen te stellen!

3 verschillende vrouwen lachen met elkaar, vooroordelen, open minded opvoeden

Hoe pak jij je vooroordelen aan?

Vaak denken we namelijk wel te weten hoe iets zit. Maar weten we dat echt zeker? En weten we ook zeker dat het in deze situatie voor die persoon zo is? Veel mensen denken te weten waarom (sommige) islamitische vrouwen een hoofddoek dragen. Maar weet jij ook waarom jouw Marokkaanse buurvrouw hiervoor heeft gekozen?
Er zijn geen domme vragen! Echt niet! Zeker niet als je oprecht geïnteresseerd bent in het antwoord. Je moet ze alleen wel durven stellen. Want vaak voelen we ons een beetje dom als we vragen stellen. “Wat zullen ze wel niet van me denken?” “Dit zou ik toch eigenlijk moeten weten?” “Ze zullen wel denken waar bemoeit ze zich mee”. Maar ook dat zijn vooroordelen, oftewel aannames.

Hoe stel je goed vragen?

Als jij echt oprecht jouw vraag stelt, zal echt niemand je daar raar om aankijken. Juist omdat je graag echt wilt weten hoe iets zit. Zodat je die vooroordelen kunt laten gaan. Sterker nog. Veel mensen zullen blij zijn dat je zo je best doet om hen te leren kennen.
Vragen stellen maakt je zoveel wijzer!

Wil jij wijzer worden?

Jouw kind weet als geen ander dat vragen stellen wijzer maakt. Het is niet voor niets dat je kind een heuse ‘waarom-fase’ kent! Vraag dus gerust aan jouw buurvrouw wat Sabbat precies is. Of aan je Antilliaanse vriendin wat dat specifieke ritueel inhoudt. Of aan die vader van dat vriendje van je kind wat hij precies doet in zijn kerk.
Daar leer je van. En door die vragen te stellen en je zo open te stellen, laat je je kind zien dat juist díe houding gewaardeerd wordt. Zo ben jij een perfect voorbeeld voor je kind. Je kind leert dat het altijd oke is om (oprecht) nieuwsgierig te zijn en vragen te stellen. Want dat leidt tot meer begrip van en voor elkaar.

Aan de slag met de vragenkaartenset

Vind jij het leuk om met andere ouders te praten over hun cultuur en opvattingen over ouderschap, zwangerschap, kinderen en opvoeding? Bijvoorbeeld in het mamacafé of met vriend(inn)en. Maar vind je het lastig om de juiste vragen te stellen? Of vind je het gewoon leuk om eens op een andere manier echt te leren kennen? Download dan de GRATIS vragenkaartenset die Hé, wie ben jij? ontwikkelde voor de Week van de Culturele Diversiteit. Je vindt de Vragenkaartenset hier.

Tot slot

Kinderen apen je na. Dat betekent ook dat ze jouw vooroordelen overnemen. Wat denk jij over het chinese gezin op de hoek of de dikke buurvrouw drie huizen verderop? Onbewust geef je deze ideeën mee aan je kind. Wil je dat of wil je liever je kind een meer open minded visie meegeven? Dat betekent dat je zelf je vooroordelen aan de kant moet zetten. Begin eens door je ideeën te onderzoeken. Begin gewoon eens door een oprecht geïnteresseerde vraag te stellen aan iemand waar je misschien een oordeel over hebt. Wedden dat je kind ook steeds meer durft te vragen?

Ik help je graag verder op weg. Er zijn vele leuke activiteiten te doen met je kind en ontdek culturele diversiteit? Ga dan naar hewiebenjij.nl.

Buurtmamas.nl publiceert elke zaterdag een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

Monique Terpstra - van Lochem, auteur en eigenaar kinderopvang Sproet

Dit ben ik

Ik ben Monique Tekstra-van Lochem, moeder van twee. Ik ben de bedenker en schrijver van Hé, wie ben jij? Hét grote ontdekboek dat kinderen laat kennismaken met de diversiteit van mensen en culturen, dat inmiddels meer is dan alleen een kinderboek.

Meer info (ook over de Week van de Culturele Diversiteit) vind je op: hewiebenjij.nl

Share This Post

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.