Bang voor bevallingspijn?

Hypnobirthing is een zwangerschapscursus waarin je als zwangere leert hoe je je vooral op onbewust niveau kan voorbereiden op de bevalling. Bevallen is immers een onbewust en autonoom proces. Zo leer je om angsten, zorgen of twijfels los te laten en te verminderen en het vertrouwen in jezelf, je lijf, je baby, geboortepartner en/of team te vergroten en verankeren. Mindset is belangrijk bij alles wat we doen in het leven, zo ook bij de bevalling. Met onze nuchtere aanpak leer je dus technieken die je in allerlei situaties in je leven kan toepassen.

Geef je over aan de weeën

Bij het verzetten tegen de weeën span je je baarmoederspieren onbewust aan. Hierdoor kan de ontsluiting langer op zich wachten, kan het meer pijn doen en kost het je meer energie. Als je je overgeeft aan de weeën, kan je lichaam doen wat het moet doen. Leer jezelf een goede ademhaling voor je weeën aan, zodat er genoeg zuurstofrijk bloed op alle juiste plekken aankomt.

Veilig gevoel

Als jij je veilig voelt, zeg je tegen je brein dat het een veilige plek is om te bevallen. Hiermee komen allemaal positieve processen op gang. Bij een veilig gevoel komt het stofje oxytocine vrij. Oxytocine, ook wel het knuffelhormoon genoemd, bevordert het bevalproces. Zo worden de weeën beter, komen er meer natuurlijke pijnstillers (endorfines) vrij, ontspan je beter en krijg je meer ontsluiting.

Een veilig gevoel kan je zelf beïnvloeden. Denk aan het intiemer maken van je bevalkamer. Dim het licht, zet fijne muziek op en doe de gordijnen dicht. Beval je niet thuis, neem dan iets mee zoals je voedingskussen, een foto of een dekentje.

Oefen focuspunten

Verleg je gedachten tijdens een wee. Vrij gemakkelijk focus je je op de pijn, hoe lang het nog zal duren en hoeveel ontsluiting je hebt? Dat bevordert het bevalproces niet en zal de beleving hiervan vaak een negatievere indruk geven. Beter kan je een focuspunt kiezen dat je helpt af te leiden.

Kies een focuspunt waar je op kan focussen tijdens elke wee en oefen daarmee! Dat oefenen vooraf is superbelangrijk om het tijdens de bevalling goed te laten werken.

Voorbeelden van een focuspunt:

  • Een positieve zin zoals: Elke wee brengt mijn baby dichterbij, ik kan het, ik kan het.
  • Een mooi toekomst beeld: De gedachte van je baby op je borst of een mooi moment waar je naar uitkijkt.
  • Een fijne herinnering: kies een liefdevol of fijn moment uit je verleden en haal dit naar boven bij elke wee.
  • Je lichaam: de gedachte dat met elke wee je baarmoedermond opent en je baby soepel de wereld inkomt.
  • Een heerlijke plek in de natuur: Een rustig strand, het bos, een zonsondergang of die speciale plek waar je bent geweest.

Visualiseren

Help je eigen hoofd, je mind, met positieve gedachten. Positieve gedachten geven je lijf de ruimte om te doen wat het moet doen. Lees bijvoorbeeld positieve bevalverhalen of kijk naar mooie hypnobirthing bevallingen via youtube.

Zie wat er mogelijk is.  Kijk eens of je negatieve plaatjes in je hoofd hebt zitten en vervang deze door positieve plaatjes. Dit opent mogelijkheden op onbewust niveau. Visualiseer bijvoorbeeld hoe goed jij de weeën opvangt, hoe veilig je je voelt, hoe goed je geboortepartner jou steunt en hoe fijn het lieve team om je heen is. Door hier vaak aan te denken overschrijf jij je negatieve beelden. Ook geeft het meer rust en vertrouwen.

Het brein kan door negatieve gedachten aanspannen (denk bijvoorbeeld wat stress met iemand kan doen). Door positieve gedachten geef je je lichaam ruimte om het natuurlijke proces te volgen en rustig te blijven. Dat is precies wat we willen. Hiervoor moet je wel vooraf regelmatig oefenen.

Je lichaam weet al hoe te bevallen, dat gaat vanzelf. Je mind kan in de weg zitten of het proces juist helpen. Zorg dus dat je met je mindset in lijn bent met wat de natuur wil, dat helpt enorm. Stel dat de bevalling toch anders loopt dan bedacht, dan heb je ook veel aan hypnobirthing. Je kan de verandering vaak beter accepteren en er beter in meegaan. Dit zorgt voor een mildere beleving van je bevalling.

Dus hop, aan de slag zou ik zeggen!

Helianthe

Dit ben ik

Ik ben Helianthe Rusken en ik inspireer graag zwangeren (en geboortepartners). Ik geef al sinds 2001 hypnobirthing cursussen in binnen- en buitenland. Als klinisch hypnotherapeute specialiseerde ik me al snel in alles omtrent zwangerschap en bevalling. Ik heb een nuchtere aanpak en logische benadering, waarmee ik al duizenden stellen heb geholpen. Ook train ik andere professionals om de hypnobirthingtechnieken in te zetten. Wil je er meer over weten? Ik schreef het boek Bevallen met Hypnobirthing.

De techniek hielp mij bij de geboorte van mijn 2 zoons. Zo kon ik zelf ook ervaren hoe, zelfs met enige tegenslag, mooi en bijzonder een bevalling kan zijn.

Meer informatie? Kijk op www.muchamama.nl of bel/mail naar 0181 773 746/ info@muchamama.nl

logoMuchaMama2
Share This Post
1 reactie
Er kan niet gereageerd worden op deze post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.