Doula, een hype of een meerwaarde voor je bevalling?

Vaak adviseer ik zwangeren om zo min mogelijk mensen bij de bevalling aanwezig te laten zijn. Een rustige omgeving en vertrouwde mensen laten de oxytocine optimaal vrijkomen. Dit hormoon is belangrijk voor effectieve weeën. Toch is er één uitzondering. Daar ga ik het in deze blog graag over hebben: de doula! Waarom is een doula handig? Wat kan zij voor jou betekenen en welke meerwaarde heeft ze?

Wat is een doula?

Doula is al een eeuwen oud beroep en is de laatste jaren nieuw leven ingeblazen. Het woord doula betekent vrij vertaald: ‘’dienende vrouw’’. Deze term is afkomstig uit het oude Griekenland, waar de barende vrouw ondersteund werd door een groep vrouwen en een hoofddienares. Op deze manier werd de wijsheid over het baren van generatie op generatie doorgegeven. Voor de hedendaagse doula is de rol niet heel anders tijdens een bevalling. Ze dient de barende vrouw, ondersteunt haar en deelt haar wijsheid.

Wanneer is je doula erbij?

Dienen en ondersteunen klinken niet heel concreet. Hoe ziet de begeleiding van een doula er tijdens je eigen bevalling uit? Een doula komt, zodra de weeën beginnen. Ze gaat pas weg als alles weer rustig is. De gehele bevalling zal ze je bijstaan. Dit kan op meerdere vlakken.
Zo kan een doula je tips geven om met de weeën om te gaan. Denk bijvoorbeeld aan het adviseren in verschillende houdingen, visualisaties of ademhalingsoefeningen. Sommige doula’s werken ook met een rebozo. Dit is een traditionele Mexicaanse doek, waarmee tegendruk gegeven kan worden op de rug of het bekken. Ze kan je masseren. Of ze kan dit aan je partner leren hoe, waar en hoe hard.

drie handen voor odnersteuning van de bevallen de vrouw, doula is helpend

Welke steun geeft een doula?

Emotionele steun en bewaken van je geboorteplan behoren ook tot het takenpakket. Met haar kennis kan ze je meer vertellen over relevante keuzes op het moment van de bevalling. Ze kan je helpen in het overzien van de informatie.
Was de uitleg van een arts niet duidelijk? Misschien kan jouw doula het anders verwoorden. Is het incompleet? Dan zorgt ze ervoor dat jij de benodigde informatie alsnog krijgt. Zo kan zij ook een brug slaan op het gebied van communicatie tussen medisch personeel en jij als aanstaande ouders.
Door de aanwezigheid van een doula kun jij je ten volste focussen op één ding: de geboorte van jullie kindje.

een vader ondersteunt zijn vrouw tijdens de weeën, hij kreeg advies van een doula

Wat is het positieve effect van een doula?

Er komen steeds meer wetenschappelijke onderzoeken, waaruit blijkt dat een doula een positieve invloed kan hebben op de bevalling. Hoe dat precies werkt zal ik proberen uit te leggen.
Zoals ik al eerder aanhaalde is oxytocine een belangrijk hormoon voor de bevalling. Oxytocine wordt aangemaakt in jouw lichaam, mits jij je comfortabel en veilig voelt. Een doula wijkt niet van jouw zijde, ongeacht de duur van jouw bevalling en de locatie. Dus ook wanneer je bevalling medisch wordt, zal jouw doula je bijstaan in het ziekenhuis. Deze gedachte kan zorgen voor meer vertrouwen en een veilig gevoel. Oftwel meer oxytocine flow.

Wat brengt een doula nog meer?

Een andere reden welke de oxytocine levels ten goede komen, is door het wegnemen van afleiding tijdens de bevalling. Geen storend personeel, irrelevante vragen, felle lichten, etc. Al deze vormen van afleiding kunnen jouw uit je bubbel halen tijdens een baring. Een doula is er op getraind om een comfortabele omgeving voor jou te creëren en stoorzenders op afstand te houden.

Welke voordelen geeft een doula?

In de VS is de doula al meer ingeburgerd en wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar de voordelen. Hierbij nog wat uitkomsten van deze onderzoeken:

  • Met ondersteuning van een doula was er minder kans op een keizersnede
  • Minder benodigde pijnbestrijding
  • Minder inleidingen met synthetische oxytocine
  • Kortere bevallingen
  • Hogere apgar scores
  • Grotere tevredenheid van moeders welke terugkijken op de bevalling
  • Verhoogd aantal vrouwen waarbij borstvoeding geven lukte
  • En een leuk weetje voor de zorgverzekeraars: Uit onderzoek in Wisconsin bleek dat wanneer alle laag risico zwangerschappen in het ziekenhuis begeleid waren door een doula, 29 miljoen dollar bespaard had kunnen worden in 2010. Dit komt door het verminderen van het aantal interventies en verbeterde uitkomsten.

*In Nederland vervult je verloskundige een belangrijke rol. Bevallen onder haar begeleiding geeft ook deze uitkomsten. Maar van te voren weet je niet of je overgedragen moet worden aan het ziekenhuis. Dan kan je verloskundige niet altijd blijven. 

at betekent een doula voor je partner?

Een bevalling is niet alleen voor jou een hele happening. Ook door veel partners wordt dit als overweldigend ervaren. Ze kunnen zich machteloos of onwetend voelen. Als je je afvraagt of een doula niet de rol van je partner overneemt dan is het antwoord simpel: nee. Een doula kan je partner juist helpen zich nuttig te voelen. Ze kan ideeën aandragen wat je partner voor jou kan doen. En op welk moment.

Welke voordelen zijn er op de lange termijn?

Deze uitkomsten zijn op korte termijn voordelig voor de gezondheidszorg. Op lange termijn lijkt een doula nog veelbelovender. Want wat kan dit betekenen voor de gezondheid van onze kinderen? Denk ook eens aan hechting, opvoeding en geestelijke gezondheidszorg. Veel redenen om nog uitgebreider onderzoek te doen naar doula’s!

Tot slot

Samenvattend kunnen we de doula zien als een welkome aanvulling binnen de geboortezorg. Zowel moeders als partners kunnen zich tijdens een baring gesteund voelen dankzij een doula. Daarnaast heeft het ook al veel bewezen voordelen en zorgt de ondersteuning van een doula voor betere uitkomsten. Tevens geven ze een hogere tevredenheid onder moeders.

Ben jij nog op zoek naar zo een uitgebreide voorbereiding waarbij je alles ontdekt over jullie natuurlijke behoeften, en hoe hierin voorzien kan worden? Misschien is het Bewust zwanger & Bevallen programma dan wel iets voor jou! Klik snel door naar Buurtmamas.nl/academie!

In een vorig blog schreef ik over de thuisbevalling, die steeds vaker weer gekozen wordt. Waarom? Lees de blog.

Buurtmamas.nl publiceert op maandag en vrijdag een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

Foto Buurtmamas png

Dit ben ik

Hai, ik ben Angela! Mama van Kristo en Florence, getrouwd met Arno. De kracht van het menselijk lichaam vind ik enorm fascinerend. Verder ben ik nieuwsgierig en nooit uitgeleerd. Met mijn passie voor geboorte en gezondheid help ik vrouwen in de voorbereiding naar hun bewuste bevalling.

Website: denatuurlijkeouder.nl

Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.