Waarom een geboorteplan schrijven belangrijk is

Aan het begin van je zwangerschap heb je vaak nog geen flauw idee wat je wensen zijn voor je bevalling. Zeker niet als het je eerste kindje is. Hoe verder je komt in je zwangerschap hoe meer je een idee krijgt. Zoals waar je wilt bevallen bijvoorbeeld. Vrouwen die een bevallingscursus doen of zich goed inlezen, hebben vaak al veel meer een idee wat de mogelijkheden zijn en wat hen aanspreekt.

Waar voel jij je prettig bij?

In het 3de trimester vraagt je verloskundige je waarschijnlijk een geboorteplan in te vullen. Heb je nog geen idee? Vraag je dan eens af waardoor je normaal gesproken ontspannen raakt. Wat vind je fijn en wat niet? Bedenk eens wat je nodig hebt als je je niet zo lekker voelt of buikpijn hebt. Is dat rust, afleiding of humor? Of ga je graag in een warm bad of onder de douche? Hoe ontspan jij maximaal?

Geboorteplan

Oxytocine en endorfine zijn wondermiddelen

Als ik bij een bevalling binnenstap die al goed op gang is, zijn vaak de gordijnen gesloten. Soms staat er een rustig muziekje op of zijn er een paar kaarsjes aangestoken. De ruimte voelt dan vaak veilig en geborgen. Precies de ingrediënten die nodig zijn om de hormonen oxytocine (het weeënhormoon) en endorfines (de natuurlijke pijnstiller) goed hun werk te laten doen. Hoe meer ontspanning, hoe meer oxytocine (dus betere weeën) en hoe meer endorfines (meer pijnstilling). En dat geeft weer meer ontspanning. Zie je het cirkeltje?!

Verplaatsen als het moet, thuisblijven als het kan

Wil een zwangere graag in het ziekenhuis bevallen, dan verplaatsen we vaak bij ongeveer 6-7 centimeter. Deze verplaatsing zorgt altijd even voor een verstoring van de bevalling. De vrouw wordt even uit de veilige bubbel gehaald. In het ziekenhuis sluit ik dan ook altijd de gordijnen en neem ik de tijd om de rust weer terug te laten komen. Vrouwen die zich in de bevalling verdiepen, in het mechanisme en de voor- en nadelen van de verschillende opties, kiezen vaker voor een thuisbevalling. Alleen verplaatsen als het moet en dus thuisblijven als het kan.

Yoga zwanger

Van hypnobirthing tot badbevalling

Hypnobirthing neemt al jaren toe in populariteit. Steeds meer vrouwen, waaronder ook vele bekende Nederlanders, volgen een cursus hypnobirthing. Bij deze cursus leer je een hele diepe ontspanning te bereiken en vertrouwen te hebben in je lichaam. Hoe meer ontspannen jij bent, hoe beter je lichaam zijn werk kan doen.

Hoe meer vertrouwen je hebt, hoe meer ontspannen je kan zijn. Ook de badbevalling wordt steeds populairder. Het warme water ontspant, het bad voelt veilig en geborgen en het water draagt je zware lichaam, waardoor je veel makkelijker kan bewegen naar een comfortabele houding.

Voor mij als verloskundige is het dus heel nuttig om te weten hoe ik je het beste kan benaderen. Het zou zonde zijn als ik jou irriteer met mijn gefluister, want irritatie werkt de bevalling juist tegen. Heb je van je verloskundige een geboorteplan gekregen, denk dan goed na over je antwoorden. Moet je hem helemaal zelf bedenken, lees dan verschillende opties en keuzes bijvoorbeeld op het internet.

Als de bevalling anders gaat dan verwacht

Een bevalling loopt zoals zij loopt. Door jou zo goed mogelijk te laten ontspannen, bereiken we het beste resultaat. Helaas kunnen we hiermee niet beloven dat het vlekkeloos zal gaan. Houd in je hoofd dus ook altijd rekening met een andere loop. Schrijf het liefste op wat je nodig denkt te hebben als het anders gaat dan gedacht. Welke scenario’s en keuzes heb je dan? Raak je in paniek als je alleen gelaten wordt of wil je juist nog onder de douche kunnen als je aan een continu hartfilmpje vastzit?

Nuttig dus dat geboorteplan! Doe er in ieder geval je best op en laat je voor de rest verrassen. Wat naast een geboorteplan nuttig kan zijn, is je verdiepen in verschillende houdingen. Houdingen voor wanneer je ontsluiting hebt of juist tijdens het persen. Om je hierin te verdiepen kun je gebruik maken van de houdingenkaart die komt uit het boek Geboorte vol vertrouwen.

Op naar jullie mooie kindje.

Lotte Vermorken verloskundigenpraktijk De Kei Buurmamas

Dit ben ik

Ik ben Lotte Vermorken en ik ben verloskundige. Tijdens mijn zeventienjarige carrière heb ik heel wat mooie ervaringen opgedaan. Ik zag veel baby’s geboren worden en ik maakte mooie, verdrietige, lachwekkende en bijzondere gebeurtenissen mee. In deze blogs neem ik je mee in mijn vak en voorzie ik je van nuttige tips. Ik ben trouwens ook de eigenaar van Buurtmama’s.

Share This Post

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.