Essentiële olie, wat is de nut en werking rondom geboorte?

Essentiele oliën, als postpartum doula werk ik daar graag mee. Toch zie ik regelmatig verbaasde blikken van moeders als mijn tas open gaat en daar wat flesjes uitkomen. Maar wist je dat deze oliën zowel tijdens de zwangerschap, bevalling als de kraamperiode effectief kunt inzetten? Toch zijn er wel wat veiligheidszaken waar je rekening mee moet houden. Waar kun je het allemaal voor gebruiken? Lees snel verder.

Wat zijn essentiële oliën?

Je hebt vast wel eens gehoord van de geneeskrachtige werking van planten. Je kunt er bijvoorbeeld thee, zalf, tinctuur, capsules, maar ook olie van maken. Een essentiële olie bevat dus de geneeskrachtige eigenschappen van de desbetreffende plant. Het is belangrijk om te weten dat het gaat om een zeer geconcentreerde vorm van de plant. Zeker bij het gebruik tijdens de kraamperiode.

Zijn essentiële oliën veilig?

Voorzichtigheid is aan te raden, doordat de olie zo geconcentreerd is. Niet iedere olie is geschikt voor het gebruik tijdens de zwangerschap, bevalling of kraamperiode. Essentiele olie wordt afgeraden voor baby’s onder de 6 maanden. Er zijn enkele oliën welke in verdunde vorm toegepast kunnen worden. Je kunt het beste de veilige grens van <3 druppels per dag aanhouden. Kies dan altijd voor een essentiële olie van hoge kwaliteit welke geschikt is om op de huid te gebruiken. En dus niet een parfum olie van bijvoorbeeld de doe-het-zelf winkel!

essentiële olie in een flesje in een hand die ligt op rozenblaadjes. Nuttig tijdens zwangerschap, bevalling en kraamperiode

Hoe verdun je de olie?

Essentiele olie verdun je met een draagolie. Hiervoor gelden verschillende verhoudingen. Als draagolie kun je iedere geschikte olie gebruiken. Veelgebruikte oliën zijn: kokosolie, jojobaolie en amandelolie. Hieronder vind je enkele verhoudingen. Wil je een andere olie gebruiken? Win dan eerst advies in bij een professional over de verdunningen en het gebruik tijdens de zwangerschap of bij een baby.

lavendel olie in en flesje met een takje lavendel ernaast.

Wat is de nummer één olie?

Dat is de welbekende lavendel! Hmmmm, heerlijk.
De belangrijkste eigenschappen van lavendel zijn de verzachtende en ontspannende werking. Verder is het ook pijnstillend, ontsteking- en schimmelwerend. Lavendelolie kun je tijdens de zwangerschap, bevalling en kraamperiode gebruiken.

Tips:

  • In de zwangerschap kun je de olie 1:1 verdunnen en als massageolie gebruiken. Masseer hiermee de onderrug bij een pijnlijk bekken of gebruik het als olie voor een voetmassage bij slapeloosheid.
  • Verstuif lavendelolie (of combineer met wilde sinaasappel) in een diffuser voor een ontspannend effect tijdens de bevalling.
  • Bij stuwing en naweeën kun je lavendelolie 1:1 verdunnen. Vervolgens kun je de borst en/of buik masseren. De lavendelolie geeft een pijnstillend en ontkrampend effect.

Wat is de nummer één olie voor je baby?

Lavendel olie is een zeer milde olie welke verdund gebruikt kan worden in de diffuser of op de huid. Een andere fijne en milde olie is Romeinse kamille. Het heeft een hoog kalmerende werking, daarom is het voor zowel mama als baby goed te gebruiken in de kraamperiode.

Tip:

  • Gebruik één druppel kamille olie in een draagolie bij een babymassage. Masseer de buik met de deze olie (maak cirkeltjes op de buik met de klok mee) bij krampjes.
  • Verstuif 1:1 verdunde kamille olie in een diffuser op de kamer waar mama en baby na de baring verblijven. Het verminderd angst, stress en prikkelbaarheid. Ook bij moeilijk inslapen na de baring kan deze olie gebruikt worden.

Wat is een fijne postpartum blend?

Na de baring hebben veel, zo niet alle vrouwen klachten. Bijvoorbeeld pijn bij het plassen, pijnlijke hechtingen of scheurtjes, zwelling van de vulva of een pijnlijk perineum. Hiervoor kun je een fijne postpartum spray maken. Je vult een sprayflesje met 15 ml gedestilleerd water, 10 druppels lavendelolie en 10 druppels frankincese olie. Voor gebruik schud je even het flesje om de olie en het water te mengen.

Tot slot

Essentiële olie kan een goede aanvulling zijn in jouw zwangerschap, tijdens de bevalling of de kraamperiode. Kies een zuivere kwaliteitsolie en ga voorzichtig om met het gebruik. Enkele oliën zijn geschikt voor het gebruik tijdens de kraamperiode. Maar voor veel oliën geldt dat het gebruik afgeraden wordt bij kinderen <6 maanden. Als je twijfelt kun je het best altijd eerst contact opnemen met een specialist.

Ben jij nog op zoek naar zo een uitgebreide voorbereiding waarbij je alles ontdekt over jullie natuurlijke behoeften, en hoe hierin voorzien kan worden? Misschien is het Bewust zwanger & Bevallen programma dan wel iets voor jou! Klik snel door naar Buurtmamas.nl/academie!

 

Bronnen:
Essential oils for pregnancy, birth &babies (2nd edition, 2015)- Stephanie Frits (The essential midwife)
Modern essentials handbook (9e editie, 2017) – AromaTools

Buurtmamas.nl publiceert regelmatig een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

Foto Buurtmamas png

Dit ben ik

Hai, ik ben Angela! Mama van Kristo en Florence, getrouwd met Arno. De kracht van het menselijk lichaam vind ik enorm fascinerend. Verder ben ik nieuwsgierig en nooit uitgeleerd. Met mijn passie voor geboorte en gezondheid help ik vrouwen in de voorbereiding naar hun bewuste bevalling.

Website: denatuurlijkeouder.nl

Share This Post
1 reactie
Er kan niet gereageerd worden op deze post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.