Hoe creëer je een veilige bevalplek?

Je hebt natuurlijk zelf de keuze als je geen medische indicatie hebt. 
Thuis, in het ziekenhuis of in het geboortecentrum? Hoe maak jij de juiste beslissing?

Zoek een veilige geborgen plek

Als we even een huiskat als voorbeeld nemen, die zal ergens ’s nachts op een veilige, geborgen plek onder een bed of achter een kast bevallen. Veel rust en weinig storing.  Ook bij ons vrouwen werkt het zo. De beste omgeving voor jou als zwangere, is een omgeving te creëren waarin je ook intiem kunt zijn. Natuurlijk zal je niet intiem zijn met je partner op de plek waar je gaat bevallen, maar dezelfde behoeftes zijn onbewust aanwezig voor ons vrouwen als we gaan bevallen.

Zie dus de ruimte waar je gaat bevallen als een intieme zone, vraag je bevalpartner om tijdens de bevalling de intimiteit van de ruimte op te schroeven. Dat kan natuurlijk heel makkelijk thuis, maar natuurlijk ook in het geboortecentrum of ziekenhuis.

Intieme plek

Denk aan dezelfde dingen die je fijn zou vinden als je intiem zou zijn:

 • Sluit je gordijnen
 • Luister fijne muziek
 • Dim je lichten (of gebruik nepkaarsjes)
 • Denk aan de temperatuur (neem dikke sokken mee in geval van koude voeten)
 • Pas storende factoren aan (zoals bijvoorbeeld vragen of het geluid van een CTG uit mag of niet teveel mensen in de kamer)
 • Denk aan de positieve invloed van geur (neem iets fijns mee van thuis zoals je eigen voedingskussen met de geur van jouw wasverzachter)
 • Denk aan de negatieve invloed van geur (neem bijvoorbeeld kauwgom mee voor koffie-adem van een bevalpartner of just-in-case ook deodorant en een schoon T-shirt)

Veiligheid

Vanuit de fysiologische benadering is de beste plek voor jou om te bevallen, de plek waar je je het veiligst voelt.
Als je je veilig voelt stromen al de juiste stofjes in je lijf op de juiste manier (oxytocine bijvoorbeeld, hetzelfde stofje dat vrijkomt bij knuffelen of intimiteit). Oxytocine is ook sterk aanwezig bij een bevalling.

As je je onveilig voelt, bijvoorbeeld door teveel mensen in de ruimte waar jij aan het bevallen bent, dan komt er adrenaline vrij die negatieve invloed kan hebben op stress levels, ontsluiting en jouw beleving.

Creeër je veiligheid

 • Breng iets van thuis mee dat je een veilig en geborgen gevoel geeft, zoals je dekbed. Een dekbed roept vaak een gevoel van comfort, rust en veiligheid op. Gewoon erop liggen of zitten werkt ook.
 • Laat jouw bevalpartner de communicatie met het team op zich nemen. Dat geeft minder storing en meer gevoel van veiligheid.
 • Vraag aan het team om zachtjes te praten, dat behoudt het gevoel van intimiteit.
 • Maak positieve affirmaties en herhaal deze voor jezelf voordat je gaat bevallen.
  o   Een affirmatie zoals: ik voel mij veilig op de plek waar ik beval. Het fijne team dat mij ondersteunt is lief en bekwaam.
  o   Mocht je niet bekend zijn met affirmaties, gebruik het internet om dit op te zoeken. Natuurlijk leer je dit ook in onze hypnobirthing cursus.

Een prachtig voorbeeld is een stel die na een positieve hypnobirthing bevalling mij vertelde hoe ze een grote bos bloemen mee hadden genomen tijdens de bevalling. Deze mooie bos bloemen gaf hen automatisch een positief gevoel en toverde de bevalkamer om in een veilige prettige plaats. Regelmatig hoor ik ook dat zwangeren fotolijstjes meegenomen hadden met een foto van een dierbare of mooie momenten (zoals een trouwdag of mooie vakantieplek). Knuffels (van zwangere of een eerder kindje) zijn ook geliefd om een veilig gevoel op te roepen.

Wees creatief en overleg met je partner of andere geliefden. Vaak creëer je op onbewust niveau zelf al intimiteit, geborgenheid en veiligheid. Probeer eens op te letten wanneer jij je ontspannen voelt, wat en hoe doe je dat? Kijk wat je hiervan mee kunt nemen in je bevalling. Dit bevordert het hele bevalproces en stimuleert een positieve beleving.

Helianthe

Dit ben ik

Ik ben Helianthe Rusken en ik inspireer graag zwangeren (en geboortepartners). Ik geef al sinds 2001 hypnobirthing cursussen in binnen- en buitenland. Als klinisch hypnotherapeute specialiseerde ik me al snel in alles omtrent zwangerschap en bevalling. Ik heb een nuchtere aanpak en logische benadering, waarmee ik al duizenden stellen heb geholpen. Ook train ik andere professionals om de hypnobirthingtechnieken in te zetten. Wil je er meer over weten? Ik schreef het boek Bevallen met Hypnobirthing.

De techniek hielp mij bij de geboorte van mijn 2 zoons. Zo kon ik zelf ook ervaren hoe, zelfs met enige tegenslag, mooi en bijzonder een bevalling kan zijn.

Meer informatie? Kijk op www.muchamama.nl of bel/mail naar 0181 773 746/ info@muchamama.nl

logoMuchaMama2
Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.