Hoe kom je goed je kraamtijd door? De Gouden Tips
Is de kraamtijd één groot feest wanneer je eindelijk je kindje in jouw armen hebt? Na alle voorbereidingen op de bevalling, word je kraamtijd regelmatig vergeten. Er komt meer bij kijken dan alleen een roze wolk. Een veranderd lichaam, lekkende borsten, slapeloze nachten, dalende hormoonspiegels en mega grote kraamverbanden. Ik neem je graag mee door vijf veelgemaakte denkfouten, zodat jij in de kraamtijd niet voor deze verassingen komt te staan.
Waarom 'hoe meer zielen, hoe meer vreugd' niet opgaat
Misschien gaat deze uitspraak op in jouw dagelijkse leven, maar in de kraamtijd denk je hier waarschijnlijk anders over. Jouw lichaam heeft een flinke prestatie geleverd (ja, dit geldt ook na een keizersnede…). Je hebt veel energie nodig om lichamelijk te herstellen, je kindje te voeden, alle bijkomende emoties te verwerken en aan de gebroken nachten te wennen. Jouw leven staat ineens helemaal in het teken van de kleine.
Gun jezelf rust door de eerste weken alleen de meest belangrijke mensen in jouw omgeving uit te nodigen om op kraamvisite te komen. Je kunt ook met de kraamverzorger of je partner afstemmen hoe lang de visite in het begin welkom is. Vaak blijven ze langer plakken dan de bedoeling is.
Welke hulp is handig om aan te nemen?
Ben jij een vrouw welke denkt alles alweer te kunnen ondernemen, zodra jij je weer goed voelt? Er zijn veel vrouwen met de overtuiging dat ze alles zelf moeten kunnen en vooral niet moeten zeuren. ‘’Je hebt een prachtige gezonde baby gekregen’’. Heel erg fijn uiteraard, maar jouw welbevinden doet er ook toe! Ook voor jouw partner is de komst van een baby een hele verandering. Of het nu een eerste kindje is of de derde. Biedt iemand je zijn hulp aan, ontvang dit met open armen in plaats van te denken dat jij/jullie het zelf wel af kunnen. Extra handen komen alleen maar ten goede van jouw eigen herstel en geven je partner de rust om te wennen aan de nieuwe situatie.
Wanneer kan je weer verstandig sporten na de bevalling?
Six pack here we go! Nee, dat is natuurlijk een grapje. Maar toch rijst bij veel kraamvrouwen al de vraag wanneer zij weer mogen sporten. Officieel hoor je bij de zes weekse nacontrole van jouw verloskundige of gynaecoloog of je groen licht krijgt om weer te sporten. Sporten is gezond, maar zo kort na de bevalling kan het een averechts effect hebben. Het bindweefstel is onder invloed van het hormoon relaxine veel soepeler geworden. Hierdoor kun je jouw lichaam al snel overbelasten. Vaak heb je dit op het moment niet eens in de gaten en merk je de gevolgen pas te laat. Geef je borstvoeding? Dan blijven de relaxinespiegels in jouw lichaam verhoogd. Ga als je daar aan toe bent een kort blokje wandelen na de zes weekse controle. Wacht nog een tijd voordat jij je weer waagt aan een HIIT training. Je bekkenbodem- en buikspieren zullen je hier dankbaar voor zijn.
Wat doen we met al die ongemakken?
Veel ongemakken worden niet besproken. Sommigen worden afgedaan met: ‘’Ach dat hoort er nu eenmaal bij, het wordt vanzelf beter’’. Van pijnlijk littekenweefsel tot aambeien of incontinentie. Het lijkt de normaalste zaak van de wereld. Heb jij last van een veelvoorkomend ‘’postpartum kwaaltje’’ en voel jij je niet serieus genomen door een zorgverlener? Ga dan niet bij de pakken neer zitten door het ongemak maar te accepteren. Gelukkig zijn er talloze mogelijke therapieën en behandelingen die heel goed ingezet kunnen worden bij dit soort ‘’kwaaltjes’’. Zoek een behandelaar welke jou verder kan helpen in dit proces of jou kan doorverwijzen.
Welk voedsel laat jouw lichaam sneller herstellen in je kraamperiode?
Smoothies zitten bomvol vitamines en mineralen. Dat is ideaal om te herstellen in de kraamperiode zou je denken. Toch kun je hier beter nog een tijdje mee wachten. Smoothies en salades worden veelal koud geserveerd en gemaakt van rauwe groenten. Het verteren van dit voedsel kost jouw lichaam veel energie. Deze energie wil je tijdens de kraamperiode liever besteden aan het herstel. Hoe zorg je dan voor vitamine en mineraalrijke voeding? Eet lauwwarme of warme gerechten. Groenten en kruiden in alle ‘’aarde’’ tinten doen je lichaam extra goed. Denk bijvoorbeeld aan pompoen, zoete aardappel, gember en kurkuma. Als iemand deze gerechten vers voor je kan bereiden is dat super fijn. Alvast mealpreppen (maaltijden voorbereiden, red.) tijdens je zwangerschap kan ook voor veel rust zorgen tijdens je kraamperiode.
Wat echt belangrijk is tijdens de kraamperiode is dat jij goed voor jezelf zorgt. Bovenstaande tips samengevat komt dit neer op het volgende. Ontvang niet te veel bezoek, neem voldoende rustmomenten, aanvaard extra hulp, win advies in bij ongemakken en zorg voor gezonde maaltijden die herstel bevorderend werken. Wil je zeker weten dat je op zowel de bevalling als de kraamperiode goed voorbereid bent? Meer postpartum tips deel ik in het ‘’Bewust zwanger en bevallen’’ programma, de complete zwangerschapscursus van A tot Z. Klik hiervoor door naar Buurtmamas.nl/academie.
Dit ben ik
Hai, ik ben Angela! Mama van Kristo, zwanger van een babymeisje en getrouwd met Arno. De kracht van het menselijk lichaam vind ik enorm fascinerend. Verder ben ik nieuwsgierig en nooit uitgeleerd. Met mijn passie voor geboorte en gezondheid help ik vrouwen in de voorbereiding naar hun bewuste bevalling.
Website: denatuurlijkeouder.nl