Houdingen wisselen tijdens je bevalling, is dat nuttig?

Poe, bevallen, het kan overweldigend zijn en onverwachts snel verlopen. Het kan ook lang duren en alles van je uithoudingsvermogen, moed en kracht verlangen. Je houding kan hier een belangrijke rol in spelen.

Goede houding

Ik zie vaak dat vrouwen een bepaalde houding of ademhaling gevonden hebben en daar dan niet meer van af willen wijken. Ze weten op dat moment dat ze het op die manier kunnen. Het idee om te veranderen bezorgt hun een gevoel van paniek. “Straks lukt het in die andere houding niet, dan blijf ik liever hier”. Juist het veranderen van houding of van activiteit kan dan super nuttig zijn!

Houding veranderen

Stel je ligt al een paar uur in bed op je zij, met je handen op je prachtige grote buik die golft van de weeën. Je geboortepartner masseert je rug. Voor een tijd lukt het je om op deze manier de weeën op te vangen door iedere keer naar je buik en je handen toe te ademen of naar de handen van je geboortepartner op je rug. Maar na een tijdje neemt de intensiteit van de weeën toe en neemt de magische werking van het ademen en die warme handen op je rug af. Er kan je een paniekerig gevoel overkomen dat je even niet meer weet wat je nu moet doen.

Laat je leiden

Spreek met elkaar af dat je je op dat moment laat leiden, laat overtuigen, laat meevoeren naar een nieuwe houding of activiteit. Lag je op bed? Ga dan een tijdje rechtop zitten, hangen of staan, zodat de zwaartekracht kan meewerken. Ga bijvoorbeeld lekker douchen. Je geboortepartner helpt je uitkleden en zorgt voor jou. Loop een rondje door de tuin of door de buurt, ook ’s nachts. Dat kan prima bij weeën in de beginfase of met gebroken vliezen! De prullenbak in de straat blijkt een perfect hulpmiddel om even lekker aan te hangen.

Probeer het uit

Veel vrouwen vinden die overgang naar een nieuwe bevalhouding of activiteit moeilijk. Ze konden het net zo goed opvangen, ze hadden het onder controle. Als het in die nieuwe houding nou niet lukt of het meer pijn doet? Dan ga je gewoon lekker weer terug naar waar je mee bezig was! Mijn tip, geef het eerst een aantal weeën de tijd. Probeer tijdens drie weeën de nieuwe houding of de nieuwe plek. Luister naar de stem van je geboortepartner die je er doorheen praat. Hou vol en blijf ademen. Ook als de weeën echt heel heftig zijn, blijf ademen.

De bevalroes komt vanzelf terug

Je zal zien dat je ook op die nieuwe plek of in die nieuwe houding weer in een goede bevalroes kunt komen. Die roes waarin tijd niet belangrijk is. Waarin je alleen maar bezig bent met ademen. Door je neus in, door je neus uit. Niet van wee naar wee, maar van pauze naar pauze (die trouwens 75% van de tijd in beslag neemt van de tijd dat je bevalling gemiddeld duurt!).

En zo ga jij dat doen! Samen met je geboortepartner, of dat nu je liefdespartner, een familielid of een doula is, je gaat het samen doen. Je kunt meer dan je denkt en de beloning is weergaloos! Veel plezier!

Buurtmamas.nl publiceert op maandag, woensdag en vrijdag een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

Maaike Rijnsburger van 2 handen op 1 buik, solo mama, alleenstaand

Dit ben ik

Ik ben Maaike Rijnsburger en ik ben doula in Utrecht en omgeving. Ik ben getrouwd en samen hebben wij twee kinderen. Naast begeleiding tijdens zwangerschap en bevalling geef ik verschillende cursussen: 2 Handen Op 1 Buik (voor zwangere singles), Zwangles (zwangerschapscursus met zingen) en Rock ’n Romper (zangles voor ouders met kind). 

Website: www.maaikerijnsburger.nl en www.2handenop1buik.com

Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.