Minder kraamzorguren dan gedacht. Hoe kan dat?
De meeste mensen kijken ieder jaar weer reikhalzend uit naar de zomer. De tijd van lange avonden, warme dagen, schoolvakanties en meer tijd voor elkaar. Gezelligheid op het terras, dagen aan het strand en veel ijsjes.
Wij in de Geboortezorg kijken uiteraard ook uit naar deze aspecten van de zomer, maar er leeft ook een ander gevoel. Wat gaat deze zomer ons brengen? Welke gevolgen heeft dit voor de kraamzorguren? Niet alleen de temperatuur heeft pieken, het aantal geboortes ook! Dit in combinatie met de vakanties, waar iedereen naar uit heeft gekeken en natuurlijk ook recht op heeft, maakt dat we ieder jaar weer een flinke puzzel hebben voor de planning. Het leidt elk jaar weer voor minder kraamzorguren voor elk gezin. Niet omdat we minder willen werken, maar omdat er minder capaciteit is. Hoe dat zit leg ik je in dit blog uit.
Meer baby's, minder kraamverzorgsters
Statistisch gezien worden er in de zomer meer baby’s geboren. Hierdoor ligt er een grotere druk op de capaciteit. Daarnaast zijn er mensen met vakantie, natuurlijk niet meer dan verantwoord is om nog goede zorg te leveren. Ook onze flexibele kraamverzorgsters zijn er minder dan in de andere maanden. Zzp’ers gaan namelijk ook gewoon op een welverdiende vakantie. Dit bij elkaar opgeteld zorgt het iedere zomer weer voor een uitdaging in de capaciteit en hiermee minder kraamzorguren per gezin.
Kraamverzorgsters tekort
Nu hoor ik je denken. Als je dit van te voren al weet, dan kun je het ook oplossen! Zo simpel is het helaas niet. In heel Nederland kampen we met een tekort aan kraamverzorgenden. Veel studenten kiezen ervoor om door te leren. Ook de vergrijzing in het vak is groot met een grotere uitstroom als gevolg. Daarnaast is er door de vergrijzing, de hoge werkdruk en corona ook sprake van een hoger verzuim.
Baby's laten zich niet plannen
Vaak hoor ik van mensen terug dat we toch weten wanneer ze uitgerekend zijn, dan kunnen we er toch voor zorgen dat we op dat moment genoeg capaciteit hebben? We weten inderdaad van iedereen de uitgerekende datum, alleen bevalt maar 4% van de zwangeren daadwerkelijk op die datum. De meesten bevallen in een periode van 5 weken rondom de uitgerekende datum, tussen week 37 en week 42. Dit valt eigenlijk niet te plannen. We weten immers maar van een enkeling de exacte bevaldatum bijvoorbeeld met een geplande keizersnede. Daarnaast is het zo dat de zorgverzekeraars in Nederland zorgplicht hebben. Zij moeten er voor zorgen dat ze voldoende zorg inkopen bij zorgverleners om al hun verzekerden van zorg te kunnen voorzien. Dat betekent dat wanneer je als kraamzorgorganisatie een contract hebt met een zorgverzekeraar (een gezin krijgt dan de zorg volledig vergoedt, op de eigen bijdrage na) je iedereen moet aannemen die zij naar jou doorverwijzen. Ongeacht de capaciteit die je beschikbaar hebt. We hebben dus hetzelfde aantal kraamverzorgsters, maar meer gezinnen. Dat kan niks anders dan minder kraamzorguren betekenen.
Zorgplicht voor elke kraamvrouw
In datzelfde contract met de zorgverzekeraar is opgenomen dat iedereen minimaal 24 uur kraamzorguren moet krijgen. Dit zijn de uren waar iedereen recht op heeft. Op basis van ons indicatieprotocol en de wens van de klant vullen we deze kraamzorguren aan tot 45 uur bij flesvoeding en 49 uur bij borstvoeding. Op medische indicatie kan het nog meer worden. In de zomerperiode zijn we soms genoodzaakt om terug te gaan naar die 24 uur kraamzorguren, oftewel 3 uur per dag. Zo kan één kraamverzorgende twee gezinnen per dag van zorg voorzien.
Verschillende oplossingen
Dat is één van de manieren waarop we de capaciteit op orde kunnen brengen. Natuurlijk doen we nog meer:
- Korte lijnen met onze collega kraambureaus en overleggen we met elkaar over de capaciteit. We bekijken bijna dagelijks of we elkaar kunnen helpen om iedereen van zorg te kunnen voorzien.
- Veel contact met zzp’ers om te kijken of zij de zorg voor een gezin kunnen doen.
- Maximaal 20% van onze kraamverzorgsters mag tegelijk vrij zijn.
- Kraamverzorgenden zijn vaak minder lang vrij tussen twee werkperiodes in. Ze werken vaak een extra dienst voor bevallingen of doen de opstart na de geboorte.
Verdeling van zorg naar prioriteit
We verdelen de beschikbare zorg die we hebben op basis van prioriteit. Dat wil zeggen dat daar waar de zorg het meest nodig is er ook de meeste uren gegeven worden. Hier ligt een grote taak voor de intakemedewerkers. Zij bekijken tijdens de intake de situatie van het gezin en proberen in te schatten hoeveel zorg er nodig zal zijn. Na de bevalling maakt de kraamverzorgende of de medewerker van de planning opnieuw de balans op. Op deze manier proberen we zo goed mogelijk in kaart te brengen hoe we de uren het beste kunnen verdelen. Verloskundigen spelen hier ook een rol in. Zij overleggen vaak met ons als er extra zorg nodig is. Samen bespreken we dan de mogelijkheden.
Wat kan je zelf doen?
Het kan dus maar zo zijn dat je in een piekperiode bevalt en je niet het aantal uren krijgt waar je op had gehoopt. Gelukkig kan je hier van te voren al iets aan doen.
- zorg dat je mantelzorg stand-by hebt staan. Vaak doen familie of vrienden graag iets voor je. Denk hierbij aan wat kleine huishoudelijke dingen, extra aandacht voor je andere kinderen of het verzorgen van een avondmaaltijd.
- laat vooral het kinderdagverblijf doorgaan of boek een enkele dag bij.
- je partner kan extra dagen vrij regelen.
- laat de teugels extra vieren. Strijken kan je even laten en de wasmand half vol kan nog een dagje blijven staan.
- Zorg voor genoeg slaap. Moeheid verergert werkelijk alles.
- Weinig kraamvisite is prima deze week. Zorg ervoor dat je als gezin eerst alles op de rit hebt. Jullie zijn het belangrijkste.
Samen sterk!
Met zijn allen proberen we in deze piekmaanden iedereen te beste zorg te geven. Wij en onze collega bureaus doen er alles aan, net als onze planners om jouw kraamtijd soepel te laten verlopen. Iedere dag doen we met zijn allen keihard ons best om alle puzzelstukjes op de juiste plek te leggen. Heb je het idee dat er bij jouw gezin in de kraamweek nog iets verbetert kan worden, laat het ons gerust weten!
Heb jij nou altijd gedroomd van een baan als kraamverzorgster? Informeer dan snel naar de opleidingsmogelijkheden. Wie weet, wordt jij wel onze nieuwe collega!
Dit ben ik
Ik ben Danique, Teamcoach bij De Kraamvogel. Ik ben getrouwd en moeder van 3 kindjes: Senn van 6, Elin van 4 en Liz van 2.
De Kraamvogel: de meest vertrouwde kraamzorg. Onze kraamverzorgenden komen bij gezinnen in vrijwel het hele midden en noorden van ons land. En bij al die gezinnen werken kraamverzorgenden die allemaal gek zijn op hun vak. En die niets liever doen dan gezinnen een goede start geven na de geboorte van een nieuw gezinslid. Niet voor niets kiezen elk jaar honderden gezinnen bij jou in de buurt voor een kraamverzorgende van de Kraamvogel.
Website: www.dekraamvogel.nl