Mother-assisted keizersnede, gaat dat niet een beetje ver?

Soms kiest men voor een geplande keizersnede. Dit kan een medische oorzaak hebben of doordat de ouders dit om een bepaalde reden wensen. Ouders welke al eens een keizersnede meegemaakt hebben, weten dat dit een impactvolle gebeurtenis is. Een aantal ziekenhuizen in Nederland voeren een ‘Mother-assisted keizersnede’ uit. Dit is een keizersnede waarbij de moeder zelf haar baby optilt uit haar buik. 

Wat is autonomie?

Een steeds meer gehoorde term binnen de geboortewereld is autonomie. Ik zal uitleggen wat autonomie is. Hierbij ervaar je alle keuze vrijheid, kan je zelf verantwoordelijkheid nemen over de bevalling en ervaar je volledige zelfbeschikking. Men doet niets aan jouw lichaam wat jij niet wilt.

In het geval van een (spoed)keizersnede is het lastig om volledige autonomie te ervaren. Je kunt zo veel mogelijk afstemmen met jouw gynaecoloog wat jouw wensen zijn. Wil je bepaalde muziek op de operatiekamer? Wil je direct na de geboorte huid-op-huid contact? Er zijn mogelijkheden waardoor je de keizersnede zo persoonlijk mogelijk kunt maken.

moeder kijkt naar haar pasgeboren baby die net geboren is per keizersnede, mother-assisted keizersnede

Waarom een Mother-assisted keizersnede?

In andere gevallen is er meer behoefte aan autonomie dan deze ‘’gepersonaliseerde keizersnede’’. Dit kan bijvoorbeeld komen door een eerdere traumatische bevalling of in het verleden plaatsgevonden misbruik. Een Mother-assisted keizersnede kan bijdragen aan het gevoel van autonomie, doordat de moeder een actieve rol krijgt in de geboorte.

Heb jij tijdens een eerdere bevalling ervaren dat alles aan je voorbij ging? Voelde het als een grote roes waarbij alles voor jou besloten werd? Je kunt dit ervaren bij een noodsituatie, maar ook bij verschillende opeenvolgende interventies. Misschien was jij een moeder welke startte met wee-opwekkers, vervolgens een ruggenprik kreeg en eindigde met een spoedkeizersnede.

Wat de aanleiding ook is, een actoeve rol kan helpen. Denk jij het nodig te hebben om een actieve rol te krijgen tijdens de bevalling? En er is sprake van een geplande keizersnede? Dan is een Mother-assisted keizersnede het onderzoeken waard.

Een keizersnede, waarbij de baby net uit de buik komt

Voordelen van deze keizersnede

Het verloop van de Mother-assisted keizersnede lijkt veel op de Gentle-sectio. Bij beiden is het informeren van de ouders een belangrijk onderdeel. En blijft de baby direct na de geboorte bij de moeder op haar borst.

Bij een reguliere- en spoed keizersnede worden moeder en baby gescheiden. Bij de Gentle-sectio en Mother-assisted kiezersnede wordt het hechtingsproces zo veel mogelijk gestimuleerd. Dit heeft een positieve invloed op het stressniveau na de bevalling bij moeder en baby. Het geeft bijvoorbeeld ook betere uitkomsten voor het laten slagen van borstvoeding.

Welke uitdaging komt erbij kijken?

Gebruikelijk bestaat een operatieteam uit mensen welke uitgebreid opgeleid zijn om de steriliteit te waarborgen tijdens een operatie. Als de moeder ‘’meehelpt’’ tijdens de operatie brengt dat wel een uitdaging met zich mee. De ouder(s) worden daarom vooraf ruim geïnformeerd over het verloop van de operatie. De moeder krijgt steriele handschoenen aan en haar buik wordt afgeplakt. Er komt, in tegenstelling tot bij een normale keizersnede, geen afscheiding tussen moeder en het operatiegebied. Nadat de moeder haar baby aanpakt kan zij hem/haar direct op haar borst leggen.

Kan het al in alle ziekenhuizen?

De mother-assisted keizersnede is nog lang niet overal in Nederland te kiezen. Er zijn slechts enkele ziekenhuizen die dit nu aanbieden. Toch wint deze vorm van keizersnede aan populariteit. Hopelijk kan dit in de toekomst aan meer moeders aangeboden worden.

Het is belangrijk dat men in de geboortezorg niet alleen stilstaat bij een gezonde moeder en baby, waarbij slechts de medische uitkomsten tellen. Het is belangrijk te erkennen dat de beleving van de bevalling (door zowel moeder als baby) evenveel aandacht verdiend. De Mother-assisted keizersnede kan hier een rol in spelen.

Blije mama's met gezonde baby's

Dokter Koen Deurloo is grondlegger van de Mother-assisted keizersnede in Nederland. Hij geeft aan de meerwaarde te zien van deze keizersnedevorm. ‘’De waardering is nóg hoger dan die voor de gentle keizersnede’’. Nu is het wachten op grotere wetenschappelijke onderzoeken die aantonen hoe waardevol de patiënt beleving is voor de geleverde zorgkwaliteit. Want dat is wat we uiteindelijk allemaal willen, ‘Blije moeders met gezonde baby’s’.

Een goede voorbereiding

Een Mother-assisted keizersnede geeft jou als moeder veel autonomie. Door de keuzevrijheid, het nemen van eigen verantwoordelijkheid en het ervaren van volledige zelfbeschikking zal de beleving positiever zijn. Heb jij interesse in een Mother-assisted keizersnede? Laat je dan in jouw regio informeren. Het kan namelijk nog niet overal.

Ben jij nog op zoek naar zo een uitgebreide voorbereiding waarbij je alles ontdekt over jullie natuurlijke behoeften? En hoe hierin voorzien kan worden? Misschien is het Bewust zwanger & Bevallen programma dan wel iets voor jou! Klik snel door naar Buurtmamas.nl/academie!

In mijn vorige blog deelde ik de werking van essentiële oliën rondom geboorte. Lees hem hier.

Buurtmamas.nl publiceert op zaterdag een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

Foto Buurtmamas png

Dit ben ik

Hai, ik ben Angela! Mama van Kristo en Florence, getrouwd met Arno. De kracht van het menselijk lichaam vind ik enorm fascinerend. Verder ben ik nieuwsgierig en nooit uitgeleerd. Met mijn passie voor geboorte en gezondheid help ik vrouwen in de voorbereiding naar hun bewuste bevalling.

Website: denatuurlijkeouder.nl

Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.