Het afklem ritueel, Navelklem of Cordring?

Jarenlang werd de navelstreng vlot na de geboorte van de baby afgeklemd en doorgeknipt. Het merendeel van de tijd gebeurt dit met een navelklem. Deze wordt door de verloskundige na de geboorte op de navelstreng geplaatst en dichtgeduwd. Daarna kan op een veilige manier de navelstreng doorgeknipt worden. Dit noemen we afnavelen. Is het misschien verstandiger om langer te wachten met afklemmen van de navelstreng? En waar klem je de navelstreng eigenlijk mee af?

Extra bloedtoevoer

In de baarmoeder krijgt de baby voedingstoffen en zuurstof via de navelstreng die vastzit aan de placenta. Na de geboorte is dit niet meer nodig. De baby ademt zelf en zal vlot leren drinken. Als de baby net geboren is, krijgt hij via de navelstreng nog steeds bloed vanuit de placenta. Tegenwoordig weten we dat deze extra bloedtoevoer naar je kindje voor een flinke portie extra bloed en ijzer zorgt. Steeds meer onderzoeken tonen aan dat pasgeborenen met ijzergebrek achterstanden kunnen krijgen in hun ontwikkeling, die mogelijk onomkeerbaar zijn. Later afnavelen kan dit mogelijk voorkomen.

Later afnavelen

Wat houdt later afnavelen in?  Vroeger werd gedacht dat binnen een minuut afklemmen van de navelstreng problemen bij de baby konden voorkomen. Vandaag de dag weten we dat juist laat afnavelen voordelen heeft. Laat afnavelen betekent dat de navelstreng pas na ongeveer 3 minuten afgeklemd en doorgeknipt zal worden. Als je bevalt met je eigen verloskundige, wacht zij vaak nog langer. Soms wordt er zelfs gewacht tot de placenta geboren is.

Naast het voordeel voor de baby, heeft het ook voordelen voor de ouders. Het huid op huid contact, non stop aandacht voor je kindje, geeft een betere binding en een boost voor de melkproductie. Het zijn gouden minuten waarin de baby bewonderd en geknuffeld wordt. Dit zijn de gouden minuten waarin jij en je partner de baby bewonderen en voor het eerst vasthouden.

Het doorknippen van de navelstreng

Bij het afnavelen wordt er een kocher (afkleminstrument) en een navelklem op de navelstreng geplaatst. Daarna kan de navelstreng veilig doorgeknipt worden. Vaak is dit een speciaal moment voor de verse papa. Daarna is de baby los van mama, al duurt het vaak nog jaren voordat de virtuele navelstreng los is. Soms willen ouders liever een navelveter in plaats van een navelklem. Met een speciale knooptechniek wordt hiermee ook veilig de navelstreng afgeklemd. Sinds enkele jaren is de cordring een mooi alternatief. Een klein zacht rubberringetje die door de verloskundige om de doorgeknipte navelstreng getrokken wordt. Een relatief makkelijke en veilige techniek.

Verschil tussen klem en ring

Een navelklem is zo’n vijf centimeter lang en gemaakt van hard wit of blauw plastic. Hij wordt sinds de jaren tachtig gebruikt als vervanger van de navelveter. De navelklem kan door zijn hardheid een beetje op de buik van de baby duwen. Ouders vinden daarnaast de navelklem vaak in de weg zitten bij het verschonen van de luier.
De cordring is een klein elastiekje van natuurrubber. Het is een duurzaam en babyvriendelijk alternatief. De cordring is wat stugger en vergt iets meer inspanning voor de verloskundige bij het plaatsen, helemaal als de navelstreng wat dikker is.

Klaarleggen

Verloskundigen vinden de cordring vaak prettiger voor de baby en de ouders. Velen zijn er ondertussen bekend mee en zijn bereid hem te plaatsen bij het afnavelen. In je kraampakket zit standaard een navelklem en ook in het ziekenhuis ligt de navelklem altijd klaar. Bespreek je wens voor een cordring op het spreekuur. Sommige verloskundigen bieden hem zelfs in de eigen praktijk aan, veelal tegen een kleine vergoeding. Help je verloskundige tijdens je bevalling aan jouw cordring te denken door hem vooraf op een zichtbare plek klaar te leggen. Bijvoorbeeld op het aankleedkussen of met een elastiekje aan de navelklem in je kraampakket. Beval je op medische indicatie in het ziekenhuis en wil je graag dat zij voor jou een cordring plaatsen, bespreek het vooraf met hen. Niet elk ziekenhuis wil of is er bekend genoeg mee om hem gebruiken. Soms verschilt dit ook per zorgverlener in het ziekenhuis. Meenemen en vragen kan nooit kwaad.

Lotte Vermorken verloskundigenpraktijk De Kei Buurmamas

Dit ben ik

Ik ben Lotte Vermorken en ik ben verloskundige. Tijdens mijn zeventienjarige carrière heb ik heel wat mooie ervaringen opgedaan. Ik zag veel baby’s geboren worden en ik maakte mooie, verdrietige, lachwekkende en bijzondere gebeurtenissen mee. In deze blogs neem ik je mee in mijn vak en voorzie ik je van nuttige tips. Ik ben trouwens ook de eigenaar van Buurtmama’s.

Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.