Ontsluiting controleren, mag je dat weigeren? En wat dan?

Als de eerste weeën zich aandienen en de verloskundige vertelt dat je al drie centimeter ontsluiting hebt, dan denk je: ‘’wauw dat gaat goed!’’ Vervolgens tikken de uren weg en is het tijd voor de volgende controle. “Vijf centimeter’’, zegt de verloskundige dan. ‘’Huh, hoe kan dat? Hoe lang duurt het nog voordat je op volledige ontsluiting zit?’’ Het contoleren van de ontsluiting, is dat nou altijd een goed idee? Je hoort het goed! Soms kan het niet weten van de ontsluiting veel voordelen hebben. In deze blog ontdek je de ins- en outs van het ontsluitingsproces.

Hoe wordt de ontsluiting gemeten?

Wanneer de bevalling begint, verstrijkt eerst de baarmoedermond. Hierbij wordt de baarmoedermond zachter en platter. Vervolgens opent de baarmoedermond. Dit openen heet ontsluiten. Je verloskundige of arts meet tijdens een vaginaal toucher de ontsluiting. Met de wijs- en middelvinger voelt ze in je vagina hoeveel ruimte er is in de baarmoedermond. Afhankelijk van hoe ver de wijs- en middelvinger van elkaar geopend kunnen worden tijdens dit onderzoek, schat ze hoeveel ontsluiting er is.

Welke drie fases zijn er tijdens de bevalling?

De bevalling verloopt in drie fases. De eerste fase heet de latente (langzame red.) fase. Hierbij gaan de voorweeën over in de ‘’echte’’ maar milde ontsluitingsweeën. Je merkt dit soms door wat menstruatieachtige krampen. Heel soms merk je nog helemaal niets. Dit komt vaker voor als je al een kindje gebaard hebt. Deze fase loopt tot en met ongeveer 3 cm ontsluiting.
De volgende fase is de actieve fase. Hierin worden de weeën steeds sterker, en komen ze sneller achter elkaar. Dit is de fase van 4 tot 10 cm.
De laatste fase is volledige ontsluiting en beter bekend als de persfase. Als er een volledige ontsluiting van 10 cm bereikt is, veranderen de weeën. Ze gaan namelijk over in persweeën. De weeën die helpen jouw kindje werkelijk op de wereld te zetten.

vrouwelijke dokter staat in haar witte doktersjas en stethoscoop om haar nek. Ze doet een handschoen aan.

Wat brengt het meten van de ontsluiting jou?

Het inwendig onderzoek of vaginaal toucher is niet verplicht. In sommige gevallen kan het wel handig zijn. Het is belangrijk dat jij je prettig voelt bij het onderzoek. Wil jij een controle van de ontsluiting? En wat brengt deze informatie jou?
Het kan handig zijn om een idee te hebben hoe ver je bent in het hele proces, voor jou en de zorgverlener (als tijdsindicatie of bij de keuze van pijnstilling). Maar weet wel dat dit bij iedereen heel verschillend kan lopen. Het ene moment gaat het gestaag en vervolgens neemt je lichaam een sprintje. De ‘’1 cm per uur’’ standaard gaat voor veel vrouwen niet op. Je kunt voor het onderzoek kiezen als het jou een veilig gevoel geeft, jij je er prettig bij voelt, nieuwsgierig bent of jou net dat laatste benodigde zetje kan geven. Ook het voelen naar de stand van het hoofdje van je baby d.m.v. de gevoelde schedelranden kan nuttige informatie brengen.

ontlsuiting in een grafiek met verschillende lijnen hoe het verloop kan zijn, steil, flat, hobbelig, steil en flat.

Redenen om geen ontsluiting te meten

Soms wilt een verloskundige of arts de ontsluiting contoleren. Bijvoorbeeld omdat hij graag vasthoudt aan een protocol of om een tijdindicatie te hebben hoe lang de bevalling nog gaat duren. Uiteraard geeft het meten van de ontsluiting hier niet een eenduidig antwoord op. Heb jij hier een bezwaar tegen, dan mag je het onderzoek weigeren. Andere overwegingen waarom je het onderzoek niet wilt kunnen zijn:

  • je wordt onzeker door het wel of niet vorderen van de ontsluiting.
  • je wordt uit je flow gehaald (bijv. doordat je op je rug moet gaan liggen of dat je uit bad moet).
  • het onderzoek haalt ongewenste associaties naar boven aan bijv. nare seksuele ervaringen of misbruik uit het verleden.
  • je graag volledig om je lichaam wilt vertrouwen in plaats van op cijfertjes.

De fase weten zonder een inwendig onderzoek

Verloskundigen en artsen kunnen soms ook op andere manieren schatten in welke fase je zit. Dit is soms buiten de comfortzone van je verloskundige of arts, maar kan je zeker bespreken.
Vaak kan ze aan de hand van jouw gedrag, of de heftigheid van de weeën (of persdrang) schatten in welke fase jij je bevindt. Ook kan de verloskundige een schatting maken aan de hand van de ‘’paarse lijn of purple line’’ welke op de plaats van de bilspleet zichtbaar is. Deze verschijnt bij het naderen van de 10 cm ontsluiting. Evenals het waarnemen van de ruit van Michaelis. Vraag jouw verloskundige maar eens naar de kennis die zij hier over hebben.

tekening van een bilspleet met een lijn en het aantal centimeters.

Een andere oplossing zou kunnen zijn om met de verloskundige overeen te stemmen over de tijd tussen de controles. Bijvoorbeeld alleen een controle op verzoek, meer tijd tussen de controles of de controle uitvoeren in de aangenomen houding van dat moment. Bijvoorbeeld in zijligging, in bad of op de baarkruk onder de douche. Vaak wil je eigen verloskundige een heel eind in je wensen meegaan. In het ziekenhuis vinden ze het vaak spannend om uit hun comfortzone te stappen en een onderzoek in een andere houding te doen.

Hoe ga je het gesprek aan als je geen ontsluiting wilt weten?

Overweeg je om je ontsluiting niet of niet zo vaak te laten controleren, dan is dit fijn dat je het bespreekt tijdens het spreekuur. Dan is er rust en kunnen beide partijen naar elkaar luisteren, erover nadenken en nog informatie opzoeken. Merk je tijdens de bevalling dat je geen inwendig onderzoek wilt, geef dit dan aan. Probeer niet in een machtsstrijd te komen. Vertel vanuit jezelf wat je overwegingen zijn en vertel dat je graag het gesprek aangaat om tot een gezamenlijke oplossing te komen. Stel ook vragen aan je verloskundige of arts. Is ze het niet gewend en is het buiten haar comfortzone? Zou ze het willen proberen? Een inwendig onderzoek in zijligging kan vaak prima en als het toch niet lukt, kan je altijd nog naar je rug draaien. Vooraf hierover nadenken en een plan maken kan veel meerwaarde hebben.

Je weet nu dat een inwendig onderzoek niet verplicht is. Je kan nadenken of er voor jou een reden is om het niet te willen weten. Bijvoorbeeld door het verleden, vertrouwen in je lichaam of omdat je er onzeker van wordt. Weeg de voor jou belangrijke voor- en nadelen aan elkaar af. Bespreek dit met je verloskundige. In dit gesprek kan je ook de andere opties, welke indicatief zijn voor de hoeveelheid ontsluiting, bespreken. Wil liever nog meer kennis over dit onderwerp? Kijk dan eens op de academie pagina voor een goede zwangerschapscursus.

Buurtmamas.nl publiceert op maandag en vrijdag een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

Foto Buurtmamas png

Dit ben ik

Hai, ik ben Angela! Mama van Kristo, zwanger van een babymeisje en getrouwd met Arno. De kracht van het menselijk lichaam vind ik enorm fascinerend. Verder ben ik nieuwsgierig en nooit uitgeleerd. Met mijn passie voor geboorte en gezondheid help ik vrouwen in de voorbereiding naar hun bewuste bevalling.

Website: denatuurlijkeouder.nl

Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.