Pijnloos bevallen, kan dat?

De meeste mama’s vinden zwanger zijn leuk en bijzonder. Sommigen hebben last van nare kwaaltjes, maar de meesten genieten van hun groeiende buik. Tijdens de zwangerschap leef je rustig naar de bevalling toe. Eerst is deze nog heel ver weg, maar naarmate de maanden verstrijken komt deze dichterbij. Sommigen zijn vanaf het begin al heel druk met de bevalling bezig, anderen schuiven het zo lang mogelijk voor zich uit. Zwangeren gaan zeer verschillend om met de aanstaande bevalling.

Verschillende types zwangeren:

  • De nuchtere aanstaande mama stopt het hoofd in het zand en ziet wel wat er komt. Vaak worden zij alleen maar zenuwachtig van veel informatie. Zij gaat mee in de flow van de bevalling. Dit gaat vaak heel lang goed, maar soms overvalt de bevalling zodanig dat de nuchtere mama niet meer kan ontspannen.
  • De down to earth aanstaande mama doet een niet zweverige cursus, leest zich in en ziet wel wat er gaat gebeuren. Zij houdt rekening met alle mogelijke scenario’s. Ook als het heftig is, kan het een prima ervaring zijn geworden, omdat ze wist dat het erbij hoorde.
  • De angstige aanstaande mama kan vluchten. Zij stopt de bevalling zo lang mogelijk weg, totdat ze er niet meer omheen kan. Hoeveel weken ze nog heeft, bepaalt of ze een beetje of heel erg angstig de bevalling ingaat. Deze angst is vaak blokkerend, maar soms overvalt alles zodanig dat ze alleen maar go with the flow kan gaan. De andere angstige aanstaande mama gaat zich vroegtijdig voorbereiden met informatie en rustgevende en ontspannings oefeningen. Als zij ontspannen kan blijven tijdens de bevalling zal het een prima ervaring worden ook als het anders loopt.
  • De hippe aanstaande mama volgt de cursus die op dat moment populair is. Zij gelooft er volledig in ook al past de cursus misschien niet helemaal bij haar. Door haar enorme geloof en vertrouwen in de cursus gaat deze toch effectief zijn. Als zij de cursus effectief kan toepassen, wordt de bevalling een goede ervaring.
  • De mindfull aanstaande mama kan heel goed meegaan in de flow van het leven. Ook als de bevalling anders verloopt dan gedacht, zal dit geen trauma zijn.
  • De perfectionistische aanstaande mama weet snel welke cursus zij wil doen en vaak moet de partner mee. Het zijn mama’s die veelal goed op de hoogte zijn, doordat ze zich flink ingelezen hebben. Zij kennen zichzelf en weten welke cursus bij hun past. Als de bevalling ‘in control’ verloopt zal dit een grote boost voor het vertrouwen geven. Gaat de bevalling heel anders, dan kan dit een teleurstelling teweegbrengen.

Ontspannen bevallen

Zoals je hierboven leest is ontspanning één van de sleutelwoorden. Dit is de reden waarom hypnobirthing zo effectief is. Met hypnobirthing leert de aanstaande mama haar hoofd en lijf in diepe ontspanning te brengen en houden. Alleen dan kan haar lichaam doen wat het moet doen. Ook als de bevalling stagneert, is zij in diepe mentale ontspanning (soort hypnose). Hierdoor kan zij alles wat er gebeurt rustig doorstaan. Door deze hypnose toestand ervaart ze de bevalling vaak erg rustig en gaat veel langs haar heen. Hierdoor zal de bevalling in een waas voorbij gaan. Achteraf weet zij mogelijk niet meer alles van de bevalling. Hierdoor kan zij de bevalling als pijnloos betitelen. In mijn carrière als verloskundige heb ik dit nog nooit gehoord in het kraambed. De tijd heelt vele wonden en zo ook de pijn van de bevalling. Veel vrouwen kunnen de pijn na een tijdje niet meer precies terughalen. Misschien dat hierdoor sommige vrouwen de bevalling als pijnloos betitelen.

Mijn tip is om niet uit te gaan van een pijnloze bevalling, omdat je een grote kans hebt dat jouw bevalling dan tegenvalt. Een bevalling is nooit pijnloos, maar kan wel een goede ervaring zijn. Hoe je met de pijn omgaat en deze ervaart is van groot belang hoe je later de bevalling betitelt. Mijn belangrijkste boodschap is om vertrouwen te hebben in je lijf. Probeer zo goed mogelijk mentaal en fysiek te ontspannen tijdens de bevalling. Heel veel succes.

Lotte Vermorken verloskundigenpraktijk De Kei Buurmamas

Dit ben ik

Ik ben Lotte Vermorken en ik ben verloskundige. Tijdens mijn zeventienjarige carrière doe ik heel wat mooie ervaringen op. Ik zie veel baby’s geboren worden en ik maak mooie, verdrietige, lachwekkende en bijzondere gebeurtenissen mee. In deze blogs neem ik je mee in mijn vak en voorzie ik je van nuttige tips. Ik ben trouwens ook de eigenaar van Buurtmama’s.

Share This Post
1 reactie
  1. Wat een mooie blog waar aanstaande moeders daadwerkelijk wat aan hebben omdat het eerlijk is! Een gezamenlijk streven van de aanstaande ouders en de geboortewerkers om hen heen is dat de ouders terug kunnen kijken op een goede “geboorte ervaring”.
    LFS, Saskia

Er kan niet gereageerd worden op deze post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.