TENS, pijnverlichting zonder medicatie én thuis mogelijk
Wat als je de weeën best heftig vindt, maar liever ook geen medicatie als pijnverlichting gebruikt? Misschien is een TENS apparaatje dan wel iets voor jou. Een manier van pijnverlichting welke geen nadelige effecten op de bevalling heeft voor jou of je kindje. In deze blog vertel ik meer over de inzet van een TENS tijdens de bevalling.
Wat is een TENS en hoe werkt het?
TENS staat voor Transcutane Elektrische Nervus Stimulatie. In ‘’Jip en Janneke taal’’: elektrische zenuwstimulatie door de huid. Het is een digitaal apparaatje met vier elektroden plakkers. Deze plakkers breng je op de rug aan. Onze hersenen kunnen maar één prikkel tegelijk verwerken. Wanneer je de TENS aanzet, geeft het kleine elektrische signaaltjes af. Hierdoor registreren de hersenen minder pijnprikkels van de weeën.
Wanneer gebruik je een TENS?
De TENS kan je direct bij het starten van de bevalling inzetten. Er is geen maximum tijd aan verbonden en je kan het de hele bevalling door gebruiken. Vanuit onderzoek blijkt dat vrouwen deze vorm van pijnverlichting vooral effectief vinden tijdens de ontsluitingsweeën. De plakkers zijn op verschillende plaatsen op de rug te plakken. Hierdoor kan het ook fijn zijn bij rugweeën of uitstralende weeën naar de benen. Vrouwen vinden deze weeën vaak het lastigst op te vangen.
Hoe zit het met de nadelen?
Voor jou en je kindje heeft een TENS geen nadelige effecten. Zo blokkeert het niet de afgifte van lichaamseigen hormonen, in tegenstelling tot pijnverlichtende medicatie. Toch kan je een TENS niet altijd gebruiken. Dit is het geval als je een ICD (defibrillator red.) of Pacemaker hebt. Aangezien het apparaatje elektrisch is, kan je deze niet in bad of onder de douche gebruiken. Als je een badbevalling wilt, kun je de TENS dus maar beperkt gebruiken. Verder kan je de draden als hinderlijk ervaren indien je veel wilt bewegen.
Wat zijn de kosten van een TENS?
Veel zorgverzekeraars vergoeden alleen een TENS apparaat in het geval van een chronische aandoening waarvoor je pijnverlichting wenst. Gebruik voor een bevalling vergoeden ze vaak niet of uit de aanvullende verzekering. De aanschaf van het apparaat varieert per merk en bedraagt tussen de 80 en 150 euro. Wil jij graag een TENS inzetten tijdens jouw bevalling, maar houdt de prijs je tegen? Veel verloskundigen en doula’s bieden ook een optie om een TENS apparaat te huren.
Wanneer kan je een TENS nog meer gebruiken?
Er zijn ook TENS apparaten welke je na de bevalling kunt gebruiken. Sommige aanbieders van een geboorteTENS hebben ook programma’s welke geschikt zijn voor naweeën. Ook zijn er programma’s voor bijvoorbeeld spierpijn. Heb je last van pijnlijke schouders en nek na het voeden? Ook dan kan je een TENS gebruiken. Afhankelijk van jouw wensen kun je een TENS kiezen welke geschikt is. Wil je deze alleen voor de bevalling gebruiken of ook daarna?
Tot slot
Wil je een natuurlijke bevalling zonder medicatie, maar toch wat pijnverlichting voor de weeën? Dan lijkt een TENS de keuze bij uitstek. Er zijn geen nadelige gevolgen en je kan het de gehele bevalling inzetten. Houdt er rekening mee dat een TENS niet waterbestendig is. Bij een badbevalling kan je het dus maar beperkt gebruiken. Je kunt er zelf één aanschaffen of huren voor een bepaalde periode. Wil je de TENS ook gebruiken na de bevalling? Kies dan een variant met meer programma’s. Dan is deze zijn geld meer dan waard!
Wil jij nog meer goede tips en trics? Dan is het Bewust zwanger & Bevallen programma wel iets voor jou! Klik snel door naar onze Academie!
In mijn vorige blog schreef ik over het niet laten uitvoeren van een inwendig onderzoek. Welke keuzes heb je? Lees het in deze blog.
Dit ben ik
Hai, ik ben Angela! Mama van Kristo, zwanger van een babymeisje en getrouwd met Arno. De kracht van het menselijk lichaam vind ik enorm fascinerend. Verder ben ik nieuwsgierig en nooit uitgeleerd. Met mijn passie voor geboorte en gezondheid help ik vrouwen in de voorbereiding naar hun bewuste bevalling.
Website: denatuurlijkeouder.nl