Thuisbevallen spannend? Lees eens deze vijf overwegingen

In de woonkamer stond het bevalbad gevuld en wel klaar om de weeën op te vangen. Toen de ontsluiting even stagneerde, leek het tijd om gebruik te maken van de zwaartekracht en het bad even achterwege te laten. Een half uurtje later werd onze dochter geboren. Thuis, op de baarkruk. Na de bevalling kon ik heerlijk onder onze eigen douche staan om vervolgens mijn eigen zalige bed in te gaan. Ik ben zo blij dat ik thuisbevallen ben. Twijfel jij nog over de locatie voor jouw bevalling? Ik ga je niet overtuigen, maar deel graag met je waarom thuisbevallen het overwegen waard is.

Is thuis net zo veilig als het ziekenhuis?

Mocht je nu een bevalling in het ziekenhuis verkiezen voor de veiligheid, dan kan ik je meegeven dat een thuisbevalling net zo veilig is. Dit geldt wanneer er sprake is van een gezond verlopende zwangerschap en er bij moeder en kind geen bijzonderheden zijn wat gezondheid betreft. Bovendien is jouw verloskundige er voor opgeleid om te handelen in het geval van een spoedsituatie en op tijd in te grijpen in het geval van complicaties. Natuurlijk kunnen er situaties zijn waarbij er thuis meer risico bestaat op een complicatie. Je verloskundige of gynaecoloog zal je dit vertellen en uitleggen. Het is altijd interessant om in gesprek te gaan welke risico’s dit zijn, hoe groot de risico’s zijn en welke andere mogelijkheden je hebt. Zo kun je altijd een goed onderbouwde keuze maken.

zwangere zit ontspannen op haar eigen bank thuis

Waar heb je meer kans op een soepel verlopende bevalling?

Jaren dachten we dat in het ziekenhuis bevallen hetzelfde was als thuis bevallen. Steeds meer blijkt dit niet het geval te zijn. Jouw huis is voor jou een vertrouwde plek. Hierdoor heb je een grotere kans dat jouw bevalling soepeler verloopt als je thuis bevalt. Oxytocine is een hormoon dat jouw lichaam aanmaakt tijdens de bevalling en dat zorgt voor effectieve weeën. De afgifte van dit hormoon verloopt alleen optimaal als jij je goed voelt. Dat wil zeggen als je de aanwezige mensen vertrouwd, je goed kunt ontspannen, je niet opgelaten of gejaagd voelt en de omgeving voor jou veilig en vertrouwd aanvoelt.

In jouw huis weet jij waar alles staat

Je hoeft niet op zoek naar een bekertje drinken, een badjas of babykleertjes. Als je thuis bevalt weet je precies waar alles ligt. Heb jij tijdens de bevalling zin in een bepaalde snack, om tussendoor wat energie op te doen, dan kan het in het ziekenhuis best eens gebeuren dat ze iets niet hebben. Een voorraadje aanleggen van lekkers zal thuis geen probleem zijn. De enige uitdaging rest jou nog om niet alles op te eten vóór de bevalling.

zwangere vrouw ligt ontspannen in een bad met mooie kaarsen en een bakje lekkere bosbessen

Wat doet een verplaatsing tijdens de bevalling met je weeën?

Hoe vervelend is het als je net lekker in je bubbel zit, een goede manier gevonden hebt om de weeën op te vangen en je dan in de auto moet?! Tuurlijk, de knop gaat om en je zal het doen. Maar je bevalling wordt wel verstoord. De stress gaat omhoog, de adrenaline neemt toe en de oxytocine (nodig voor de weeën) nemen af. Bovendien is er na de bevalling geen tijdsdruk om weer richting huis te moeten vertrekken met de baby, omdat het ziekenhuis de bevalkamer nodig heeft. Thuis kun jij je eigen bed in, de beentjes omhoog en bijkomen van de hele ervaring.

Jouw bevalhoekje

Het zal erg prettig zijn om thuis een knus hoekje in te richten, waar je wilt gaan bevallen. Thuis kun je dit goed voorbereiden als het einde van de zwangerschap in zicht is. Het bevalbad kun je al opblazen en andere hulpmiddelen als een rebozo of bal kunnen een plekje krijgen. Maar vergeet ook de sfeermakers als kaarsjes, zacht licht en een persoonlijke playlist niet. Dit kan allemaal helpen om tijdens de bevalling in jouw bubbel te keren. Dit zorgt voor een laag stress gehalte en dus lage adrenaline. Dit zorgt voor hogere oxytocine, met als gevolg betere weeën. En als kers op de taart zorgt dit weer voor meer natuurlijke pijnstillers. Zo kan jouw lichaam doen wat het moet doen en zal je zo optimaal mogelijk de weeën kunnen opvangen.

In deze blog schreef ik over de voordelen van thuis bevallen. Voel jij je thuis niet veilig, dan is in het ziekenhuis bevallen natuurlijk ook een goed idee. Graag wil ik je meegeven hoe belangrijk het is dat jij je prettig voelt. Dat je zo weinig mogelijk stress hebt tijdens je bevalling in een fijne vertrouwde omgeving. Je kunt er veel aan doen om jouw bevalling zo goed mogelijk te laten verlopen, zodat thuis bevallen misschien wel lukt. Want dat stressvolle ritje naar het ziekenhuis willen we het liefste voorkomen. Bereid je dus goed voor met een fijn bevalhoekje, een voorraad met wat lekkers en alles wat je eraan kunt doen om goed te ontspannen.

Hoe doe je dat dan?

Vind je het lastig om zelf te bedenken wat je allemaal het beste kunt doen voor je bevalling? Dat snap ik! Daarom heb ik een prachtige online cursus voor je, waarna jij precies alle ins en outs weet. Ook als je in het ziekenhuis moet bevallen om medische reden, kan ik je helpen, zodat je bevalling zo soepel mogelijk verloopt. Nieuwsgierig? Kijk dan eens bij de Bewust zwanger & Bevallen cursus op de Academie.

Buurtmamas.nl publiceert op maandag, woensdag en vrijdag een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

Foto Buurtmamas png

Dit ben ik

Hai, ik ben Angela! Mama van Kristo, zwanger van een babymeisje en getrouwd met Arno. De kracht van het menselijk lichaam vind ik enorm fascinerend. Verder ben ik nieuwsgierig en nooit uitgeleerd. Met mijn passie voor geboorte en gezondheid help ik vrouwen in de voorbereiding naar hun bewuste bevalling.

Website: denatuurlijkeouder.nl

Share This Post
1 reactie
Er kan niet gereageerd worden op deze post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.