Waarom een zwangerschapscursus erg nuttig is bij een keizersnede

Na een gesprek met de gynaecoloog lijkt de beste keuze een keizersnede. Dit maakt veel gevoelens los en roept vragen op. Misschien schiet het door je heen ‘dan hoef ik in ieder geval niet te bevallen’. Een voorbereiding op de bevalling lijkt dan ook niet nodig. Maar een bevalling laat zich niet plannen en een goede voorbereiding brengt je soms meer dan je denkt. Juist ook bij een keizersnede. Benieuwd? Lees dan verder!

Voordelen van een natuurlijke bevalling

Een spontane vaginale baring heeft in Nederland altijd de voorkeur. Waarom dit zo belangrijk is kun je o.a. lezen in de blog:’ Een natuurlijke bevalling heeft veel voordelen. Toch eindigt 16 procent (PRN jaarboek 2016) van de bevallingen in een keizersnede.

Er zijn veel verschillende redenen waardoor een zwangerschap kan eindigen in een keizersnede. Soms ligt die keuze al vast door een voorgaande zwangerschap en bevalling. Het kan zijn dat je in een vroeg stadium kan meebeslissen over een vaginale bevalling of een keizersnede. Meestal wordt deze beslissing, in samenspraak met jou, pas in een later stadium genomen. Bijvoorbeeld wanneer blijkt dat je kindje in een stuitligging ligt. Nog veel vaker wordt deze beslissing genomen tijdens de bevalling. Wil je meer informatie over een geplande keizersnede? Kijk dan op degynaecoloog.nl.

keizersnede rust regie

De keizersnede die toch een vaginale bevalling wordt

De keuze voor een keizersnede wordt in samenspraak met jou en de gynaecoloog gemaakt. De voor- en nadelen van jouw situatie worden aan je voorgelegd, zodat jullie samen een weloverwogen keuze kunnen maken. ‘Informed consent’ wordt dat genoemd. Weet ook dat wanneer de keuze voor een keizersnede tijdens je zwangerschap wordt gemaakt, de situatie altijd nog kan veranderd. Misschien krijg je wel weeën en kom je in het ziekenhuis met 9 cm ontsluiting. Afhankelijk van de reden voor de keizersnede kun je dan altijd nog kiezen voor een vaginale bevalling. Wanneer de baby in een stuitligging ligt, kan die op de dag van de keizersnede nog naar een hoofdligging draaien. Dus al is het plan gemaakt; de situatie kan tot op de dag van de keizersnede nog veranderen. Heb jij je dan goed ingelezen of een cursus gevolgd, dan is de keuze voor een vaginale bevalling mogelijk makkelijker. Daarnaast kan deze verandering veel spanning opleveren, Wanneer je hierop bent voorbereid is het makkelijker de regie te behouden. En juist deze regie is zo enorm belangrijk bij een goede bevallingservaring.

De impact van een keizersnede

Als het besluit tot een keizersnede wordt gemaakt, kan dit veel gevoelens los maken. Teleurstelling, gevoel van falen en misschien zelfs angst. Het is fijn als je deze gevoelens kan delen met mensen in dezelfde levensfase. Zoek ze in je omgeving of eventueel via Buurtmamas.nl. Wanneer de keuze voor een keizersnede wordt gemaakt tijdens de bevalling, moet er vaak snel een beslissing worden genomen. Het is fijn als jullie de beslissing samen met de gynaecoloog kunnen nemen. Het is dan makkelijker je bevalling achteraf te verwerken. Je behoudt dan de regie en voelt je betrokken bij de geboorte van je kind.

Keizersnede en zwangerschapscursus

De meeste zwangere vrouwen starten met een zwangerschapscursus tussen de 16 en 25 weken. Wanneer je kiest voor een ééndaagse cursus vindt deze meestal plaats rond de 27-32 weken. Vaak weet je pas in het laatste stukje van je zwangerschap dat er een geplande keizersnede wordt uitgevoerd. Meestal is de keuze voor een cursus dan al gemaakt of afgerond. Soms weet je in een vroeg stadium al dat de bevalling eindigt in een keizersnede. Ook dan kan het fijn zijn om een cursus te volgen. Je ontmoet dan andere zwangere vrouwen en kunt je onzekerheden delen.
Een bevalling laat zich overigens niet plannen, dus kan het gebeuren dat de bevalling begint voor de geplande datum van de keizersnede. Dan zal je ook weeën ervaren. Het is fijn als je weet hoe je deze kan opvangen. Als je tijdens de keizersnede pijn voelt of je niet lekker, kan het ook heel nuttig zijn om te weten hoe je rustig kunt blijven.

Quote

Een cursist gaf na haar keizersnede de volgende feedback terug:
‘tijdens de keizersnede heeft jouw ademhalingstechniek gemaakt dat ik rustig ben gebleven en kon de baby makkelijk gehaald worden’.
Het antwoord op de vraag is een zwangerschapscursus nuttig bij een geplande keizersnede is mijns inziens volmondig ja!

Welke voordelen heeft een cursus?

  • Tijdens een zwangerschapscursus leer je regie te houden over je lichaam, dat is fijn tijdens een natuurlijke bevalling maar zeker ook tijdens een keizersnede.
  • Ook een keizersnede is spannend een goede ademhalingstechniek kan de rust bewaren.
  • Een bevalling laat zich niet plannen, dus voorbereid zijn op een vaginale bevalling is altijd handig.
  • In een cursus kan je onzekerheden en gevoelens delen, vrouwen in dezelfde levensfase kunnen je steunen.

In deze blog ging ik vooral in op een zwangerschapscursus bij een geplande keizersnede. De voorbereiding van je bevalling kun je ook anders invullen. Lees hiervoor mijn blog ‘voorbereiden op de bevalling, hoe doe je dat?’.
Succes met het maken van jullie eigen keuzes!

Buurtmamas.nl publiceert op maandag, woensdag en vrijdag een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

ik zittend kopie

Dit ben ik

Ik ben Antje Machen; verloskundige, zwangerschapscoach en docent babymassage. Ik heb 2 zoons van 3 en 5 jaar. Mijn ruime ervaring als verloskundige en het zelf moeder worden, hebben ervoor gezorgd dat ik Antje Machen Zwangerschapsadvies ben gestart. Ik bied cursussen aan ter voorbereiding op de bevalling, yogalessen en cursussen babymassage.

Website: www.antjemachen.nl

Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.