Wat draag jij tijdens de bevalling?

Geregeld kom ik bij een bevallende vrouw de kamer binnen die schaars gekleed is. Het interesseert haar bijna nooit meer. Toch is het goed om er van te voren over na te denken wat jij graag draagt tijdens je bevalling. 

Een vicieuze cirkel

Tijdens de bevalling willen we graag dat je zo ontspannen mogelijk bent. Als je goed ontspannen bent, kunnen de natuurlijke pijnstillers ‘endorfine’ maximaal vrijkomen. Deze endorfine zorgen er weer voor dat je beter de pijn kan accepteren en meer ontspannen bent. Op die manier kan de oxytocine, het hormoon waar je weeën van krijgt, goed stijgen. Je krijgt dus sterkere weeën. Hierdoor krijg je meer ontsluiting. Het is een vicieuze cirkel. Door de betere weeën komen er weer meer endorfine vrij, etc.

Goede voorbereiding

Ontspannen klinkt simpel, maar is het niet. Als je pijn hebt, heb je snel de neiging om al je spieren samen te trekken. Hierdoor zal je meer pijn ervaren en zal de ontsluiting ook niet zo lekker vorderen. Hoe wordt je nu maximaal ontspannen. Dit kan je beïnvloeden door enorm veel factoren. Een daarvan is een goede voorbereiding. Leer hoe jij rustig blijft, ook al heb je pijn. Dat kan met een boek of een cursus. Ook is het fijn als alles klaar staat voor de bevalling. Als jij je nog druk moet maken welke kleertjes de baby straks aan moet of welke oppas er opeens gebeld moet worden vliegen je stress hormonen omhoog. Ai, en dat is nou net niet handig voor die ontspanning. De endorfine nemen af, de oxytocine neemt af en de bevalling stagneert.

Getsie, zo bloot...

Hoe jij je voelt tijdens de bevalling is dus een belangrijk onderdeel voor het verloop van de geboorte. Heb jij niet zoveel schaamte, dan maakt het jou waarschijnlijk ook niet zoveel uit wat je aanhebt. Veel vrouwen die weeën hebben, trekken tijdens de bevalling steeds meer uit. Vaak heb je tijdens het laatste stukje van de bevalling alleen nog een shirtje of hemdje aan. Ben jij een persoon die het wel vervelend vindt voelen om erg bloot rond te lopen, dan heb ik nog wel een tip voor je. Hoe verder de bevalling vordert, hoe minder lekker je slipje zit. Vaak blijft na bij ongeveer 8 centimeter ontsluiting je slip uit. Als jij dan een fijn jurkje aan hebt is er niks te zien. Als je ligt trek je het jurkje omlaag en als je staat valt hij vanzelf over je billen heen. Een lang shirt werkt natuurlijk ook.

Een fijn jurkje

Als je een jurkje gaat uitkiezen is het materiaal en de kleur belangrijk. Op een wit jurkje zie je elke vlek van het vruchtwater, urine of de slijmprop. Een knalroze, rode of donker gekleurd jurkje werkt vaak het beste. Dikwijls is een jurkje van stretch of T-shirt materiaal lekker. Als hij dan even omhoog of omlaag moet, gaat dat simpel. Kies een jurkje dat niet te strak om je buik zit, omdat je gevoelige buik tijdens de weeën dat niet prettig vindt.

Denk zelf ook eens na wat jij nodig hebt om te ontspannen. Is je knuffel of kussen belangrijk voor je of wil je vooral alleen zijn. Vaak helpt het dat de kamer schemerig of donker is. Het stimuleert een veilig gevoel en dat stimuleert ontspanning, endorfine en oxytocine. Ben je in het ziekenhuis, trek gerust de gordijnen dicht en dim het licht. Je eigen knuffel of kussen meenemen naar het ziekenhuis is ook geen probleem. Oortjes in met fijne muziek, de hand van je partner of wiebelen op een skippybal, het is allemaal mogelijk!

Lotte Vermorken verloskundigenpraktijk De Kei Buurmamas

Dit ben ik

Ik ben Lotte Vermorken en ik ben verloskundige. Tijdens mijn zeventienjarige carrière heb ik heel wat mooie ervaringen opgedaan. Ik zag veel baby’s geboren worden en ik maakte mooie, verdrietige, lachwekkende en bijzondere gebeurtenissen mee. In deze blogs neem ik je mee in mijn vak en voorzie ik je van nuttige tips. Ik ben trouwens ook de eigenaar van Buurtmama’s.

Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.