Arm uit de kom, een zondagsarmpje, is snel gebeurd

De meeste ouders doen het zonder er zich van bewust te zijn. Ik denk ook dat veel ouders niet eens weten dat het letsel kan geven bij hun kind, maar dat kan wel zeker als je jouw kindje (met enige kracht) optilt aan de gestrekte armen. Door het tillen kan de elleboog, het kopje van het spaakbeen, ontwricht raken. Als je kind daarna blijft huilen kan het zijn dat hij een zondagsarmpje heeft.  Dit ongeval komt vaak voor bij kinderen tussen de 2 en 6 jaar. 

Zwieren en zwaaien

Een kind onder de 6 jaar mag je nooit optillen aan de gestrekte armen. Ongemerkt doe je dit al snel:
Je bent je zoontje aan het aankleden en je trekt zijn armpje door de mouw van zijn shirt; je dochtertje komt enthousiast naar je toe en wil laten zien dat ze tegen je benen op kan klimmen en dan een koprol kan maken of het voor iedereen bekende zwaaien en zwieren tussen twee volwassenen in.
Bovenstaande voorbeelden gebeuren tijdens een spel, maar je kunt ook je kind bij de pols pakken en voor straf op de gang zetten of je loopt door de supermarkt en je zoontje gaat op de grond liggen tijdens zijn dagelijkse driftbui en je pakt hem aan zijn arm en tilt hem omhoog.
Al deze voorbeelden kunnen een hard krijsend kind tot gevolg hebben. En denk dan niet dat het aanstellerij is, ook al is je kind vaak een echte drama Queen of King.

Flexibel

Doordat je rek geeft op de gewrichten, kan het gewricht uit de kom gaan. Bij kinderen onder de 6 jaar zijn de banden rond de elleboog nog erg flexibel waardoor het bot makkelijk uit de kom schiet.
Een simpele, verkeerde beweging is hiervoor al genoeg. Dit hoeft niet eens met veel kracht te gebeuren. Soms hoor je zelfs een klik als het gebeurt.

Wat merk je aan je kindje

Er zijn verschillende symptomen waaraan je kan merken dat er mogelijk echt iets aan de hand is.

  • Blijft huilen.
  • Ondersteunt zijn/haar arm of laat het naast het lichaam hangen.
  • Gebruikt zijn/haar arm niet.
  • Geeft aan dat de elleboog pijn doet. (klaagt soms ook over pijn in de pols of schouder).
  • Meestal is er aan de arm niets te zien.

Wanneer bel je de huisarts?

Een zondagsarmpje is helaas niet altijd te voorkomen. Als je kind een van de bovenstaande klachten
heeft, neem dan contact op met de huisarts of huisartsenpost. Een röntgenfoto is meestal niet nodig.
Die laat de huisarts alleen maken als hij/zij denkt dat de arm misschien gebroken is. De huisarts kan het gewricht terug plaatsen. De ingreep zal heel even pijn doen, maar onmiddellijk erna zal de pijn geheel verdwijnen. Heeft je kind ooit een zondagsarmpje gehad, dan is de kans groot dat het nogmaals gebeurt.

Super sop

Veel ouders voelen zich schuldig als ze met hun kindje naar de huisarts moeten, omdat ze blijft huilen nadat ze voor straf op de gang is gezet. Je weet zeker dat je voorzichtig bent geweest. Je hebt haar niet bewust pijn willen doen.

Als je weet dat een zondagsarmpje snel kan gebeuren, kun je dit voorkomen:

  • Til je zoon /dochter op onder de oksels als hij/zij gevallen is.
  • Trek niet aan de armen van je kind tijdens het aankleden.
  • Doe geen spelletje waarbij je jouw kindje aan de gestrekte armen optilt of rondzwaait.

Zorgverzekeraars vinden preventieve zorg steeds belangrijker. Hierdoor zijn er meerdere verzekeraars die een EHBO-cursus tot wel 100% vergoeden vanuit een zorgverzekering met een aanvullende dekking. De e-learning en klassikale trainingen van st. EHAK zijn gecertificeerde Rode Kruis trainingen en komen hiervoor ook in aanmerking.
Zie Buurtmama’s Academie voor de cursus en vind er een bij jou in de buurt!

Dit ben ik

Ik ben Miranda Donkers, enthousiaste instructeur EHBO bij Stichting EHAK. Onze stichting is gespecialiseerd in het verzorgen van lessen EHBO baby’s en kinderen. Mijn missie is om zoveel mogelijk ouders /verzorgers (in spe) meer zelfvertrouwen te geven in geval van nood. Een ongeluk is snel gebeurd; een verslikking, verbranding, vergiftiging. Met mijn blogs hoop ik jullie de eerste
handvaten te geven.

Website: www.stichting-ehak.nl

Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.