Tuinieren met je kinderen is goed voor de ontwikkeling

Ik was denk ik een jaar op 9 toen ik met mijn ouders op de Flevohof was. Er was daar een prachtige bloementuin waar ik zonder dit op te merken door heen liep. Tot ik bij een plant met oranje bloemen even stil stond en op een bordje las dat deze hielp tegen wratten. Ik had er een paar wratten en geen middel hielp. Intuïtief pakte ik een aantal bloemblaadje en wreef deze met mijn handpalmen fijn tot een pasta welke ik op de wratjes smeerde. Niet gauw daarna genas ik van mijn wratjes en mijn bewondering voor de natuur was wakker geworden. Ik wilde van alles weten over planten, zowel geneeskrachtige als eetbare. Nog steeds ben ik dol op tuinieren. Nu kan ik samen met mijn kinderen tuinieren, zo leuk!

Waarom ben ik gaan tuinieren?

Niets voor niets heb ik een tuinderij opgezet welke wordt gerund door een professioneel tuinder en deelnemers en vrijwilligers van zorgboerderij Land in Zicht, mijn eigen sociale onderneming. En het grappige is dat ik vrijwilliger ben binnen mijn eigen bedrijf. Wekelijks ga ik met mijn kinderen naar de tuin. We doen hier allerlei klussen ontmoeten allerlei mensen en voor de kinderen is er heel veel ruimte om te spelen.

Wat brengt samen tuinieren?

Er is eigenlijk echt veel te vertellen over de ervaringen die ik samen met mijn kinderen heb. De essentie gaat voor mij over contact met elkaar en het samen doen. Een week later kijken we vol bewondering wat er is gebeurd. Even geen afleiding, geen scherm, maar samen actief zijn in de natuur. Met beide handen in de aarde, de voeten op de grond en week na week vol bewondering kijken wat er is gegroeid. Mijn kinderen leren bewonderend kijken. Het ene zaadje is heel klein, haast een korreltje meel, de andere lijkt wel een gek wormpje. Sommige zaadjes ontkiemen rap, terwijl andere er een hele poos over doen. Samen doen we klusjes en ze leren netjes en secuur werken zonder dat het voelt als moeten, het is meer houden van, en dat doe je met alle liefde.

een meisje zit op haar hurken bij verse grond om plantjes in de grond te zetten. Samen tuinieren

Welke talenten zien we in de tuin?

Iedereen kan ook iets goed! Senna, mijn dochter van negen jaar, is bijvoorbeeld goed in het fijne zaaiwerk. Mijn zoontje van zes jaar schept graag aarde. De oudste van tien jaar ontdekt graag de natuur. Hij is geïnspireerd door Freek Vonk en leeft zich lekker uit in de tuin. Welk talent heeft jouw kind?

nestje met kievitseieren, kinderen hebben dit nestje ontdekt toen ze aan het tuinieren waren

Welke ontdekkingen zijn er in een tuin?

Het is nog een weekje wachten voordat de eerste oogst er is. Maar ik proef nu al hoe bijzonder de tuin is. Ik herinner me een dierbaar moment. Ik was zelf aan het wieden en mijn kinderen aan het spelen. Ze komen alle drie aanrennen. Ze praten hard, opgewonden zijn ze. ‘kom je mee’ roepen ze. ‘We hebben iets ontdekt’. Ik kan niet wachten. Zes grote stralende ogen kijken me vol verwachting aan. Ik loop met ze mee naar het achterland. Achter in de hoek zie ik tussen de groenbemester een nestje met vier groenzwart gevlekte eieren. Ik weet gelijk dat dit kievitseieren zijn, al heb ik ze nog nooit eerder gezien. Fluisterend kijken we vol bewondering naar deze schatten. Het voelt alsof al onze harten samen kloppen. Later op de dag als weer in de tuin aan het werk zijn, zien we mama kievit landen.

Hoe ontstond onze tuinderij?

Toen we begonnen dit jaar was het een kaal stuk land vol met plassen. We stonden met onze nieuwe laarzen in de modder geulen te graven om water af te voeren. We kwamen vast te zitten en trokken elkaar los. Het was hard werken, maar het voelde als spelen. Ik voel me dankbaar om hier wekelijks heen te gaan met mijn kinderen. Ik geef ze hiermee iets wat ik als vader aan ze wil geven. Namelijk contact met de natuur. Ook het bewustzijn wat er bij het telen van groentes, fruit en bloemen allemaal komt kijken. Ze leren rekenen toe te passen en worden handig in het doen van klusjes. In de tuin komt het hoofd, hart en de handen samen. En dat door weer en wind!

Tot slot

Vanuit mijn passie voor planten, tuinier ik wekelijks met mijn kinderen. Het is genieten van het samen zaadjes bekijken, plantjes verzorgen en zien groeien. Maar de essentie van samen tuinieren gaat over contact met elkaar en het samen doen. Samen tuinieren is leuk, leerzaam en waardevol voor de ontwikkeling van kinderen.

Buurtmamas.nl publiceert op maandag en vrijdag een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

Yuri Cohen, eigenaar zorgboerderij Land In Zicht

Dit ben ik

Ik ben Yuri Cohen. Een heerlijk eigenwijze, lieve en krachtige vader van drie kinderen met nog een bonusdochter erbij van mijn geweldige lief. Graag lever ik een bijdrage aan een vrije, speelse, gezonde, stimulerende en groene samenleving! Onder andere via mijn onderneming Land in Zicht, maar en meer neer door te zijn wie ik ben.

Website: landinzicht.net

Logo Land In Zicht zorgboerderij
Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.