Voeding, wat heeft je kind nodig voor hersenen, darmen en botten?

In onze kinderjaren groeien we hard en ontwikkelen we snel. De juiste en voldoende voedingsstoffen zijn dan essentieel. Uit onderzoek is gebleken dat goede voeding zorgt voor de beste ontwikkeling van organen, immuunsysteem, zenuwen en hersenen. Aan de ouders de schone taak om hier zo goed mogelijk in te voorzien. Maar wat houdt dat dan in ‘goede voeding’? Wat heeft een kind nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen en lekker te groeien? Daar ga ik je in meenemen in deze blog. Ik doe dit aan de hand van een aantal onderwerpen die van belang zijn in het opgroeien: de hersenen, de botgezondheid en de darmen. Lees mee hoe jij je kind het beste geeft en laat groeien!

Welke voedingsstoffen voor de hersenen?

De geschiedenis leert ons dat voeding uit de zee ons de bouwstoffen leveren voor een gezonde hersenontwikkeling. Op het moment dat onze voorouders naast landvoeding ook vis, schaaldieren en waterplanten gingen eten, nam het volume van de hersenen spectaculair toe. De hersenen zijn erg kwetsbaar en gevoelig voor tekorten aan hersenvoeding. De volgende voedingsstoffen behoren tot hersenvoeding en zijn daarmee essentieel voor je opgroeiende kind. Achter elke voedingsstof heb ik een voedingsmiddel gezet waar het veel in voorkomt.

  • Visvetzuren (EPA en DHA), dit zit in vis
  • Choline, dit zit in eieren
  • Zink, dit zit in schaal- en schelpdieren
  • Ijzer, dit zit in rundvlees
  • Jodium, dit zit in zeewieren en algen
  • Selenium, dit zit in paranoten
  • Vitamine D, dit zit in vette vis
een kind dat een stuk watermeloen vasthoudt, wat is gezond voor je kind?

Wat is belangrijk voor je darmen?

De darmen worden ook wel je tweede hersenen genoemd. Ze zijn de basis van je immuunsysteem. Kortom gezonde darmen zijn dus enorm belangrijk voor de groei en ontwikkeling van je kind. De darmen zijn verantwoordelijk voor de opname van voedingsstoffen uit de voeding. Het lichaam heeft een grote verscheidenheid aan voedingsstoffen nodig om het lichaam gezond te houden. Om aan die diversiteit te komen, is het dus van belang een afwisselend eetpatroon te hebben. Want afwisseling zorgt voor verschillende voedingsstoffen, veel verschillende darmbacteriën en minder allergische reacties.

melk en calcium goed voor de botten, een kind dat een glas melk vastheeft en een melksnor heeft

Hoe ziet ons eetpatroon er meestal uit?

Het eetpatroon dat we tegenwoordig veel zien bestaat vooral uit 3 voedingsbronnen. Namelijk:

  1. Graan: brood, crackers, toast, pasta, couscous, bulgur, koekjes, wraps etc.
  2. Zuivel: kwark, yogurt, kaas, room, melk etc.
  3. Suikers: snoep, koek, zoet broodbeleg, fris- en fruitdranken

Hoe zou het beter zijn?

Een beter voedingspatroon bestaat ook uit de volgende voeding:

  1. Groente
  2. Fruit
  3. Knollen en bollen
  4. Noten en zaden
  5. Paddenstoelen
  6. Eieren
  7. Vis, schaal- en schelpdieren
  8. Gevogelte
  9. Olijfolie, roomboter, ghee, kokoslie

Waar kan jij nog verbeteren, voor jezelf én voor je kindje?!

Wat doet stress met je darmen?

Een andere belangrijke factor voor de darmgezondheid is stress. Want stress heeft een enorm negatief effect op je darmen. Weinig kinderen leren hoe ze om moeten gaan met stress en hoe ze voor ontspanning zorgt in hun leven. Probeer je kind dit al op jonge leeftijd bij te brengen. Ga samen op zoek wat jouw kind nodig heeft om te ontspannen. Veel kinderen vinden ontspanning in beweging en de natuur. Waar ontspant jouw kindje van?

Hoe houd je jouw botten gezonde?

De meeste mensen denken bij voeding voor de botten gelijk aan melk, want dit bevat calcium. En ook omdat calcium goed is voor de botten. Maar botten hebben veel meer nodig dan alleen calcium. Daarmee is de vraag of melk hiervoor het beste voedingsmiddel is?

Eerst geef ik je een korte uitleg hoe onze botgezondheid wordt beïnvloed. Onze botten zijn een reservoir van mineralen om ons lichaam in evenwicht te houden. Mineralen bewegen in en uit de botten, precies naar behoefte van het lichaam. Het aanvullen van de mineralen kan enkel plaatsvinden als hiervoor de juiste voeding wordt gegeten. Wanneer dit niet het geval is, ontstaat er botontkalking. Onderzoek laat zelfs zien dat het risico hierop al wordt beïnvloed door voeding en het bewegingspatronen tijdens de kinderjaren.  Tot ons 30ste levensjaar neemt de botmassa toe. Daarna neemt het geleidelijk af. Daarom is het essentieel om te zorgen voor een goede botmassa op 30-jarige leeftijd!

Hoe zorg je voor goede botmassa en opbouw?

Hieronder de voedingsstoffen die die belangrijk zijn voor de botontwikkeling. Achter elke voedingsstof heb ik een voedingsmiddel gezet waar het veel in voorkomt.

  • Vitamine K1 zit in  groene bladgroente
  • Vitamine K2 zit in vlees en gefermenteerde zuivel
  • Zink zit in schaal- en schelpdieren
  • Calcium zit in vis met graatjes en zaden
  • Vitamine C zit in broccoli
  • Vitamine D zit in vette vis
  • Magnesium zit in groene bladgroente
  • Forsfor zit in noten en zaden

Tot slot

Als je je kindje zo gezond mogelijk wil laten opgroeien denk dan na over goede voeding. Het belangrijkste advies is eet gevarieerd. Daarnaast is het belangrijk dat het zo vers en onbewerkt mogelijk is! Ik heb voor het overzicht hieronder de groepen nog even achter elkaar gezet. Gezond en gevarieerd eten is dus: Vette vis / Groene groentes / Knollen / Olijfolie/kokosolie /  Paddenstoelen /   Noten en zaden / Schaal- en schelpdieren / Eieren.

Momenteel ben ik bezig met een lezing op te zetten over dit onderwerp. De inhoud zal een verdere toelichting zijn op wat kinderen nodig hebben voor een gezonde ontwikkeling, maar vooral ook de focus op hoe breng je die kennis naar de praktijk. Wat maak je dan klaar en hoe zorg je dat je kind dit ook eet. Vragen en/of input vanuit jullie is daarin is erg gewenst. Dit kan ik dan meenemen in de uitwerking. Laat vooral een berichtje achter op mijn instagram hoeksche darmtherapie.

Buurtmamas.nl publiceert op zaterdag een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

Anneke Flipse, Hoeksche voeding en darmtherapie

Dit ben ik

Ik ben Anneke, energiek en nieuwsgierig! En ik sta te trappelen om jou te helpen. De eerste 1000 dagen zijn de basis voor de darmen en de gezondheid van je kind. Dit begint tijdens de zwangerschap tot ongeveer het 2-3 levensjaar. Maar hoe zorg je daar dan voor? En hoe zorg je tijdens je zwangerschap voor je eigen gezondheid? Daar ga ik je bij helpen!

Website: hoekschevoedingendarmtherapie.nl

Hoeksche voeding en darmtherapie
Share This Post

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.