Die maandelijkse donderweek
PMS, pre-menstrueel syndroom, oftewel Prikkelbaarheid, Malaise, Somberheid. Ik ben nog geen vrouw tegengekomen die er nog nooit last van heeft gehad. Waar meisjes meer last hebben van krampen en hoofdpijn, hebben volwassen vrouwen, vooral na hun 35e, vaker last van prikkelbaarheid, somberheid en vocht vasthouden in de week voorafgaand aan je menstruatie. Een donkere wolk hangt boven je hoofd, je valt uit tegen je partner of je kind, je loopt chagrijnig rond en huilt om zoetsappige televisie. Als je menstruatie start, denk je “oooh ik had dus last van PMS…”. Herkenbaar?
Meer inzicht
Ondanks dat ik mijn vruchtbare dagen niet meer hoef te weten, hou ik mijn cyclus nog steeds bij met een app. Ik had namelijk regelmatig klachten voor en tijdens mijn menstruatie. Zo woog ik soms van de ene op de andere dag een kilo zwaarder of ik voelde me een dag ineens erg somber. Ik had er niet heel veel last van, maar ik had wel behoefte aan meer inzicht. Wat mij ook opviel was dat ik de ene keer geen last van PMS heb en een andere keer wel. Toen ik een griepje had of erg druk en gestrest was, had ik er meer last van. Als natuurgeneeskundig therapeut ben ik altijd zoek naar de oorzaak van klachten en naar onderlinge verbanden, dus ik wilde wel eens weten, hoe zit dat?
Je hormonen uit balans
PMS-klachten komen voort uit een hormoonsysteem wat niet in balans is. Onze verschillende hormonen zijn allemaal met elkaar verbonden en als er meer vraag is naar de één (bijv. cortisolhormoon bij stress of insuline bij een suiker-/koolhydraatrijk dieet) dan is er minder beschikbaar van het ander. Bij aanhoudende PMS-klachten is oestrogeendominantie meestal de oorzaak. Hierbij is er in verhouding meer van het hormoon oestrogeen dan progesteron aanwezig in het lichaam, waardoor de werking van het oestrogeen te sterk wordt. Dit kan een scala aan klachten veroorzaken, zoals PMS, hevige menstruaties met veel bloedverlies, pijnlijke borsten, hormonale hoofdpijn, vetopslag op billen/benen/borsten, geen gewicht kunnen verliezen, opvliegers, humeurschommelingen, vleesbomen, poliepen, endometriose en onvruchtbaarheid. Hoe ouder we worden, hoe groter de disbalans kan worden en hoe heviger de klachten.
Enkele oorzaken van oestrogeendominantie zijn:
- Een verminderde leverwerking (die breekt de oestrogenen af) door bijv. roken, alcohol, medicatie, veel suiker.
- Een hoog vetpercentage (in vetweefsel worden oestrogenen gemaakt).
- Xeno-oestrogenen uit plastic flesjes, voedselblikken, verzorgingsmiddelen, bestrijdingsmiddelen etc.
- Chronische stress dat een negatief effect op de progesteronspiegel heeft.
- Een verminderde progesteronaanmaak (vanaf je 35e ongeveer).
Hoe je PMS de baas kunt worden
Als jij regelmatig last hebt van PMS en je wilt daar iets aan doen, dan kan je hier mee beginnen:
- Houd je cyclus bij in een app of cyclusplanner en noteer per keer welke klachten je hebt.
- Eet extra en zoveel mogelijk verschillende groenten (250-500 gram per dag) om je lever te ondersteunen (vooral de koolfamilie is erg geschikt: broccoli(kiemen), bloemkool, spruiten, alle kolen).
- Gebruik een herbruikbare waterfles, kies zoveel mogelijk voor biologische voeding en voeding uit glazen potten i.p.v. blikken, gebruik natuurlijke, biologische verzorgingsproducten, om xeno-oestrogenen te beperken.
- Zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel door suikerrijke voeding zo veel mogelijk te beperken. Eet fruit/groenten/ongezouten noten/ een gekookt ei als tussendoortjes i.p.v. koeken/mueslirepen/crackers etc.
- Hoe staat het met je stresslevel? Breng je energie ”lekken” in kaart en bedenk hoe je meer ontspanning kan realiseren.
Als je hulp nodig hebt, schakel dan een complementaire behandelaar zoals een natuurgeneeskundig of orthomoleculair therapeut, in. Er zijn daarnaast verschillende complementaire behandelingen met geneeskrachtige kruiden en supplementen mogelijk, maar hiervoor is een persoonlijk advies noodzakelijk.
Mijn PMS is inmiddels zo verbeterd dat ik er amper last van heb, af en toe een sombere dag en wat meer (zoete) trek en dat vind ik prima. Vanuit mijn eigen ervaring kan ik je dus van harte aanmoedigen om bovengenoemde stappen te proberen. Doe jezelf dat plezier (en je partner zal je ook dankbaar zijn 😉)!
Dit ben ik
Ik ben Sarah Toeset-Roozendaal en ik ben natuurgeneeskundig therapeut en voedingsdeskundige. Ik heb een praktijk in Weesp, waar ik mensen van jong tot oud, help om van hun klachten af te komen door een totaalaanpak o.b.v. voeding, leefstijl en kruidengeneeskunde. Ik ben mama van Ruby (8), Roan (4) en Liam (2) en ik ben getrouwd met Vince.
Website: www.holistichealthcenter.nl