Gezonde leefstijl en zwanger worden

Zwanger worden is niet voor iedereen vanzelfsprekend als je bedenkt dat je elke maand maar 20% kans hebt op een bevruchting. Laat staan wanneer er meer aan de hand is. 

Hormoonhuishouding

We weten steeds meer over wat een gezonde leefstijl van pre- mama en pre- papa kan bijdragen aan zwanger worden. Over- of ondergewicht zorgt voor een verandering van het hormoonhuishouden, waardoor zwanger worden wordt bemoeilijkt. Als je dan bedenkt dat in Nederland bijna 50% van de bevolking overgewicht heeft, is er werk aan de winkel. Niets is zo frustrerend als elke maand wachten op een goede uitslag en keer op keer teleurgesteld worden. Daarnaast brengt overgewicht risico’s met zich mee tijdens de zwangerschap. We zien daardoor ook steeds meer -vaak langdurige- trajecten in het ziekenhuis. Hoe mooi zou het zijn om al van tevoren dit uit te kunnen sluiten en preventief aan de slag te gaan. Maar hoe werkt overgewicht op je hormonen? En wat kan je doen?

Teveel geslachtshormonen

Met name de hoeveelheid buikvet heeft invloed op de hormoonhuishouding. In buikvet worden namelijk hormonen gemaakt. Hoe meer buikvet hoe meer hormonen. We hebben het hier over het hormoon testosteron. Dit wordt weer omgezet in oestrogeen. Normaal gesproken stijgt het hormoon oestrogeen als er een eiblaasje is (eitje). Als er een constante verhoging van oestrogeen is als gevolg van teveel buikvet, denken de hersenen dat er al een eitje is vrijgekomen. Daardoor wordt er geen seintje afgegeven aan de eierstokken om de eisprong in te zetten. Dit betekent dat de menstruatie uitblijft.

Verstoorde suikerstofwisseling

Daarnaast speelt insuline ook een rol in het geheel. Insuline zorgt voor het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Vrouwen met overgewicht hebben meer insuline nodig voor het behouden van normale suikerwaardes. Met andere woorden: bij overgewicht maakt je meer insuline aan. Een te hoge insuline waarde heeft gevolgen voor de vruchtbaarheid.

Niet alleen risico’s vóór de zwangerschap zijn aan de orde, ook ín de zwangerschap. De kans op een miskraam is groter (15% bij vrouwen met een normaal gewicht tot 75% bij vrouwen met overgewicht), maar denk ook aan zwangerschapsuikerziekte, hoger geboortegewicht, zwangerschapsvergiftiging, hoge bloeddruk, afwijkingen bij het kind en zelfs babysterfte (5x  hoger bij vrouwen met overgewicht).

Ik weet het, het klinkt allemaal heel heftig en dat is het natuurlijk ook. Helaas aspecten waar je helemaal niet aan wilt denken wanneer je op je roze wolk zit en zwanger wilt worden. Voorkomen is dus beter. Laten we dan nu eens kijken hoe je je BMI uitrekent  en wat je preventief kan doen!

BMI berekenen

Dat is je gewicht in kilogram gedeeld door je lengte in meters in het kwadraat. Stel je weegt 65 kilo en bent 1,6 meter lang. 1,6×1,6= 2,56. Dan deel je 65:2,56=25,39. Je valt hierbij net boven de BMI van 25 en heb je overgewicht. Of bereken je BMI.

  • Lager dan 18,5
    Ondergewicht, probeer aan te komen
  • 18,5-25
    Gezond gewicht, probeer op gewicht te blijven
  • 25-30
    Overgewicht, probeer af te vallen
  • Groter dan 30
    Ernstig overgewicht (obesitas), probeer onder begeleiding af te vallen

Nu we weten wat de status is kan je er iets aan doen! Ga voor gezonde voeding en lekker bewegen!

Stappenplan: Go For It!

Stap 1:
Je hebt al heel wat gewonnen wanneer je suiker gerelateerde voeding achterwege laat. Snoepen dus :). Dat is stap 1.

Stap 2:
Eet niet teveel. Kies voor 3 wat grotere maaltijden per dag. En twee kleine maaltijden. Schep niet te veel op en vul je bord niet nog een keer. Geef je hersenen 20 minuten de tijd om het eten te laten zakken en “insuline” hun werk te doen.

Stap 3:
Kies gezonde voeding uit de schijf van vijf. Volkoren producten, klein handje ongebrande noten, zuivel voor de eiwitten, fruit.

Stap 4:
Ga lekker bewegen! Kies iets wat bij je past. Wandelen, zwemmen, krachttraining, bootcamp. Maar beweeg! ook al ben je moe!

Stap 5:
Ga elke dag rond dezelfde tijd naar bed en sta rond dezelfde tijd op probeer voor 00:00 uur in bed te liggen. Hier went je lichaam aan en dit werkt positief op je gezondheid. Kan je niet in slaap komen, ga lekker lezen!

Herken je jezelf hierin? Wil je hulp? Schroom dan niet om contact met me op te nemen. elyna@vworkx.nl.

Elyna

Dit ben ik

Ik ben Elyna Kortwijk, moeder van 2 zoons, bonusmoeder van 2 dochters en voeding- bewegingsdeskundige. Ik vertel je graag over voeding en beweging tijdens je zwangerschap.

Website: www.vworkx.nl

V.workx
Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.