Miskraam, hoe verwerk je dit verlies? Je bent niet de enige…
Je hoort er weinig over, totdat je het zelf meemaakt. Een miskraam. Toch gebeurt het regelmatig. Eén op de tien zwangerschappen eindigt in de eerste drie maanden. Elk verlies heeft recht op erkenning. De eerste stap in de verwerking. Er zijn drie stappen. Ik leg ze je uit.
Elke miskraam is anders
De ene miskraam is niet hetzelfde als een andere miskraam. Zelfs als een vrouw meerdere miskramen heeft, kan ze elke miskraam anders beleven. Als ervaringsdeskundige kan ik hier over mee praten.
Ik heb vier keer een miskraam gehad en een keer een vanishing twin. Elke miskraam heb ik anders beleefd, van diep verdriet tot grote opluchting dat de zwangerschap niet doorgezet heeft.
Juist door mijn ervaringen ben ik ervan overtuigd dat elke miskraam een eigen plek verdient. Als ik aan een vrouw vraagt of het een jongetje of meisje is geweest, dan weet ze dit intuïtief. Zelfs als het in aanleg een tweeling is geweest en een jongen en een meisje was.
Hoe is het verlies voor jou?
Hoe kan iets wat medisch gezien nog niets is, al zoveel impact hebben dat de vrouw weet wat het geslacht is?
De opmerking ‘een doodgeboren baby is toch veel erger dan onze miskraam’ zegt al hoe men over miskramen denkt. Elk verlies heeft recht op zijn eigen verdriet. Of dit verlies als groot wordt gekwalificeerd of klein. Je eigen verlies is het grootst voor jou, omdat jij daar mee mag omgaan. Het verlies van een ander is voor die ander. Het is geen wedstrijd in welk verlies het grootst is.
De eerste stap is erkennen
Elk verlies heeft recht op erkenning. Of je dit alleen, in kleine kring of met anderen deelt, de keuze is aan jou. Wat voor je het beste aanvoelt.
Het verwerken van je verlies gaat in drie stappen: Erkennen, verwerken en herdenken. In welke volgorde je dit doet, bepaal jezelf.
Herdenken is bijvoorbeeld jaarlijks stilstaan bij de geboortedag van je miskraam. Of een voorwerp dat symbolisch je ongeboren kindje voorstelt een plek in je huis geven.
De tweede stap is verwerken
Verwerken kan op vele manieren. Op MiskraamVerwerken hebben we therapeuten en coaches staan die je hierbij professioneel begeleiden. We hebben een e-boek samengesteld met ’10 tips om je miskraam te verwerken’, die je alvast helpen bij verwerken.
Verwerken doe je bijvoorbeeld door je negen maanden dagboek toch uit te schrijven en hierin je gevoelens, je verlangens, je gemis op te schrijven.
Je kan ook een mooie herinneringsdoos maken met hierin de voorwerpen die je al verzameld hebt, zoals de eerste echofoto en het eerste rompertje.
De derde stap is herdenken
Zelf heb ik een denkbeeldige treinreis gemaakt, de RejoyceXpress-methode, naar mijn ongeboren kinderen. Een van de inzichten die ik hier kreeg is dat we samen deze ervaring hebben gecreëerd. Hierdoor voelde ik mijn schuldgevoel opgelost worden. Ik voelde zoveel liefde van mijn ongeboren zoon. Deze ervaring helpt mij nu nog in het dagelijkse leven.
Erkennen doe je bijvoorbeeld door je ongeboren kindje een naam te geven. Hiermee erken je zijn bestaan, hoe kort dit ook is geweest.
Een verdrietig onderdeel van het leven
Ik hoop dat je nooit een miskraam hoeft mee te maken, maar de realiteit is anders. Een voortijdige afbreken van een zwangerschap is onderdeel van het leven. Een natuurlijk proces dat voor sommige van ons de eerste confrontatie is met afscheid nemen. Soms mag je de controle afgeven en je overgeven aan je emoties. En je mag altijd hulp hierbij vragen.
Tot slot
Een miskraam kan veel impact hebben. Soms wordt het nog niet volwaardig erkent, maar is per persoon verschillend. Het verlies heeft recht op erkenning, verwerking en herdenking. Dit kan met of zonder coach, alleen of met een ander. Dit kan met rituelen of zonder. Het is aan jou.
Dit ben ik
Hoi, ik ben Thea van Dijk. Ik coach en train vrouwen en help ze met de boodschap van hun ongeboren kindje. Door mijn eigen miskraam ervaringen weet ik hoe het voelt om alleen te staan hierin en heb ik, zonder opzet, anderen hierbij in de kou laten staan. Zie ook veel informatie op mijn website.
Website: www.miskraamverwerken.nl