Miskraam, hoe verwerk je dit verlies?

Misschien had je er helemaal niet bij stil gestaan dat het kon gebeuren. Je ging naar de echo en opeens krijg je te horen dat de zwangerschap niet goed is. Het is een miskraam. Je schrikt je rot. Hoe kan dat nou? In het dagelijks leven hoor je weinig over miskramen, totdat het jezelf overkomt. Dan durven anderen er vaak wel over te vertellen. Een miskraam komt best vaak voor. Eén op de tien vrouwen krijgen een vroege miskraam. Hoe verwerk je jouw verlies?

Hoe verloopt een miskraam?

Miskramen kunnen heel erg verschillend verlopen. Zelfs als je meerdere miskramen krijgt, kunnen ze heel anders beleven. Ik ben naast coach en trainer, ook ervaringsdeskundige, waardoor ik hierover mee kan praten.
Mij overkwam een miskraam me vier keer. Ook heb ik een vanishing twin meegemaakt. Dat is als het in aanleg een tweeling was, maar eentje vroeg in de zwangerschap sterft. Ik heb ervaren hoe verschillend miskramen kunnen zijn. Ik beleefde diep verdriet en een andere keer grote opluchting dat de zwangerschap niet doorgezet heeft.
Speciaal deze ervaringen denk ik dat elke miskraam zijn eigen plek moet krijgen. Regelmatig begeleid ik vrouwen en vraag aan hen of het een jongetje of meisje was. De meesten weten dit intuïtief.

een miskraam, groot of klein verdriet, doe het op jouw manier

Hoe groot is het verlies?

Elke keer weer zie ik de impact van een miskraam, ook al was het nog zo klein. Regelmatig krijgen vrouwen te horen dat ‘een doodgeboren baby veel erger zou zijn dan een miskraam’. Hieraan zie je dat veel mensen een miskraam onderschatten. Onthoud dat het jouw verdriet is, jouw verlies en dat doe je op jouw manier. Of dit verlies als groot wordt gekwalificeerd of klein. Dit verlies is grootst voor jou en daar mag je mee omgaan zoals dat voor jou goed voelt. Het verlies van een ander is voor die ander. Er hoeft geen winnaar te zijn of vergelijking. Dit is wat het is.

verwerken, herdenken, erkennen, de eerste spulletjes in een herdenkdoos bij een miskraam

Hoe gaat het verwerken van verlies?

Elk verlies heeft recht op erkenning. Je kunt dit alleen doen, met een paar lieve mensen om je heen of je vertelt het aan iedereen die het horen wil. Doe wat voor jou goed voelt. Niemand hoeft jou te vertellen wat je moet doen.
Verwerken van verlies gaat in drie tredes. Namelijk erkennen, verwerken en herdenken. In welke volgorde maakt helemaal niks uit. Die keuzes is aan jou of jullie.
Zo kun je bijvoorbeeld het verlies herdenken door elk jaar stil te staan bij de geboortedag van je miskraam. Of misschien heb je een voorwerp dat hoort bij je miskraam en staat deze op een bijzonder plekje in huis.

Alleen of met een coach

Het verwerken van een miskraam kan je op heel veel verschillende manieren doen. Dat kan alleen, maar soms is het te groot of zwaar. Op MiskraamVerwerken hebben we therapeuten en coaches staan die je hierbij professioneel begeleiden. Op de website hebben we ook een heel fijn e-boek. Hierin geven we je ’10 tips om je miskraam te verwerken’. Het is vaak fijn om enkele handvatten te hebben en dit boek kan erbij helpen.

Verwerken en Erkennen

Verwerken kan bijvoorbeeld door je negen maanden dagboek toch uit te schrijven en hierin je gevoelens, je verlangens, je gemis op te schrijven. Veel vrouwen maken ook een mooie herinneringsdoos. Hierin bewaren ze de eerste spulletjes zoals de eerste echofoto en het eerste rompertje.
Je kunt je kindje erkennen door hem of haar bijvoorbeeld een naam te geven. Hiermee erken je zijn bestaan, hoe kort dit ook is geweest.

Mijn persoonlijke ervaring

Graag deel ik nog een stukje over mijn eigen miskraam. Ik vond het fijn om een denkbeeldige treinreis te maken. Dat was de RejoyceXpress-methode. Een reis naar mijn ongeboren kinderen. Voor mij was dit heel waardevol. Hierdoor kreeg ik het inzicht dat we samen ervaringen hebben gecreëerd. Heel fijn was dat mijn schuldgevoel hierdoor oploste. Bovendien voelde ik tijdens de reis veel liefde van mijn ongeboren zoon. Nog steeds helpt deze ervaring mij in het dagelijkse leven.

Tot slot

Natuurlijk hoop ik dat je nooit een miskraam hoeft mee te maken. Zoals ik eerder schreef komt het vaak voor. Eén op de tien vrouwen maakt een miskraam mee. Je lichaam heeft herkent dat de zwangerschap niet voorgezet moet worden. Een miskraam meemaken beleef je op je eigen manier. Laat je niet leiden door anderen, kies je eigen route. Alleen of met hulp van een professional. Niks is gek, alles mag. Verwerk de miskraam op jouw manier, met jouw rituelen en op jouw tijd.

Wat je met het opgevangen vruchtje kunt doen kan je lezen in deze blog.

Dit ben ik

Hoi, ik ben Thea van Dijk. Ik coach en train vrouwen en help ze met de boodschap van hun ongeboren kindje. Door mijn eigen miskraam ervaringen weet ik hoe het voelt om alleen te staan hierin en heb ik, zonder opzet, anderen hierbij in de kou laten staan. Zie ook veel informatie op mijn website.

Website: www.miskraamverwerken.nl

Share This Post

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.