Ook een prille miskraam is een verlies dat je raakt
Vaak wordt gedacht dat een miskraam, zeker wanneer het je nog heel vroeg in de zwangerschap overkomt, niet zo veel voorstelt. Opmerkingen als ‘het was nog maar pril’, ‘het was nog geen kindje’ of ‘je bent nog jong, je kunt er nog genoeg krijgen’ worden al snel gemaakt.
Betekenisvol verlies
Een miskraam is echter wel degelijk een betekenisvol verlies. Op het moment dat je zwanger bent (of vaak al als je het wilt worden) ga je je een voorstelling maken van je toekomst samen. Je verwacht een kindje, je kijkt er naar uit en je maakt je een voorstelling van dit nieuwe kindje. Hoe zal het eruit zien, is het een jongen of een meisje, op wie lijkt het, wat heeft het voor karakter en natuurlijk ook: hoe zal je leven er straks uitzien als het is geboren.
Afscheid van je ongekende kindje
Wanneer het dan misgaat, ben je niet alleen niet meer zwanger. Je moet afscheid nemen van alle verwachtingen en ideeën die je had over de toekomst met dit kindje. Bij afscheid nemen van iets of iemand waar je aan gehecht bent hoort rouw. Wat het ingewikkeld maakt is dat je alweer afscheid moet nemen zonder dat je de kans hebt gehad om je kindje te leren kennen. Je rouwt om je ongekende kindje.
Het is ook niet per sé erger wanneer je zwangerschap verder gevorderd was. Hoe intens je je verdriet beleeft staat niet in verhouding tot de lengte van de zwangerschap, maar meer tot de verwachtingen en fantasieën, de hoop of de plannen die je hebt gemaakt over je komende kind. We spreken niet voor niets van ‘in verwachting zijn’.
Wanneer je denkt dat het bij ‘die-en-die’ veel erger is omdat zij al veel langer zwanger was dan jij, doe je jezelf tekort. Je kunt verdriet niet wegen.
Verdriet om een miskraam mag er zijn
Het kan ook zo zijn dat je zelf denkt dat het nog niet zo veel voorstelde. Wanneer dit voor jou zo is, is dat natuurlijk helemaal goed.
Wanneer je jezelf probeert te overtuigen dat de miskraam nog niet zo veel voorstelde, stop je hiermee je eigen verdriet weg. Misschien lijkt het alsof je het verdriet dan snel kunt vergeten, toch kan het je later alsnog rauw op je dak vallen. Wanneer je bijvoorbeeld nog een miskraam krijgt kan dat extra hard aankomen, of je kunt je juist moeilijk verbinden met een volgend kindje als je weer zwanger bent.
Als je verdriet er niet mag zijn, kan het later in je leven alsnog de aandacht vragen op allerlei manieren die ogenschijnlijk niets te maken hebben met je miskraam. Het verband met je miskraam wordt dan vaak niet meer onderkend.
Zo kan het er bijvoorbeeld toe leiden dat je minder goed kunt omgaan met stress op je werk, dat op den duur zelfs een burn-out tot gevolg kan hebben.
Ook thuis kun je moeite hebben met ontspannen. Je kunt je extra emotioneel voelen, veel huilen of juist snel boos of kribbig zijn.
Ook andere situaties die geen direct verband houden met je miskraam, kunnen de spreekwoordelijke druppel zijn die jouw emmertje doet overlopen. Je kunt dan ineens helemaal uit balans raken van iets dat op het eerste gezicht helemaal niet zo ‘groot’ is. Ga niet aan je verdriet voorbij, laat het er zijn. Een miskraam is niet niks, het is een verlieservaring die je raakt.
Dit onderwerp komt uit mijn e-boek ‘Een miskraam, en nu? 7 inzichten die je verder helpen’. Wil je graag het hele e-boek lezen? Ga naar praktijk Janna en v
Dit ben ik
Mijn naam is Irene Otto. Graag help ik vrouwen van wie een zwangerschap is misgelopen. Bijvoorbeeld vrouwen die het moeilijk vinden nog ontspannen met hun kinderwens om te gaan. Ook ondersteun ik vrouwen met hun emoties rondom de misgelopen zwangerschap. Ik coach je naar rust rond deze onderwerpen, zodat het niet langer je leven bepaalt.
Website: www.praktijkjanna.nl
Pingback: Miskraam, vertel jij het aan je vriendinnen? - Gouden tips -