Ouder worden na een zwangerschapsverlies

Als je de verhalen moet geloven is het ge-wel-dig om ouders te zijn en zit je als nieuwbakken ouders allemaal op een roze wolk. De werkelijkheid is vaak weerbarstiger.
Natuurlijk is dit een heel bijzondere tijd, maar het is ook een intense periode in je leven waarin er veel van je wordt gevraagd. Een zwangerschap en bevalling kunnen een behoorlijke aanslag op je lichaam zijn. Je bent moe, hebt chronisch slaaptekort en ook ineens de zorg voor een kleintje. Een eerder doorgemaakt verlies, zoals een miskraam of zwangerschapsafbreking, kan nu extra naar boven komen. 

Wennen aan je nieuwe leven

Hoe blij je ook bent dat je eindelijk je kleine wonder in je armen hebt, het kost tijd en energie om te wennen aan je nieuwe leven als mama en papa. Zo sprak ik laatst een dame die eerder voor miskraambegeleiding bij mij is geweest en die inmiddels een kindje heeft mogen krijgen. Ze vertelde me dat ze het niet als alleen maar rozengeur en maneschijn ervaart en vroeg zich af of dit nou normaal is.

Ik herken het maar al te goed, ook ik heb ontzettend moeten wennen aan het moederschap en ons nieuwe leven als ouders. Het heeft mij na de geboorte van onze zoon ook lange tijd gekost om een nieuw evenwicht te vinden en me weer meer dan alleen mama te voelen.
Ik weet nog goed dat ik heel blij was dat ik mijn werk had en er een plaats was waar ik gewoon Irene kon zijn. Tegelijk was ik na een dag werken helemaal op, zó moe dat ik alleen nog maar op de bank kon liggen. Ik ging ‘gewoon’ door, want na een paar dagen thuis vloog ik ook tegen de muren op.

Impact van eerdere gebeurtenissen

Als er een moeilijke periode aan je gezinsuitbreiding vooraf is gegaan, kan dat nog een tijd nawerken. Zelfs wanneer je er op dat moment ogenschijnlijk makkelijk mee om bent gegaan kan het zo zijn dat je nu pas merkt hoe intensief het allemaal is geweest. Je bent maar doorgegaan op weg naar je grootste wens en nu het dan zover is, merk je soms pas wat daar nou echt de impact van is geweest.

Misschien heeft het lang geduurd voor je zwanger was, of heb je vruchtbaarheidsbehandelingen moeten ondergaan voor je wens in vervulling ging.
Mogelijk is je zwangerschap niet onbezorgd geweest door extreme misselijkheid of herhaaldelijk bloedverlies. Wellicht heb je een miskraam gehad, meerdere miskramen of heb je moeten kiezen om je eerdere zwangerschap af te breken.
Zulke dingen ben je niet zomaar ‘vergeten’ als je eindelijk je kindje in je armen kunt sluiten.

Praat over twijfels en gestoei in het ouderschap

Toch praten we er niet makkelijk over, omdat je het ook als iets heel persoonlijks ervaart. Zeker als er een intensieve periode aan vooraf is gegaan, kun je het gevoel hebben dat je ‘niet moet zeuren’ maar blij moet zijn. Ik weet dat er veel meer vrouwen zijn die het hier moeilijk mee hebben en ik vind dat we hier meer open over mogen zijn, daarom schrijf ik er nu over.

Voel jij je wel ERG moe of depressief? Dan kan het zijn dat je lijdt aan een postpartum depressie. Met behulp van de depressietest op lkpz.nl kun je controleren of je professionele hulp nodig hebt.
Ook als je mildere klachten hebt, mag je om hulp vragen. Praat er eens over met je vriendinnen. Of vraag via praktijk Janna een vrijblijvend online kennismakingsgesprek met mij aan.

Irene Otto portret

Dit ben ik

Mijn naam is Irene Otto. Graag help ik vrouwen van wie een zwangerschap is misgelopen. Bijvoorbeeld vrouwen die het moeilijk vinden nog ontspannen met hun kinderwens om te gaan. Ook ondersteun ik vrouwen met hun emoties rondom de misgelopen zwangerschap. Ik coach je naar rust rond deze onderwerpen, zodat het niet langer je leven bepaalt.

Website: www.praktijkjanna.nl

Share This Post

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.