Vaginisme en een kinderwens, zo kan het lukken!

Als je vaginisme hebt, spannen de spieren rondom de vagina aan in specifieke situaties. Bijvoorbeeld tijdens inbrengen van een tampon, een vinger of een penis (tijdens vrijen). Bij sommige vrouwen zijn de bekkenbodemspieren continue gespannen. Iets in de vagina brengen gaat bij vaginisme niet of geeft heftige pijnklachten. Hoe moet dat als je vaginisme hebt en zwanger wilt worden? Ik zal je meenemen welke mogelijkheden jullie hebben.

Wat is vaginisme?

Bij vrouwen met vaginisme zijn o.a. de bekkenbodemspieren, de spieren rond de ingang van de vagina, de urinebuis en de anus te gespannen. Vrouwen die vaginistisch reageren spannen deze spieren meestal aan in specifieke situaties zoals het inbrengen van een tampon, een vinger of een penis (tijdens vrijen). Bij sommige vrouwen zijn de bekkenbodemspieren zelfs continue gespannen. Door het spannen van de bekkenbodemspieren vernauwt de ingang van de vagina. Wanneer men dan toch iets wil inbrengen in de vagina zorgt dit veelal voor pijnklachten (dyspareunie). Ongeveer 150.000 vrouwen in Nederland hebben last van vaginisme.

een stel staat innig tegen elkaar en zij kijkt nadenkend over haar kinderwens en vaginisme

Hoe is de seks in geval van vaginisme?

Met vaginisme kan je een heel fijn en plezierig seksleven hebben. Het hebben van seks is immers meer dan penetratie (penis in de vagina red.) alleen. Denk aan plezierige orale seks, beffen en pijpen. Maar ook aan het ouderwetse handwerk waarbij, in het geval van de vrouw, de clitoris gestimuleerd wordt.
Er zijn ook vrouwen (en partners) die het kunnen hebben van penetratieseks belangrijk vinden of missen. Je kan er dan voor kiezen om professionele hulp in te schakelen van een consulent seksuele gezondheid of seksuoloog NVVS (zie NVVS.info). Zij kunnen jullie op een goede manier informeren en ondersteunen. Ook kan je kiezen voor ondersteuning van een goede bekkenbodemtherapeut. Kijk voor een erkend therapeut op kngf.nl.

kaarsjes en geurolie op een bed om het romantisch te maken

Wat zijn de mogelijkheden om zwanger te worden in geval van vaginisme

Wanneer er een wens tot zwangerschap is zou je kunnen denken; ‘Dat gaat lastig samen met vaginisme’. Toch zijn er goede mogelijkheden!
Er zijn twee wegen te bewandelen:

  • Je kiest voor een traject waarin je toewerkt naar een penetratiemogelijkheid. Het is belangrijk je te realiseren dat dit een langdurig traject zou kunnen zijn. Er zijn vrouwen die juist vanwege de zwangerschapswens een bepaalde (tijds)druk ervaren. Dan is dit voor hen niet de prettigste weg.
  • Zwanger worden door zelf inseminatie. Dit betekent dat het zaad van de man wordt opgevangen, je zuigt het op in een spuitje en brengt dit (eventueel met een katheter of pipet) in de vagina. Spullen en instructie kan je vinden op deze website.

Hoe maak je zwanger worden speciaal?

Er zijn veel vrouwen die kiezen voor de optie van zelfinseminatie. Dit geeft veel rust en op deze manier kan je meer ontspannen een mogelijke zwangerschap in gaan. Maak samen leuke, fijne en mooie momenten van de gezamenlijke vrijpartij waarbij jullie het sperma opvangen. Probeer vervolgens samen uit wat goed voelt met het inbrengen. Misschien brengen jullie het samen in? Of doe je het zelf terwijl je partner toekijkt? Wellicht maak je de slaapkamer extra fijn door kaarslicht en prettige muziek? Bespreek met elkaar wat je fijn vindt en maak er zo samen een speciaal moment van, waarop je later plezierig terug kan kijken.

Vertel je jouw vaginisme aan je verloskundige?

Wanneer je zwanger bent, volgen er controles bij een verloskundige of gynaecoloog. Vertel hem of haar altijd over je vaginisme als ze hiervan nog niet op de hoogte zijn. Bespreek vervolgens samen wat dit betekent tijdens de zwangerschap. Welke controles moeten er bijvoorbeeld uitgevoerd worden en hoe willen jullie dit samen doen? Als basis is de klik met je verloskundige of gynaecoloog essentieel. Voel jij je niet op je gemak bij de verloskundige of gynaecoloog, bespreek dit dan? Blijft het niet goed voelen, zoek dan een andere verloskundigen of gynaecoloog.

Zorg goed voor jezelf!

Help, een inwendig onderzoek, hoe dan?

Tijdens de bevalling kan toucheren nodig zijn (inwendig onderzoek voor bepalen van hoeveelheid ontsluiting). Vaak lukt dit tijdens een bevalling wel. Zeker wanneer de verloskundige of gynaecoloog hier tijd voor neemt en dit rustig en geduldig doet. Hierbij is het essentieel dat jij de regie hebt en dus stop kunt zeggen. Wanneer je dit vooraf hebt besproken, geeft dit vertrouwen op het moment zelf. Sommige vrouwen geven een voorkeur aan een oefen toucher. Hierbij zal in de zwangerschap een keer een inwendig onderzoek plaatsvinden, in alle rust, om te kijken of en hoe dat gaat. Dit mag je altijd vragen aan je verloskundige of gynaecoloog.
Is een inwendig onderzoek echt een brug te ver voor jou, bespreek dit dan ook! Bespreek waarom het nodig is en of er nog andere mogelijkheden zijn. Gebruik hiervoor 3goedevragen.nl. Je eigen verloskundigenpraktijk staat hier vaak makkelijker open voor dan artsen in het ziekenhuis.

Natuurlijk bevallen met vaginisme of een keizersnede?

Bij veel vrouwen met vaginisme is een natuurlijke bevalling mogelijk. De baby gaat tenslotte van binnenuit naar buiten. Dit is een heel ander proces dan dat er iets van buiten naar binnen gaat. Ervaar je angst of zie je het vaginale bevalling niet zitten, bespreek dan de mogelijkheid van een keizersnede.
Het belangrijkste is dat jij aangeeft waar jouw behoefte ligt. Zo kan je samen een plan maken wat voor jou (en je partner) werkt.

Als je vaginisme hebt en een zwangerschapswens komt tevoorschijn, roept dit veel vragen op. Je kunt zwanger worden door in therapie te gaan of door middel van zelfinseminatie. Ben je eenmaal zwanger, bespreek je vaginisme met je verloskundige of gynaecoloog. Bekijk samen wat de mogelijkheden zijn voor de bevalling. Ten slotte moet het plan goed voelen voor jullie allemaal.

Buurtmamas.nl publiceert op maandag en vrijdag een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

Judith van Duivenboden - Kreijne seksuologe VLAM magazine

Dit ben ik

Hoi, ik ben Judith, getrouwd en moeder van twee kinderen van 11 en 13 jaar. In mijn werk als pedagoog-seksuoloog heb ik dagelijks te maken met allerlei zaken rondom relaties, intimiteit en seksualiteit (RIS). Verder ben ik werkzaam binnen Fabriek69 (met cursussen) en Philadelphia Zorg en bestuurslid bij Stichting Kind en Seksualiteit. Graag deel ik met jullie verhalen uit mijn dagelijks leven.

Website: www.fabriek69.nl

Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.