Vergroot je zwangerschapskans met je voeding

Vol verbazing luisterde ik naar Melissa. Melissa volgde mijn 1-op-1 programma ‘Master Your Fertility’ en ik had haar naar de gynaecoloog gestuurd. Ik vermoedde dat ze PCOS – PolyCysteus Ovarium Syndroom – had en dit vermoeden bleek juist. De gynaecoloog had de diagnose gesteld en haar naar huis gestuurd met verschillende medicijnen. Melissa twijfelde hierdoor of ze door moest gaan met het 1-op-1 programma.

Tijd in het ziekenhuis

Dit geeft heel duidelijk een probleem aan. Er is te weinig tijd in het ziekenhuis om uitleg te geven. Hierdoor wordt alleen het belangrijkste voor dat moment besproken, oftewel de medicatie die nodig is om de cyclus weer op gang te brengen. Met Melissa werd niet besproken dat ze met PCOS een verhoogde kans heeft op het ontwikkelen van zwangerschapsdiabetes, op latere leeftijd een verhoogde kans op diabetes (lees: suikerziekte) en hart- en vaatziekten.

Invloed op je vruchtbaarheid

Mijn advies aan Melissa was: juist voor jou is het super belangrijk om door te gaan! Door je nu te gaan focussen op je leefstijl zorg je voor een betere vruchtbaarheid, oftewel sneller zwanger, een gezondere zwangerschap en een sneller herstel na je bevalling. Dus minder kans op zwangerschapsdiabetes, wat uitermate belangrijk is voor jouw toekomstige kindje, maar ook voor haarzelf. De investering die ze nu maakt om haar leefstijl te verbeteren, krijgt ze later terugbetaald omdat ze hierdoor haar kansen op het ontwikkelen van diabetes en hart- en vaatziekten verminderd.

Eet je gezond?

Voor mij dus onbegrijpelijk dat Melissa in het ziekenhuis niets gehoord had over deze verhoogde risico’s en ook niet over het belang van leefstijl. Deze gemiste kans is er niet alleen voor vrouwen met PCOS, maar in het algemeen voor vrouwen die moeite hebben met zwanger worden. In het ziekenhuis wordt vaak gevraagd ‘eet je gezond?’ en na het antwoord ‘ja’, is het onderwerp afgesloten. Dan is de enige optie vaak (hormonale) behandeling. Oké, misschien is dit wel heel zwart/wit, maar je snapt mijn frustratie.

Eet je écht gezond?

Nog even over het antwoord ‘ja’ op de vraag: ‘eet je gezond’. Is ons westers voedingspatroon wel zo gezond? Wat denk jij? Helaas is het antwoord hierop ‘nee’. Het westers voedingspatroon bevat veel slechte voedingsstoffen en mist essentiële vitamines en mineralen. Ook is gebleken dat dit voedingspatroon een negatief effect heeft op insulinegevoeligheid. Je denkt misschien, ‘huh, dit heeft toch met diabetes/suikerziekte te maken en niet met zwanger worden?’. Absoluut is dit een belangrijk element in het ontstaan van diabetes. Echter is het ook belangrijk voor vruchtbaarheid. De exacte relatie is nog onbekend. Wat wel bekend is, is dat insulinegevoeligheid van invloed is op de kans op een zwangerschap. Het mooie is dat je zelf invloed hebt op deze insulinegevoeligheid en wel met je voeding.

Goede en slechte suikers

De grootste inkoper hierbij is natuurlijk suiker. Suiker zorgt ervoor dat de insulinegevoeligheid verslechtert. De oplossing lijkt simpel, geen suiker meer eten. Het zit alleen wat ingewikkelder, suiker hebben we namelijk nodig. Suiker is de brandstof voor onze lichaamscellen. Suiker kan je dus niet helemaal uitbannen uit je voeding. Gelukkig is er wel een oplossing, er bestaan namelijk ‘slechte’ suikers en ‘goede’ suikers. Ook wel bekend onder suikers met een hoge glycemische index en suikers met een lage glycemische index. De ‘goede’ suikers oftewel lage glycemische suikers, geven hun suikers langzaam vrij in het lichaam, waardoor geen suikerpiek ontstaat. Dit is heel kort gezegd de reden waarom de ene suiker slecht is voor de insulinegevoeligheid en de ander goed.

Ook bij eiwitten en vetten speelt insulinegevoeligheid een belangrijke rol. Het verschil qua eiwitten zit in plantaardige en dierlijke eiwitten. Plantaardige eiwitten bevorderend de insulinegevoeligheid en dierlijke eiwitten zorgen voor een slechtere insulinegevoeligheid (volg je het nog ;)). Ook voor vetten zit er een verschil in de reactie op insulinegevoeligheid voor verzadigde vetten, transvetten en onverzadigde vetten.

Dit laat dus zien in hoeverre jouw voedingskeuzes invloed hebben op je insulinegevoeligheid en daarmee op je vruchtbaarheid. Dus wil je mijn advies: Wil jij zwanger worden en je kans op een zwangerschap zo groot mogelijk maken? Zorg er dan voor dat je je voeding aanpast op insulinegevoeligheid. Ga voor suikers met lage glycemische index (bijv. volkoren producten), plantaardige eiwitten (peulvruchten) en onverzadigde vetten (omega-3-vetzuren). Als je dit gaat toepassen, maak je zelf je kans op een zwangerschap groter. Hoe gaaf is dat! Om je nog een zetje in de rug te geven:

‘Gezonde voeding, gecombineerd met regelmatige beweging en controle over lichaamsgewicht,
verminderen de kans op problemen rondom de eisprong (ovulatoire infertiliteit) met 69%’

 Ga aan de slag en pak die 69%!!

Nieuwe advertentie 4

Dit ben ik

Ik ben Inge van der Velpen en heb de stap genomen om uit het ziekenhuis weg te gaan. Vanuit Zwitserland heb ik een online praktijk, waarbij ik vrouwen help met een gezonde leefstijl en vol vertrouwen hun droom te verwezenlijken, namelijk een positieve zwangerschapstest! In het ziekenhuis liep ik tegen de protocollen aan en miste ik aandacht voor de vrouw achter de patiënte. In mijn online praktijk heb ik de tijd en aandacht die nodig is om ervoor te zorgen dat ik jou kan helpen waar jij mij nodig hebt.

Website: ingevandervelpen.nl

Share This Post

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.