5 essentiële tips om jouw baby een rustige overgang te laten maken

Negen maanden lang zit je baby in jouw buik. Wanneer je baby wordt geboren is de overgang erg groot. In je buik at de baby wanneer hij wilde, was de temperatuur altijd rond de 37 graden Celsius en waren er duidelijke grenzen aan de ruimte die de baby letterlijk had in je buik. In deze blog geef ik je 5 essentiële tips wat jouw baby kan helpen om in zijn eerste levensjaar de overgang zo fijn mogelijk te laten verlopen.

Tip 1: Jij bent zijn veilige haven

We leven in een maatschappij waarbij we snel bang zijn dat we een baby verwennen. ‘Een baby kan je niet verwennen,’ zoals mijn oma van 96 jaar altijd zei. Als een baby huilt is er iets aan de hand. Jij bent zijn veilige haven. Als je geen reden kan vinden voor het huilen van je baby, is het fijn dat je baby bij jou kan zijn. Bij jou voelt je baby zich veilig en getroost. Dit zorgt voor een meer geborgen overgang voor je baby.

Mijn verhaal

Het is 6 dagen geleden dat mijn middelste is geboren en ik zit beneden te lunchen met mijn moeder en de kraamverzorgster. Mijn baby ligt in de box met een fijne doek om zich heen. Ik wil de eerste hap van mijn broodje nemen wanneer mijn baby begint te huilen. Ik wil opstaan maar de kraamverzorgster zegt dat het niet erg is dat hij huilt. Hij heeft een schone luier en net gedronken aan de borst. Er is niks aan de hand. Ja, maar, uhhmm dit voelt niet goed.

‘Er is echt niks aan de hand’, zegt de kraamverzorgster. ‘Je moet goed voor jezelf zorgen dus lekker eten.’ Ik neem nog een hap, maar het smaakt mij niet meer. Natuurlijk is dit niet goed. Hij wil bij mij zijn. Negen maanden lang heeft hij bij mij in mijn buik gezeten en nu voelt hij mij niet meer. Ik sta moeizaam op en vertel haar dat ik hem graag bij mij wil hebben. Ik neem hem op schoot en hij wordt rustig. Mijn baby heeft negen maanden mij gevoeld. Hij wil bij mij zijn.

Geborgenheid bij mama

Tip 2: Oprechte aandacht

Het is belangrijk dat je altijd oprecht contact maakt met je baby. Kijk je baby aan. Pak je baby rustig vast en ben met al je aanwezigheid bij je baby. Het is verleidelijk om bijv. tijdens de borst- of flesvoeding even je telefoon erbij te pakken. Maar als wij uit eten zijn, vinden wij het ook niet fijn als diegene tegenover je aan tafel alleen maar op zijn mobiel zit te staren. Wanneer je bewust met je aandacht bij je baby bent, voelt de baby zich gezien en gehoord.

baby

Tip 3: Een baby leeft in de eerste versnelling

Je baby leeft in zijn eerste versnelling. Realiseer je dat wij al in de vijfde versnelling leven. Als we van baby’s gaan vragen om in de 5de versnelling te gaan leven, raken ze overprikkeld. De overgang gaat te snel. Hierdoor kunnen baby’s veel huilen en/of moeilijk slapen. Het is onze taak om naar de eerste versnelling te gaan en rustig aan te doen. Let er bijvoorbeeld op bij het oppakken van je baby of het verschonen van een luier.

Tip 4: Vertel aan je baby wat je gaat doen

Baby’s verstaan niet letterlijk wat je zegt, maar horen wel je intonatie. Ze voelen wat er gezegd wordt. Wanneer je je baby vertelt wat je doet, kan je baby zich voorbereiden op wat er komen gaat. Je zult je verbazen hoe snel ze het oppikken hoe ze bijvoorbeeld hun arm moeten houden bij het aantrekken van een rompertje.

Tip 5: Zo min mogelijk prikkels

Zeker als je baby net geboren is, zijn er veel prikkels voor een baby. Ook prikkels waar we zelf niet meer bij stil staan. Een licht wat plotseling aangaat, de radio op de achtergrond, een parfumluchtje, kleertjes om het lijfje en zo is er nog veel meer te bedenken. Langzaamaan kan je baby steeds meer prikkels in zich opnemen, zolang dit rustig wordt aangeboden. Uiteraard kan je niet alles voorkomen. In dat geval is het belangrijk om weer terug te gaan naar de vorige tip. Duidelijk vertellen en uitleggen aan je baby wat er gaat gebeuren is dan erg belangrijk.

Heb je een baby die veel huilt, onrustig is of merk je dat het moederschap veel van je vraagt? Help je baby bij de overgang in het eerste jaar. Geef je baby dan jouw veilige haven, oprechte aandacht, vertraag je versnelling, vertel wat je gaat doen en creëer zo min mogelijk prikkels. Schroom daarnaast niet en kijk gerust op www.voortbabycoaching.nl.

Buurtmamas.nl publiceert op maandag, woensdag en vrijdag een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

DSC_0124 (1)

Dit ben ik

Ik ben Renske van der Voort. Eigenaresse van Voort babycoaching en Ontspannen Moederschap. Het moederschap is een avontuur met mooie pieken en soms diepe dalen. Ik ondersteun jou in dit avontuur. Vanuit vertrouwen, liefde en rust kijk ik samen met jou wat er nodig is voor jou en je baby/jonge kind.

Website: www.ontspannenmoederschap.nl

Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.