9 redenen waarom buiten sporten gezonder is

Nu de dagen weer korter worden en de gezellige feestmaanden op de deur kloppen, verplaatst ons leven zich meer naar binnen. Hoewel de zomer misschien niet uitblonk in zomerse momenten, ga je in de maanden juni, juli en augustus toch ongemerkt meer naar buiten. Ook om te sporten. Lekker een rondje hardlopen in de “zomermaanden” voelt voor velen anders dan in een herfstachtige of winterse bui.
Toch is het ongelofelijk belangrijk om juist in de steeds donker wordende maanden voldoende naar buiten te gaan. Een goede manier om dit te doen is door buiten te sporten. Serieus? Zeker! Ik geef je hieronder negen redenen om je sportmomenten naar buiten te verplaatsen. Vind je het moeilijk jezelf daarin te motiveren? Sluit je dan aan bij een buitensportclub, zoals bijvoorbeeld The Womens Health Club.

1. Buiten is de lucht schoner

De lucht rondom bomen en planten is tot 5 keer schoner dan de lucht in de sportschool. Dus je longen hebben er baat bij als je lekker gaat sporten in een park of het bos! Daarnaast krijg je ook nog een feel good endorfine boost. Waarom zou je dan kiezen voor de gerecyclede lucht in de sportschool als je ook heerlijk kunt sporten in de schone, frisse buitenlucht?

2. Buiten sporten is verslavender

Onderzoek heeft aangetoond dat buiten sporten ‘verslavender’ is. Het motiveert je meer dan sporten in bijvoorbeeld de gym. Kennelijk vinden mensen het fijner om rondjes te rennen in de buitenlucht, dan op een lopende band. Je houdt het om die reden ook vaak langer vol.

Buiten sporten, een groep vrouwen doet de oefening 'de plank' bij The Women Health Club

3. Je slaapt beter door buitenlucht

Licht is van grote invloed op hoe jij je voelt. Als je buiten sport, word je blootgesteld aan daglicht. Dat is weer fijn voor je biologische klok en je hormoonhuishouding. Overdag veel buiten geweest? Dan maakt je lichaam meer slaaphormoon aan en slaap je beter! Wist je overigens dat mensen die twee of meer uur buiten zijn, gemiddeld een uur vroeger gaan slapen?

4. Buitenlicht stimuleert de aanmaak van vitamine D

Nog een positief effect van buitenlicht is de aanmaak van vitamine D. Door lekker buiten te sporten, voed je jouw lichaam met dit nodige vitamine. Dankzij het natuurlijke UV-licht wordt deze vitamine aangemaakt door je huid. Vitamine D is cruciaal voor je immuunsysteem en je botten. Aangezien we via voeding vaak niet genoeg vitamine D binnenkrijgen, hebben we dat buitenlicht écht nodig.

Twee vrouwen sporten buiten waarvan één een kickboks trap geeft

5. Minder kans op depressies door UV-licht

Er is ook een verband tussen buitenlicht en de kans op depressies. Aangenomen wordt dat dit komt door de hormoonhuishouding. Zon- en daglicht stimuleren namelijk niet alleen de aanmaak van vitamine D, maar ook van serotonine in de huid. Serotonine heeft een positief effect op onze stemming. Ook zorgt het ervoor dat je lekkerder in je vel zit. Daarom is het juist in het najaar een goed idee om lekker buiten te sporten. Weer of geen weer. Go!

6. De groene kleur van natuur geeft ontspanning

De kleur groen en het zien van natuur ontspant. Bewegen zelf zorgt ervoor dat je bloeddruk daalt en je stemming verbetert. Het effect is veel groter wanneer je in een prettige, groene omgeving bent. Bovendien werkt het ook nog eens rustgevend, dat weer een stress verlagend effect heeft.

7. Gezonde ogen door buiten zijn

Dat sporten goed voor je spierontwikkeling is, is een vanzelfsprekendheid. Hoewel er in een sportschool ongetwijfeld veel te zien is, kunnen de ogen buiten meer ronddwalen en verder wegkijken. Hierdoor wissel je met je ogen meer af tussen ver en dichtbij kijken. Ongemerkt train je dus een extra spiergroep: je oogspieren! Dit is ongelooflijk belangrijk voor gezonde ogen.

8. Koude temperaturen val je sneller af

Oké, fijn die voordelen van het sporten in de buitenlucht, het UV-licht en het aanschouwen van al dat groen. Maar wat als het buiten ijskoud is, hoor ik je denken… Ook dan is buiten bewegen extra goed voor je! Sporten bij een lagere omgevingstemperatuur zet het bruine vetweefsel namelijk aan tot het verbranden van lichaamsvet. Dat helpt weer om sneller af te vallen of op een gezond gewicht te blijven.

9. Buiten zijn er minder bacteriën

Sportscholen lijken misschien een gezondheids-walhalla, maar schrik niet. Gyms kunnen juist een broedplaats voor bacteriën en ziektekiemen zijn. Je verwacht natuurlijk dat iedereen haar best doet om de apparaten na een flinke zweetsessie grondig te kuisen, maar de realiteit is helaas anders. Het is dus veel ‘frisser’ om lekker buiten te trainen.

The Womens Health Club

Buiten sporten is super gezond. Ik omschreef de voordelen van de schonere buitenlucht, de verslavende werking, het beter slapen, de aanmaak van vitamine D, minder kans op depressies, het ontspannende effect van groen, gezondere ogen, sneller afvallen en minder bacteriën. Dat zijn er nogal wat!
Nu ben je helemaal overtuigd van de voordelen om buiten te sporten! Heb je geen idee welke sport? In principe maakt het niet uit welke sport je kiest! Wandelen, hardlopen en fietsen zijn sowieso goed! Sport je liever niet alleen of heb je moeite jezelf te motiveren? Meldt je dan aan bij een leuke buiten sport club.

Heb je mazzel dat jij in Amersfoort of Nijkerk woont? Kom dan naar The Womens Health Club. Wij hebben hele leuke groepstrainingen in de buitenlucht, waarbij je kunt kiezen uit een ruim aanbod van workouts zoals onder andere bokxfit, bootcamp, kettlebell en hardlopen. Het is geschikt voor alle niveaus.

Zorg goed voor jezelf en kom lekker sporten!

Buurtmamas.nl publiceert op maandag en vrijdag een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

Elyna

Dit ben ik

Ik ben Elyna Kortwijk, moeder van 2 zoons, bonusmoeder van 2 dochters en voeding- en bewegingsdeskundige. Ik vertel je graag over voeding en beweging tijdens je zwangerschap.

Website: www.thewomenshealthclub.nl

Share This Post

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.