Afbuigende groeicurve, dit kan je er zelf aan doen

Het bezoek aan het consultatiebureau kan gepaard gaan met onzekerheid. “Ontwikkelt mijn kindje zich goed?“, “Doe ik het wel correct als ouder?”, et cetera. Genoeg kindjes ontwikkelen zich net even anders dan de gemiddelde groeicurve die het consultatiebureau hanteert. Hier hoeft niks mis mee te zijn, maar vaak kan je jouw kindje wel extra ondersteuning bieden. Hieronder vertel ik je het verhaal van Josje. Zijn ouders kwamen bij mij omdat zij graag iets wilden doen. Lees hoe ook jij je kindje kan helpen als hij niet groeit volgens de groeicurve.

Een kijkje in mijn praktijk

Josje kwam met zijn ouders in mijn praktijk. Zij waren erg ongerust geworden na een bezoek aan het consultatiebureau. Volgens de groeicurve was Josje, net één jaar geworden, te licht en te klein. Zijn ouders kregen het dringende advies Josje véél en calorierijk eten te geven en na een paar weken terug te komen voor controle. Bij de vervolgafspraak werd vastgesteld dat de groei nog steeds niet voldoende was volgens de groeicurve. De ouders vertelden de consultatiebureau-arts dat Josje in hun beleving “normaal” en gezond was. En niet onbelangrijk, dat er genetische aanleg is voor een kleiner postuur. Toch werden ze doorverwezen naar het ziekenhuis, zodat een kinderarts zou kunnen onderzoeken of er meer aan de hand was.

groeicurve gewicht consultatieburo

Paniek

Help, paniek in de tent! Het idee dat hun kleintje in het ziekenhuis verschillende testen zou moeten ondergaan, zoals bloed prikken, zorgde voor veel stress en bezorgdheid. Ze schakelden mijn hulp in voor een holistische aanpak voor Josje. Ze wilden pro-actief uitzoeken wat zij zelf nog zouden kunnen doen om de groei van Josje te ondersteunen.

Hoe gaat het verder met Josje?

Een kind heeft meer dan alleen voeding nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Dus spraken we uitgebreid over het slaappatroon, de motorische en cognitieve ontwikkeling, de relatie met zijn ouders en broer en zus. Josje was erbij, zodat ik een goede indruk kreeg. Als een kindje zowel mentaal als fysiek vooruitgaat en goed slaapt, vind ik dat belangrijke kenmerken van welzijn. Er was voor mij geen directe aanleiding tot zorg en ik heb de ouders een hart onder de riem gestoken. Zij waren wel even toe aan positieve woorden!

voeding menu advies gezond groei

Het voedingspatroon van Josje

Josje had geen grote eetlust en at de hele dag door kleine beetjes fruit, groenten en (droog) brood. Ik had zijn ouders gevraagd één week een voedingsdagboek bij te houden. Hieruit bleek dat Josje maar kleine hoeveelheden eiwitten (zoals vlees, vis, ei, zuivel, peulvruchten) en koolhydraten (zoals brood, pasta, aardappelen) at. Beiden zijn erg belangrijk voor het lichaam, voor bouwstoffen en energie en dragen dus bij aan een goede groei.

Advies menu

Ik heb een weekmenu voor Josje opgesteld met o.a.:

  • Richtlijnen voor de dagelijkse hoeveelheden groenten, fruit, koolhydraten, eiwitten, zuivel, vetten, drinken
  • meer volkoren granen, zoals havermoutpap, volkoren pasta
  • extra eiwitbronnen zoals vlees, vis, ei, yoghurt, bonen en hummus
  • meer variatie in de maaltijden
  • flink minder snelle suikers zoals de Liga koek, droog wit brood en sap

Daarnaast adviseerde ik een tinctuur van geneeskrachtige kruiden die de eetlust opwekken. In te nemen voor de maaltijd.

Bezoek aan de kinderarts

Sinds ze startten met mijn weekmenu, was Josje flink toegenomen in lengte en gewicht! Toen het gezin een paar weken later de kinderarts bezocht, zag die ook geen directe aanleiding tot zorg. Er waren helemaal geen onderzoeken nodig. De ouders waren enorm opgelucht! Josjes moeder vertelde dat hij, behalve flink gegroeid, ook meer energie en eetlust had gekregen. Ik ben erg blij dat mijn aanpak zo snel het gewenste resultaat had. Josjes ouders konden met een positief gevoel verder en dat komt het hele gezin ten goede!

Het kan voorkomen dat jouw kindje niet groeit volgends de standaard groeicurves. Naast extra onderzoeken kan je zelf vaak ook je kindje extra ondersteunen. Met hulp van een natuurkundige therapeut of voedingsdeskundige kan je bekijken waar jullie nog winst kunnen behalen. Zodat jouw kindje in vertrouwen kan groeien.

Josje is niet zijn echte naam

Buurtmamas.nl publiceert op maandag, woensdag en vrijdag een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

Sarah Roozendaal (1) klein

Dit ben ik

Ik ben Sarah Toeset-Roozendaal en ik ben natuurgeneeskundig therapeut en voedingsdeskundige. Mijn praktijk is in Weesp, waar ik mensen van jong tot oud, help om van hun klachten af te komen door een totaalaanpak o.b.v. voeding, leefstijl en kruidengeneeskunde. Daarnaast ben ik mama van Ruby (8), Roan (4) en Liam (2) en ik ben getrouwd met Vince.

Website: www.holistichealthcenter.nl

Holistic Health
Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.