Afkortingen en termen in draagland – draagdoeken & draagzakken –
Draagland ja, het is nogal een wereld namelijk. Als je eenmaal een eerste draagdoek of draagzak gekocht hebt wil je beginnen met dragen. Dan kom je vaak terecht bij één van de verschillende draaggroepen op facebook. Dat is goed! Er is daar enorm veel kennis en er zijn veel mensen die je willen helpen. Het is een ware community. Heel handig, je vindt er draagconsulenten die meelezen en advies geven.
Maar het lijkt soms dus ook alsof je in een ander land terecht bent gekomen. Een ander land met een onbekende taal. Als je een draagdoek of draagzak aanschaft, kun je heel wat afkortingen en termen tegenkomen. Dat kan het best ingewikkeld maken. Daarom hier een lijst met de afkortingen en termen die je hoogstwaarschijnlijk tegen gaat komen.
Afkortingen van draagdoeken
- PWCC – Pocket Wrap Cross Carry. Dit is de basisknoop voor de rekbare draagdoek.
- FWCC – Front Wrap Cross Carry. Dit is de basisknoop voor de geweven draagdoek.
- Blend – De eerste draagdoek die je aanschaft is meestal een simpele katoenen doek, maar draagdoeken bestaan in de meest bijzondere combinaties van stoffen die je maar kunt bedenken. Een doek met een blend, is een doek gemaakt van verschillende materialen. Zoals katoen en wol, linnen, zijde, banaan, zeewier, of zelfs melk of parelmoer. De verschillende materialen geven de draagdoek verschillende eigenschappen. Zo is linnen vaak sterk en luchtig, en wol weer zacht en bouncy.
- RS – Ringsling. Een ringsling is een korte doek met aan een uiteinde twee ringen. Met een ringsling draag je over 1 schouder en op je heup.
- Loomstate/Bloomstate – Een doek in loomstate is een doek die nog ongewassen is. Sommige doeken ‘ontploffen’ na het wassen. Ze worden dikker en soms meer fluffy Dit heet bloomstate. Op draaggroepen kom je met enige regelmaat voor en na foto’s tegen.
Nog meer afkortingen van draagdoeken
- Buttpop – Als je hier een foto van langs ziet komen snap je het gelijk. Een buttpop krijg je als je bij een enkellaagse knoop, zoals de ruck, niet goed zekert. De stof kruipt dan omhoog over de rug en de billetjes komen er onderuit. Buttpop! Geen zorgen. Je kindje kan er alsnog niet gelijk uit vallen en het overkomt zelfs de beste knopers af en toe.
- GSM – Dit is een afkorting die gebruikt wordt om de dikte van een doek aan te geven en staat voor gram per vierkante meter. Een gemiddelde doek zit tussen de 220 en 280 g/m2. Daaronder is een doek dun te noemen en daarboven dik.
- HE/LE – High End/Low End. Dit gaat vooral over de prijs van een doek of merk. Merken die als High End worden aangemerkt, verkopen duurdere doeken (boven de €250,-) en hebben meestal een beperkte oplage. Voor Low End doeken geldt het tegenovergestelde. De prijs zegt in ieder geval weinig over de kwaliteit van een doek. Meer over de exclusiviteit van het merk en/of de materialen.
- HW – Handwoven. Draagdoeken die met de hand geweven zijn.
- Slack – Een term die je mogelijk tegenkomt bij het kijken van youtube filmpjes over dragen. Het betekent ‘de hoeveelheid losse doekstof in een knoop’. Als er nog ‘slack’ in een knoop zit, betekent dat eigenlijk gewoon dat er nog niet genoeg is aangespannen.
Draagzakken, afkortingen en termen
- SSC – Soft Structured Carrier. Soft structured carrier is de term die over het algemeen gebruikt wordt voor ergonomische draagzakken.
- FB – Full Buckle. Een full buckle is een babydrager met enkel gespen.
- HB – Half Buckle. Een half buckle is een babydrager waarbij je de tailleband vastklikt met een gesp en de schouderbanden knoopt.
- FF – Face Forward. Je kindje met het gezichtje naar voren en de rug naar je toe dragen. Er zijn een paar ergonomische draagzakken waarmee je dit kunt doen, maar pas als je kindje voldoende nek en romp stabiliteit heeft. Ook liefst maximaal 15 minuten in een prikkelarme omgeving. Face forward dragen is voor de volwassene zwaarder, omdat het zwaartepunt verder van je af ligt.
Nog een paar algemene termen en afkortingen
- Stash – Nee, geen drugs, hoewel ook draagdoeken en zakken erg verslavend kunnen zijn. Je stash zijn de dragers en doeken die je op dat moment in je bezit hebt. Op de facebookgroepen zul je regelmatig ‘stashshots’ langs zien komen. Evenals de termen ‘stashified’, ‘permastash’ en ‘stash onrust’.
- Sleepydust – Dit is toch wel een van de mooiste dingen die er is aan het hele dragen. Als je kindje (eindelijk) tegen je aan ontspant en dan heerlijk in slaap valt. Er wordt dan wel gezegd dat de doek of drager ‘sleepydust’, oftewel slaapstof heeft.
Na het lezen van deze blog weet je de belangrijkste afkortingen en termen. Eigenlijk is dit allemaal nog maar het topje van de ijsberg, maar je vindt er vanzelf je weg in. En als je een afkorting of term die je niet kent tegenkomt in zo’n groep, wees dan niet bang om te vragen wat het betekent. We zijn allemaal ergens begonnen en waren allemaal nieuw in de draagwereld.
Dit ben ik
Mijn naam is Esther Bakker, ik begeleid en ondersteun aanstaande en nieuwe ouders tijdens de zwangerschap en in de kraamperiode. Dit doe ik onder andere als draagconsulent en geboorte- en postpartumconsulent. Mijn missie is dat iedere (aanstaand) ouder zich gedragen voelt op hun weg naar en in het ouderschap!
Website: www.wonderlandparenthood.nl