Autisme, ADHD én moeder. Wat betekent dit?

Ik ben Esther, moeder van 3 kleine kinderen en ik heb autisme en ADHD. Ik kan je gelijk vertellen dat dat niet de fijnste combinatie is. Autisme en ADHD bedoel ik dan, niet de kinderen. Al geeft dat uiteraard ook zo zijn beproevingen.
Autisme en ADHD dus. Er is wat overlap tussen beide. Zoals op het gebied van prikkelverwerking. Maar er zijn ook eigenschappen van beide die lijnrecht tegenover elkaar staan. Mijn autisme bijvoorbeeld, vraagt om orde en structuur. Terwijl mijn ADHD het mij bijna onmogelijk maakt me daaraan te houden. Het gevolg is een beetje als een computer die vastloopt: “Windows reageert niet. Wilt u het programma afsluiten of wachten?”. Dan druk je op afsluiten, en vertikt de computer dat ook. Argh… vreselijk irritant!

My mind is like an internet browser:
I have 90 tabs open & I don’t know where the music is coming from.

Wat betekent autisme en ADHD voor mij?

Yup. Dat is het eigenlijk precies. Een computer. Inclusief de overload aan informatie, random advertenties die steeds oppoppen, een filmpje dat ergens zomaar begint af te spelen en dat je niet af kunt zetten. En niet te vergeten: het uit het niets vernieuwen van de pagina, zodat je niet meer terug kunt vinden wat je aan het lezen was. Nee, serieus, je hebt echt geen idee hoeveel fantastische ideeën ik heb gehad en in mijn hoofd uitgewerkt. Die ik dan een fractie van een seconde later weer compleet vergeten ben. Sterker nog, ik heb zelf ook geen idee. Dan vergeet ik nog de ’24/7 twijfel aan mezelf’. Omdat ik ook wel weet dat ik anders ben dan de rest. Mensen me raar vinden en de twijfel of mijn vrienden eigenlijk wel mijn vrienden zijn? Ben ik wel goed genoeg etc, etc, etc……?
*Zucht*. Je kunt je vast voorstellen dat dit best vermoeiend is. En dan heb ik het dus alleen nog over hoe vermoeiend ik voor mezelf ben. Die drie kleine kinderen heb ik helemaal nog niet meegeteld!

moeder met autisme en adhd leest haar drie kinderen voor

Wat is neurodiversiteit?

Nee, gekkigheid. Bovenstaande is een vrij nauwkeurige weergave van hoe het er in mijn hoofd aan toe gaat, maar het is lang niet allemaal kommer en kwel. Mijn neurodiversiteit heeft uiteraard invloed op wat voor moeder ik ben. Ook op een positieve manier.

Laat ik kort uitleggen wat neurodiversiteit inhoud. Neurodiverse hersenen werken anders dan gemiddeld. De bedrading is anders aangelegd (hebben we die computer weer) dan die van gemiddelde (neurotypische) hersenen. En omdat de maatschappij is ingericht op mensen met “gemiddelde hersenen”, kunnen mensen met andere hersenen problemen ervaren in het dagelijks leven.

Wat brengt autisme en ADHD mij?

Veel autistische mensen hebben speciale interesses. Meestal heeft men de neiging om te denken aan treinen, cijfers of lego en niet aan zoiets als natuurlijk ouderschap. Toen ik zwanger was van mijn oudste, stortte ik me op alle informatie over baby’s die ik kon vinden. Nadat mijn oudste geboren was begon ik zelfs een studie pedagogiek. ‘Kinderen’ werd mijn speciale interesse. Hoe gaaf dat ik zoveel interesse en focus heb op dit mooie onderwerp.

Het niet goed kunnen filteren van informatie die binnenkomt, zorgt ervoor dat alles opvalt. Mensen met ADHD hebben daardoor vaak een goede intuïtie. Zo kan ik heel goed aanvoelen wat een baby nodig heeft. Als je het een beetje door hebt, communiceren baby’s namelijk over het algemeen heel duidelijk wat ze willen of wat er aan de hand is. Dit is voor mij duidelijk de positieve kant van mijn autisme en ADHD.

Tegen welke uitdaging loop ik met mijn autisme en ADHD?

De peutertijd ervaar ik dan weer als erg heftig. Ze hebben vaak nog geen impulscontrole, maar wel een sterke mening. De grote emoties van een peuter zijn voor mij enorm overweldigend. Het gegil, de woedeaanvallen, het getrek aan mijn lijf en zelfs de intense blijheid maken dat bij mij overprikkeling altijd op de loer ligt. Met drie kleine kinderen in huis is het voor mij niet altijd mogelijk om op tijd rust te nemen om te ontprikkelen.

Samengevat

Op veel vlakken maakt autisme en ADHD het ouderschap voor mij moeilijker dan voor iemand die neurotypisch (gemiddeld) is. Helemaal in de huidige maatschappij, waar je er als ouders grotendeels alleen voor staat. Daar is de mens op zich niet op gemaakt. Dit geldt sterker nog voor de neurodiverse mens. Maar me bewust zijn van mijn tekortkomingen en daar iets mee doen, maakt weer veel goed.
In mijn volgende blog neem ik je mee welke voordelen ik heb en welke uitdagingen. Ook neem ik je mee hoe ik omga in mijn moederschap mét ADHD en autisme. Tot volgende maand!

Buurtmamas.nl publiceert op maandag en vrijdag een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

esther foto

Dit ben ik

Mijn naam is Esther Bakker, ik begeleid en ondersteun aanstaande en nieuwe ouders tijdens de zwangerschap en in de kraamperiode. Dit doe ik onder andere als draagconsulent en geboorte- en postpartumconsulent. Mijn missie is dat iedere (aanstaand) ouder zich gedragen voelt op hun weg naar en in het ouderschap!

Website: www.wonderlandparenthood.nl

Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.