Bang om te gaan slapen, hoe zorg je ervoor dat je kindje wél gaat slapen?

De hele dag heb je een vrolijk kind, maar hoe dichter je bij bedtijd komt, hoe stiller hij of zij wordt. Bij het naar bed brengen wil je kind niet dat je weggaat, het licht mag niet uit of er zitten monsters onder het bed… Je kindje is bang om te gaan slapen. Hoe ga je om met deze angsten? Ik vertel je er alles over in dit blog.

Hoe ga je om met angst voor het slapen gaan?

Hoe vreemd en onlogisch de angsten van je kind ook kunnen klinken, voor je kind zijn ze echt. Hij ziet écht monsters onder zijn bed. En ook al heb jij al honderd keer verteld dat hij niet alleen is en jij gewoon beneden bent, voelt hij zich toch alleen.

Hoe jaag je monsters weg?

Is je kind bang voor monsters of enge beesten? Jaag de monsters samen weg. Veeg ze onder het bed vandaan, zet het raam open en stuur ze naar buiten. Je kunt ook een zogenaamde ‘monsterspray’ gebruiken (een plantenspuit met water) om de monsters te laten verdwijnen. Zeggen dat er geen monsters bestaan kan je kind juist banger maken. Hij ziet ze toch?

een mama zit op bed met haar kind op schoot dat bang om zich heen kijkt voor het slapen gaan
kindje ligt te slapen terwijl mama naast haar heeft gezeten

Wat kan je doen als je kind bang is in het donker?

Is je kind bang in het donker? Laat dan een klein lampje aan. Dat kan eerst in de slaapkamer. Het helpt als je kind dit lampje zelf aan en uit kan doen. Dat geeft een gevoel van controle. Gaat dit goed dan laat je alleen nog een lampje aan op de gang.
Je kunt overdag ook oefenen door in een donkere kamer te gaan staan en even bij je kind te blijven. Gaat dit goed? Dan mag hij ook even alleen in de kamer, terwijl jij op de gang wacht.

Wat doe je als je kind bang is om alleen te zijn?

Wil je kind niet gaan slapen omdat hij bang is om alleen te zijn? Help hem dan door bij hem te blijven. Ga er eerst naast zitten, totdat je kind slaapt. Bouw dit langzaam af door steeds iets verder weg te gaan zitten. Als dit goed gaat, kun je even weggaan. Daarna kom je weer even terug. Kom altijd terug als je dat gezegd hebt.
Slaapt je kind als je terugkomt? Een lippenstift kusje op zijn hand laat zien dat je echt bij hem geweest bent!
Soms helpt het om een kledingstuk van jou of een knuffeltje met jouw geur bij je kind in bed te leggen.
Is je kind echt heel bang alleen, dan kun je overwegen om tijdelijk even bij hem op de kamer te gaan slapen. Dit bouw je dan rustig af door steeds iets verder bij hem vandaan te gaan liggen tot je de kamer weer uit bent.

Wat kan je doen als je kind bang is om te slapen?

Bij kinderen die bang zijn om te gaan slapen, wil je vooral de tijd nemen voor het bedtijdritueel. Niet even snel naar bed brengen en weer door. Begin op tijd en zorg echt voor een momentje samen. Leg niet te veel de nadruk op ‘moeten’ slapen. Niets is frustrerender dan mama of papa die zegt dat je móet gaan slapen, terwijl het je niet lukt. Zeg dus liever dat je kind lekker in bed mag gaan liggen en dat je straks nog even komt kijken!

Tot slot

Bang zijn om te gaan slapen komt vaak in fases en kan ook ineens weer over zijn. Zorg voor een rustig bedtijdritueel. Blijf even bij je kindje, jaag monsters weg en kom later nog even terug als je kindje bang is te gaan slapen. Maak geen moeten van slapen.
Blijft jouw kind bang om te gaan slapen, zoek dan hulp. Een slaapcoach of orthopedagoog kan je hierbij helpen.

In één van mijn eerdere blogs schreef ik over bedtijdrituelen. Heel belangrijk, helemaal als je kindje een minder makkelijke slaper is. Lees deze blog ook.

Buurtmamas.nl publiceert op maandag en vrijdag een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

Patricia

Dit ben ik

Ik ben Patricia Luppers, moeder van 2 kinderen (met de 3de op komst) en oprichter van Dreamzz Slaapcoaching. Ik help ouders van slechtslapende kindjes (0-4 jaar) om hun kindje weer lekker te laten slapen. Dit doe ik met een slaapplan op maat, passend bij jullie situatie, in kleine haalbare stappen.

Website: www.dreamzzslaapcoaching.nl

Dreamzz
Share This Post
1 reactie
Er kan niet gereageerd worden op deze post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.