Bedtijd ritueel, belangrijke tips voor makkelijker in slapen

Een bedtijdritueel is een vaste volgorde van activiteiten die je elke dag doet voordat je kind gaat slapen. Dit geeft voorspelbaarheid en zorgt ervoor dat de hersenen van je kind het signaal krijgen dat bedtijd en dus slapen eraan komt. Hierdoor worden er alvast slaap hormonen aangemaakt, waardoor het makkelijker lukt om in slaap te vallen.
Een vaste routine bij het naar bed gaan is dus belangrijk voor je kindje en maakt het inslapen makkelijker. In dit blog vertel ik je hier alles over.

Activiteiten en volgorde

De activiteiten en de volgorde bepaal jij zelf. Mogelijk doe je bepaalde onderdelen al standaard. Kies vooral iets wat jij en je kind fijn vinden.

Onderdelen

Onderdelen van een bedtijdritueel kunnen zijn:

 • In bad/onder de douche (dit doe je misschien niet elke dag maar vervang dit op andere dagen bijvoorbeeld door het wassen van handjes en gezicht)
 • Tanden poetsen
 • Pyjama aantrekken
 • Voorlezen
 • Knuffelen
 • Samen de gordijnen dicht doen
 • Knuffels gedag zeggen
 • Een laatste flesje/voeding
 • Massage
baby slapen bed ritueel bedritueel

Vast ritueel

Kinderen hebben heel veel behoefte aan voorspelbaarheid, dus wissel niet te veel in je ritueel. Zorg dat je tijdens het ritueel echt met aandacht bij je kind bent. Breng je kind dus niet ‘even snel’ naar bed, maar neem hier echt even 20-25 minuten de tijd voor.

slapen baby ritueel bedritueel

De bedtijd strijd

Waar let je op tijdens het bedtijdritueel?

 • Laat je kind voordat het ritueel start alvast even tot rust komen. Geen drukke spelletjes meer en liever ook geen schermen meer.
 • Let op blauw licht (van die schermen dus) en gebruik deze een uur voor bedtijd liever niet meer.
 • Dim de lampen. Fel licht remt de aanmaak van slaaphormonen dus zorg voor een klein lampje.
 • Hou vast aan het ritueel, ook als je kind dit probeert te rekken om het moment van slapen uit te stellen. Juist hiermee zorg je voor die duidelijkheid. Je kunt het ritueel ook inzichtelijk maken met kaartjes waarop de verschillende onderdelen te zien zijn.

Bedtijd kaartjes

Deze kun je ophangen op de slaapkamer zodat je kind precies kan zien waar jullie zijn in het ritueel. Mijn collega Anneke heeft hiervoor prachtige bedtijdritueel kaartjes gemaakt. Speciaal voor jou als Buurtmama’s lezer, heeft Anneke een korting geregeld. Met de code Buurtmamas20 krijg je ook nog 20% korting!

bedtijdritueel kaartjes bedtijd ritueel

Ik krijg vaak de vraag of een bedtijdritueel ook bij slaapjes overdag nodig is. Overdag is een ritueel net zo belangrijk als in de avond. Het mag dan best iets korter zijn. Een schone luier, slaapzak aan en nog even knuffelen is dan al genoeg.

Wat is jullie bedtijd ritueel? Misschien kunnen we elkaar inspireren. Laat het gerust hieronder weten in de reactie hieronder of op één van de socials.

Buurtmamas.nl publiceert op maandag, woensdag en vrijdag een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

Patricia

Dit ben ik

Ik ben Patricia Luppers, moeder van 2 kinderen (met de 3de op komst) en oprichter van Dreamzz Slaapcoaching. Ik help ouders van slechtslapende kindjes (0-4 jaar) om hun kindje weer lekker te laten slapen. Dit doe ik met een slaapplan op maat, passend bij jullie situatie, in kleine haalbare stappen.

Website: www.dreamzzslaapcoaching.nl

Dreamzz
Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.