Bevallingsverwerking: Waarom jouw gevoelens ertoe doen!
“Nu is je kindje er, daar doe je het toch voor?”
Maar diep vanbinnen voel je dat er iets knaagt. Misschien was de bevalling anders dan je had gehoopt. Misschien voel je je onzeker, alleen of niet gehoord. Hoe ga je om met deze gevoelens? En wat kun je doen als je merkt dat je bevalling je niet loslaat? In deze blog geef ik je tips die je helpen om je bevalling een plek te geven. Oftewel maak een start met de bevallingsverwerking.
Een bevalling blijft je bij
Of je bevalling nu ongecompliceerd verliep of vol onverwachte wendingen zat—het is een ervaring die impact heeft. Sommige vrouwen kijken er met trots op terug, anderen met vragen, spanning of veel verdriet. Een bevalling is niet alleen fysiek intens, maar ook emotioneel maakt het veel indruk.
Vaak gaan we snel over tot de orde van de dag. Je baby vraagt aandacht, je omgeving focust op de praktische kant van het ouderschap, en jij… tja, je probeert je draai te vinden. Maar wat als je steeds weer aan je bevalling moet denken? Als er tranen opkomen als je je verhaal vertelt? Of als je merkt dat je spanning voelt als iemand anders over haar bevalling praat?

Gevoelens wegstoppen werkt niet
Veel moeders bagatelliseren hun gevoelens: “Anderen hebben het erger gehad.” Of ze denken: “Ik moet gewoon blij zijn.” Maar gevoelens laten zich niet wegduwen. Ze komen altijd terug. Gevoelens wegdrukken is een kortetermijnoplossing die er voor zorgt dat uiteindelijk alle gevoelens vlakker ervaart. Ook de positieve dus.. Dit kan zelfs tot somberheid leiden.
Juist daarom is het zo belangrijk om stil te staan bij wat je hebt meegemaakt. Door je verhaal te vertellen—aan een vriendin, partner of een professional—kun je woorden geven aan wat er in je leeft. En dat is vaak de eerste stap naar verwerking.

Hoe verwerk je een bevalling?
- Praat erover:
Zoek iemand die echt luistert, zonder te oordelen. Soms helpt het om je verhaal meerdere keren te vertellen, zodat je hoofd en hart het een plek kunnen geven. Er bestaat ook een groepscursus Geboortepraat speciaal gericht op het verwerken je bevalling. - Schrijf je bevallingsverhaal op:
Dit helpt om alles helder te krijgen. Wat gebeurde er? Hoe voelde je je? Wat had je eigenlijk gewild? - Gun jezelf tijd:
Verwerken kost tijd. Het is geen kwestie van “gewoon loslaten”. Het is eerder: je verhaal doorvoelen, zodat het daarna jou kan loslaten. - Zoek begeleiding als het zwaar blijft:
Als je merkt dat je bevalling je dwars blijft zitten, is het goed om hulp te zoeken. Een bevallingsverwerking specialist kan je ondersteunen bij de verwerking. EMDR kan bij bevallingstrauma een effectieve behandelmethode zijn.
Tot slot
Hoe je bevalling ook was, het zegt niets over jou als moeder. Jouw gevoelens doen ertoe. Het is oké om verdrietig of boos te zijn, om teleurstelling of onzekerheid te voelen. Wat telt, is dat je jezelf de ruimte geeft om te verwerken.
Dus onthoud:
- Je bevalling kan emotioneel impact hebben, ook als alles ‘goed’
- Gevoelens wegstoppen helpt niet; erkennen en delen wél.
- Er zijn concrete stappen om je bevalling te verwerken.
- Wees lief voor jezelf! Je hoeft dit niet alleen te doen.

Dit ben ik
Hoi! Ik ben Iva, verloskundige met een eigen coachpraktijk. Ik help (aanstaande) moeders met een negatieve bevallingservaring of angst voor de bevalling middels coaching en EMDR. Ik bied ook groepscursussen voor moeders gericht op het verwerken van je bevallingsverhaal. Want een fijne start begint van binnen!
Website: geboortewolk.nl
