Bewusteloos na een heftige emotie, dit moet je weten.

Wordt jouw kind ook wel eens heel erg boos, gefrustreerd of enorm verdrietig. Zijn lippen kunnen dan blauw worden, hij kan gaan huilen zonder geluid en opeens kan hij bewusteloos zijn. Je schrikt waarschijnlijk enorm en roept om hulp. Opeens merk je dat je kind weer gaat bewegen. We noemen dit Breath Holding Spells. Het is niet gevaarlijk, maar wel heel spannend. In deze blog leg ik je uit waar je op moet letten en wat je kunt doen.

Bij welke leeftijd komt het voor?

Breath Holding Spells zien we vaak bij kinderen tussen de leeftijd van 6 maanden tot ongeveer 5 jaar oud. De eerste aanval zien we vaak bij de leeftijd tussen 1 en 1 ½ jaar. Het komt evenveel voor bij jongens als bij meisjes. Als kinderen ouder worden en beter met hun emoties om kunnen gaan, zien we Breath Holding Spells niet meer zo vaak voorkomen.

Hoe vaak komt Breath Holding Spells voor?

Hoe vaak het precies voorkomt, weten we niet. De schatting is dat 1 op de 20 kinderen wel eens Breath Holding Spells heeft gehad. Veel ouders kennen het niet. Vaak komt je kindje snel weer bij en is er niks meer aan de hand. Veel ouders gaan daarom niet naar een arts. Hierdoor weten we niet exact hoe vaak het voorkomt. Indien het heel vaak voorkomt of extreem is, verwijst de huisarts je kindje wel eens door naar de kinderneuroloog.

kind is totaal overstuur, dik betraand gezicht, breauth holding spells kan het gevolg zijn

Wat is de oorzaak?

We weten dat Breath Holding Spells voorkomt na een heftige emotie. Door de heftige emotie houdt je kind zijn adem in en kan hij bewusteloos raken. Doordat je kind nog niet goed weet om te gaan met de heftige emotie, houden ze automatisch hun adem in. Hierdoor komt er minder zuurstof via de longen in het bloed. Dit heeft als gevolg dat de huid van je kindje blauw wordt. De hersenen krijgen nu ook iets minder zuurstof en je kind raakt bewusteloos.
Na een aanval van Breath Holding Spells zien we dat sommige kinderen deze aanval zelf uit kunnen lokken. Soms gebruiken kinderen zo’n aanval om aandacht te vragen of om hun zin te krijgen.
Er zijn kinderen die maar één keer in hun leven zo’n aanval krijgen. Maar het kan ook meerdere keren op één dag voorkomen.

Breath holding spells is bewusteloosheid na een heftige emotie

bewusteloos kind a=na een heftige emotie, heet ook wel breath holding spells

Wat zijn de symptomen?

  • Regelmatig is er een duidelijke emotionele aanleiding. Bijvoorbeeld enorme boosheid, heftig verdriet of flinke frustratie.
  • Je kindje kan hard gaan huilen
  • Het gezicht kleurt rood en de adem wordt ingehouden
  • Doordat de adem wordt ingehouden wordt je kind blauw
  • Het kan voorkomen dat hij gaat rollen de ogen
  • Hierna komt de bewusteloosheid
  • Je kind kan verstijven of slap worden
  • Soms gaat hij een beetje schokken met armen en benen

Wat kan je doen?

Er is maar één advies, blijf rustig! Kijk of je kind zich niet kan bezeren. Geef geen pijnprikkels en gooi geen water in het gezichtje. Dit kan namelijk nóg een aanval veroorzaken.

  • Als je kind bewusteloos raakt, bel 112
  • Leg je kind in stabiele zijligging, dus op de zijde
  • Let erop dat je kindje blijft ademhalen
  • Merk je dat de ademhaling stop, begin dan de reanimatie met 5 beademingen. Is dit erg spannend, de telefoniste van 112 kan jou hierin begeleiden

Het kan voorkomen dat je huisarts of de specialist andere adviezen geeft als de aanvallen vaker voorkomen. Volg deze instructies dan altijd op.

Wat moet je doen als het vaker gebeurt?

Als je kindje meermaals een aanval heeft, dan willen we deze uitlokking stoppen. Dan is het advies om de aanval te negeren! Schenk zo min mogelijk aandacht aan je kindje als de aanval komt na een heftige emotie. Blijf altijd wel in de buurt van je kindje, kijk of hij zich niet kan bezeren. Let er ook op dat hij blijft ademhalen. Dit is natuurlijk heel tegenstrijdig om te doen, want je wilt graag je bewusteloze kind helpen. Als je kindje is bijgekomen, geef hem dan even rust. Daarna is het belangrijk om met je kind te praten over wat er gebeurde en de emotie die erbij kwam. Hiermee leer je jouw kind zijn emoties beter te begrijpen. Verzin samen wat je kind kan doen als hij deze emotie voelt opkomen. Bijvoorbeeld stampen, afleiding zoeken, wat drinken, etcetera.

Wanneer bel je 112?

Als een kind bewusteloos raakt, kan hij zijn adem niet meer inhouden. Je kind redt zichzelf dus eigenlijk. Je kindje zal weer rustig gaan ademen en bij bewustzijn komen. Vaak duurt de bewusteloosheid ongeveer een paar seconde tot hooguit 2 minuten. Komt je kindje na 2 minuten niet zelf bij, bel dan 112.

Is het gevaarlijk?

Zo’n aanval is flink schrikken voor jou als ouder. Het is goed om te weten dat de aanval zelf voor je kindje niet gevaarlijk is. Gelukkig verstoort het ook niet de ontwikkeling van je kind. Het zuurstoftekort is te kort om schade te veroorzaken in de hersenen. Breath Holding Spells is dus niet levensbedreigend.

Wat is goed om na de aanval te doen?

Als je kindje een (woede)aanval krijgt, probeer dan rustig te blijven. Blijf bij je kind in de buurt en let erop dat hij zich niet kan bezeren. Is je kindje bewusteloos en ademt hij rustig zelf, leg hem dan op de zij. Laat je kindje rustig bijkomen. Als je kind oud genoeg is probeer dan te praten over wat er gebeurt is en waarom je kindje boos werd. Als je kind ouder wordt, zal hij beter zijn emoties begrijpen. De aanvallen zullen dan ook minder worden. Krijgt je kindje een (woede) aanval? Besteedt dan zo weinig mogelijk aandacht aan je kind. AIs de aanval is uitgelokt door een driftbui omdat je kind zijn zin niet kreeg, ga dan niet alsnog toegeven. Op deze manier beloon je het gedrag en stimuleer je een aanval.

Als je kind regelmatig aanvallen van Breath Holding Spells heeft, dan is het verstandig dit ook door te geven aan een peuterspeelzaal, kinderdagverblijf en/of opa en oma. Zo weten zij ook wat ze moeten doen als het gebeurt.

Tot slot

Breath Holding Spells komt regelmatig voor bij kinderen tussen 6 maanden en 5 jaar oud. Het stoppen met ademhalen wordt uitgelokt door een heftige emotie. Je kindje kan bewusteloos raken. Het is niet gevaarlijk, maar je kan wel erg schrikken. Blijf bij je kindje, zodat die zich niet kan bezeren. Als je kindje is bijgekomen, geef dan niet alsnog toe. Praat met je kindje over de emotie die gevoeld werden. Zo leert die hiermee omgaan.

Wil je echt goed voorbereid zijn? Volg dan een kind – EHBO cursus. Neem een kijkje op de Academie.

Bron: kinderneurologie.eu

Buurtmamas.nl publiceert op zaterdag een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

Dit ben ik

Ik ben Miranda Donkers, enthousiaste instructeur EHBO bij Stichting EHAK. Onze stichting is gespecialiseerd in het verzorgen van lessen EHBO baby’s en kinderen. Mijn missie is om zoveel mogelijk ouders /verzorgers (in spe) meer zelfvertrouwen te geven in geval van nood. Een ongeluk is snel gebeurd; een verslikking, verbranding, vergiftiging. Met mijn blogs hoop ik jullie de eerste
handvaten te geven.

Website: www.stichting-ehak.nl

Share This Post

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.