Bloedneus bij kinderen. Wat moet je wel en niet doen?

Een bloedneus bij je kind. Moet het hoofd nu achterover of voorover? Neus dichtknijpen? Hoelang? Soms weet je het gewoon even niet meer. Ook omdat deze handelingen steeds aangepast worden. Ik vertel je in deze blog wat je moet doen als je kind een bloedneus heeft.

Wat voor een bloedneus is het?

Een bloedneus is eigenlijk een bloedvaatje dat kapot is gegaan. Dit kan ook gebeuren door te hard snuiten of een verkoudheid. Belangrijk is om als eerste te weten te komen of het om een spontane bloedneus gaat. Vraag even na hoe de bloedneus is ontstaan. Heeft je kind in zijn neus gepeuterd? Of is hij bijvoorbeeld van de trampoline gevallen? Dit is belangrijk in de handelingen die dan volgen.

Is er een allergie bekend?

Het kan ook zijn dat je kind bekend is met allergieën. Het slijmvlies van de neus is dan sneller geïrriteerd, waardoor er makkelijk een spontane bloedneus kan ontstaan. Denk jij dat je kind last heeft van allergieën? Laat dit dan checken door je huisarts.

kind heeft een bloederige neus en laat een watje met bloed zien, bloedneus

Wat moet je doen bij een spontane bloedneus?

Een spontane bloedneus is vaak na een paar minuten weer over. Als je kind een spontane bloedneus heeft, mag je de onderstaande stappen volgen:

  • Laat je kind eerst een keer goed snuiten (niet snuiten als de bloedneus komt door een klap of valpartij).
  • Laat je kind licht voorover buigen. Zo loopt het bloed niet achter in de keel.
  • Knijp de neus 10 minuten dicht, vlak onder het neusbeen waar het zachte deel van de neus begint.
  • Stopt de bloeding niet? Neem dan contact op met je huisarts. Laat je kind de neus dichtknijpen totdat hij door een arts behandeld wordt.

Wanneer niet snuiten?

Als de bloedneus is ontstaan door een klap tegen het hoofd of een valpartij, dan kan het zijn dat je te maken hebt met een gebroken neus of hersenletsel. Je mag dan niet de neus laten snuiten!

Hoe zie je dat ene neus gebroken is?

De neus kan dan scheef staan, opzwellen en erg gevoelig zijn. Een gebroken neus herken je vaak aan het scheef staan van de neus. Neem contact op met de huisarts.

Hoe herken je hersenletsel?

Als er bloed uit de neus komt na een flinke valpartij of klap tegen het hoofd, is er kans op hersenletsel. Vaak is een kind dan ook bewusteloos geweest. Om te controleren of er hersenvloeistof bij het bloed zit, kun je een beetje bloed opvangen op een gaasje. Als er een gele kring rondom de druppel bloed zit, dan is er sprake van hersenletsel. Bel bij een vermoeden op hersenletsel direct 112.

Hoe herken je hersenletsel?

Een kind raakt vaak snel in paniek bij het zien van bloed. Vooral een bloedneus kan er heftig uit zien. Een paar tips voor als je kind een bloedneus heeft:

  • Gebruik een rode handdoek als je die hebt. Je ziet het bloed dan niet.
  • Gooi doekjes met bloed uit het zicht van je kind.
  • Zorg voor afleiding. Een filmpje op je telefoon doet wonderen of zing een liedje.
  • Let op dat je kind niet gaat flauwvallen.

Houdt mijn kind iets over na een koortsstuip?

De meeste kinderen zijn een bloedneus weer snel vergeten en willen weer verder gaan met spelen. Houd nog even in de gaten dat je kind niet in zijn neus gaat peuteren. Zorg dat je kind niet direct weer gaat rennen. Bij inspanning stijgt de bloeddruk en is er kans op een nieuwe neusbloeding. Een spontane bloedneus af en toe is geen noodsituatie en hoort ook gewoon bij opgroeiende kinderen.

Een bloedneus komt bij elk kind wel eens voor. Als het een spontane bloedneus is mag het kind zijn neus snuiten en houd de neus 10 minuten dichtgedrukt. Vermoed je een gebroken neus, ga dan naar de huisarts. Bij hersenletsel bel je altijd 112. In mijn vorige blog vertelde ik je wat je moet doen bij een hondenbeet. Wil je echt goed voorbereid zijn? Volg dan een kind – EHBO cursus. Neem een kijkje op de Academie.

Buurtmamas.nl publiceert op maandag en vrijdag een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

Dit ben ik

Ik ben Miranda Donkers, enthousiaste instructeur EHBO bij Stichting EHAK. Onze stichting is gespecialiseerd in het verzorgen van lessen EHBO baby’s en kinderen. Mijn missie is om zoveel mogelijk ouders /verzorgers (in spe) meer zelfvertrouwen te geven in geval van nood. Een ongeluk is snel gebeurd; een verslikking, verbranding, vergiftiging. Met mijn blogs hoop ik jullie de eerste
handvaten te geven.

Website: www.stichting-ehak.nl

Share This Post
1 reactie
Er kan niet gereageerd worden op deze post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.