Botbreuk bij je kind, wat moet je wel en wat vooral niet doen?

Je hoopt natuurlijk dat het nooit gebeurt, een botbreuk. Het hoeft niet eens te gebeuren na een ernstige valpartij. Ook een struikelpartij kan eindigen met een botbreuk. Je eerste reactie is natuurlijk je kind zo snel mogelijk naar het ziekenhuis te brengen. Maar in sommige situaties kun je een kind beter niet zelf vervoeren en is 112 bellen het beste. Ik vertel je in deze blog precies wat je moet weten.

Een ongeluk zit in een klein hoekje

Ik heb het zelf meegemaakt. Samen met mijn oppaskindje waren we gezellig samen naar de speeltuin. Terwijl ik op een bankje aan het genieten was van de spelende kinderen, kwam ze naar mij toe gerend. Ze wilde aan mij laten zien dat ze een koprol kon maken over de rekstok. Vol trots begon ze aan haar voorstelling. Het ging zo ontzettend snel, voordat ik het wist lag ze onder de rekstok op de grond en huilde ze dat haar arm pijn deed. In het ziekenhuis bleek dat ze haar arm op 2 plekken had gebroken.

valpartij, ongeluk, breuk, gebroken

Wanneer moet je kind met een ambulance vervoerd worden?

Je eerste reactie is natuurlijk om zo snel mogelijk naar het ziekenhuis te gaan. Maar je mag een kind met een botbreuk niet altijd zelf vervoeren.
In de volgende situaties is het beter om 112 te bellen:

  • Bij breuken aan nek, been, knie, heup, rug en de bekken.
  • Een open botbreuk.
  • Als er verandering is van huidskleur, zoals blauwe of zeer bleke ledematen.
  • Als eigen vervoer niet mogelijk is.
  • Bij hevige pijn.

Bel de huisarts als je kind letsel heeft aan:

  • Hand, arm, schouder of voet.

De huisarts zal dan het eerste onderzoek uitvoeren en als nodig doorsturen naar het ziekenhuis.

ambulance bellen, komen er aan, kind uitleggen, botbreuk

Hoe ondersteun je een breuk?

Veel ouders hebben geleerd om bij een botbreuk aan de arm een driekante doek (mitella) te gebruiken. Tegenwoordig wordt dit niet meer gedaan en is het fijner als een kind zelf de arm ondersteunt. Een kind zal het gebroken ledemaat altijd op de juiste manier ondersteunen, zodat er zo min mogelijk pijn is. Het is prima om je kind zo te vervoeren naar de huisarts voor de eerste beoordeling.

Wat moet je wel en niet doen bij een gebroken been?

Heeft een kind een gebroken been?

  • Bel 112
  • Ga het gebroken been niet “goed” leggen.
  • Vraag aan je kind om zo stil mogelijk te blijven zitten.
  • Ondersteun een gebroken been of voet met bijvoorbeeld een dekenrol.
  • Zorg dat je kind niet afkoelt als het buiten koud is. Sla een deken of jas om hem/haar heen.
  • Ben je niet alleen met je kind? Een ander kind of volwassene kan voorzichtig met de rug tegen de rug van het slachtoffer aan gaan zitten. Zo heeft het slachtoffer een steuntje. Dit kun je niet doen als je wel alleen bent met je kind. Als je namelijk zelf achter je kind gaat zitten, kun je geen andere hulp meer verlenen als dit nodig mocht zijn.
  • Blijf binnen het gezichtsveld van je kind!

Wat moet je doen bij een open botbreuk?

Bij een open botbreuk is er een klein stukje gebroken bot door de huid gestoken en dat heeft een huidwond veroorzaakt. Je hoeft niet altijd een uitstekend stukje bot te zien, maar een huidwond op de plaats van de breuk is ook een open botbreuk. Dit kan zichtbaar zijn door bijvoorbeeld bloed op de kleding.

Bij een open botbreuk is er gevaar op infectie.
De onderstaande punten zijn belangrijk bij een open botbreuk:

  • Bel 112 en geef aan dat het gaat om een open botbreuk.
  • Is de kleding niet beschadigd, maar zie je bloed op de plaats van de mogelijke breuk? Laat de kleding dan zitten. Ga deze niet verwijderen, openknippen of omhoog schuiven.
  • De gesloten kleding zorgt ervoor dat er geen infectie bij de wond kan komen.
  • Is de kleding stuk op de plek van de botbreuk? Dek dan, over de open plek van de kleding, de wond voorzichtig af met een gaasje en plak alle zijden af met kleefpleister.
  • Is de open botbreuk zichtbaar op de blote huid? Zorg dan dat je de wond voorzichtig afdekt met een gaasje en maak alle zijden vast met kleefpleister.
  • Gebruik geen ontsmettingsmiddel om de wond schoon te maken!

Wat is een twijgbreuk?

De botten van kinderen zijn buigzamer dan die van volwassenen. Het kan dus zijn dat je kind geen volledige botbreuk (in 2 stukken) heeft, maar een onvolledige botbreuk. Je kind heeft dan haarscheurtjes in het bot. Hetzelfde als je een jong takje van een boom (twijg) gaat buigen. Het lijkt dan vaak op een kneuzing, maar je kind blijft lang pijn ervaren. Neem bij twijfel altijd contact op met de huisarts.

Mag je kind eten en drinken?

Geef je kind niets te eten of drinken als er een vermoeden is op een botbreuk. Het kan namelijk zijn dat er een operatie nodig is en je kind kan dan misselijk worden van de narcose. Vaak is een kind ook misselijk van de pijn. Eten of drinken zorgt ervoor dat dit erger wordt.

Hoe onderscheid je een kneuzing van een botbreuk?

Twijfel je of het gaat om een kneuzing of een botbreuk? Het is soms lastig te beoordelen bij kinderen. Om te ontdekken of het om een botbreuk gaat of een kneuzing, kan koelen een optie zijn. Een botbreuk gaat namelijk meer pijn doen bij koelen. Bij een kneuzing kan het koelen zorgen voor verlichting van de pijn. Stop met koelen als een kind meer pijn ervaart. Neem bij twijfel tussen een kneuzing of botbreuk contact op met je huisarts.

Wat heeft je kind nodig?

Het bot bij jonge kinderen is omgeven door een dik, stevig en elastisch botvlies. Naarmate we ouder worden, wordt dit elastische botvlies minder. Het bot zal bij kleine kinderen daardoor eerder knikken (twijgbreuk) dan helemaal doorbreken. Het bot van kinderen geneest ook vaak sneller dan bij volwassenen.

Een volwassen persoon weet in sommige gevallen wat er gaat gebeuren. Een kind niet en zal vaak angstig reageren. Probeer duidelijk uit te leggen wat je gaat doen. Betrek een kind, als het kan, in de hulp die je gaat geven. Een kind kan bijvoorbeeld zelf een cold-pack op een pijnlijk ledemaat leggen. Als je zelf rustig blijft, zal een kind jouw rust overnemen. Blijf dichtbij je kind, vertel wat je gaat doen, ook als je 112 gaat bellen.

Tot slot

Een ongeluk is snel gebeurd. Ga naar de huisarts als er een kneuzing of breuk is aan de hand, arm, schouder of voet. Bel altijd 112 bij breuken aan nek, been, knie, heup, rug en de bekken. Ook als het een open botbreuk, hevige pijn of huidskleur verandering bel je altijd 112. Laat je kind zelf de breuk ondersteunen als je met eigen vervoer kan. En geef geen eten of drinken. Neem je kind mee met wat er gebeurt, dat je een ambulance belt, dat jullie naar het ziekenhuis gaan enzovoorts. Voor jou is het spannend, maar voor je kind ook.

Wil je echt goed voorbereid zijn? Volg dan een kind – EHBO cursus. Neem een kijkje op de Academie.

Buurtmamas.nl publiceert op zaterdag een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

Dit ben ik

Ik ben Miranda Donkers, enthousiaste instructeur EHBO bij Stichting EHAK. Onze stichting is gespecialiseerd in het verzorgen van lessen EHBO baby’s en kinderen. Mijn missie is om zoveel mogelijk ouders /verzorgers (in spe) meer zelfvertrouwen te geven in geval van nood. Een ongeluk is snel gebeurd; een verslikking, verbranding, vergiftiging. Met mijn blogs hoop ik jullie de eerste
handvaten te geven.

Website: www.stichting-ehak.nl

Share This Post

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.