Buik klachten na kerstdiner? Zo kom ook jij leuk de feestdagen door.

December de maand van de feestdagen. Gezellig met familie en vrienden. De donkere dagen met lichtjes en lekker eten en drinken. Het moment waarop mensen vaak helemaal losgaan en begin januari weer de teugels straktrekken. En wat kan het lekker zijn om je even helemaal te laten gaan, maar voor veel mensen gaat dit gepaard met ongemakken. Opgeblazen buik klachten, extra kilo’s en/of vermoeidheid. Hoe kan je zorgen dat je deze feestdagen lekker genieten zonder die vervelende klachten? Ik help je verder in deze blog. 

Hoe streng moet je zijn?

Mijn eerste tip is om vooral niet te streng voor jezelf te zijn op de feestdagen. Geniet van deze tijd met familie en vrienden. Focussen op gezond willen eten tijdens de feestdagen kan soms veel stress met zich meebrengen. Daarom mijn belangrijkste advies: GENIET!
Ik heb een aantal tips op een rijtje gezet voor jou. Hiermee zit je basis goed en kan je lichaam die feestuitspatting wel aan. Daarna pak je jouw gewone en gezonde eetpatroon weer op.

kerstdiner met zijn allen aan een gezellige tafel. Darmen, last van darmen, gezond kerstdiner
een heerlijke gezonde fruitpudding met recept

Mijn Gouden tips voor jou

 • Begin je dag gezond en voedzaam. Bijvoorbeeld met een omelet met groente. Of ben je meer een zoetkauw een fruitpudding. Ok, leuk zo’n fruitpudding, maar hoe maak je die dan? Zie het recept onderaan deze blog.
 • Probeer jezelf aan 3 eetmomenten per dag te houden. Tijdens die eetmomenten kan je de teugels laten vieren. De tijd tussen maaltijden in is belangrijk om je organen rust te geven. Ze kunnen dan herstellen en hun overige functies uitvoeren.
 • Zorg dat elke maaltijd voldoende groente bevat, naast alle lekkernijen. Zo krijgt je lichaam voldoende voedingstoffen binnen en beperkt je de hoeveelheid lekkernijen. Onderaan deze blog geef ik wat inspiratie.
 • Tussen de feestdagen in focussen op echte voeding voor je lichaam en weinig tot geen lekkernijen. Tijdens deze dagen kan je lichaam herstellen, waardoor je minder of zelfs geen klachten ervaart.

Wat doet buitenlucht en bewegen met je?

Niet voor niets zie je veel mensen tijdens de feestdagen een wandelingetje maken. Door de wijk of in het bos. Het maakt niet uit. Ga naar buiten voor een bewegingsactiviteit. Beweging helpt je darmbeweging (peristaltiek), wat prettig is met al dat eten dat er doorheen komt. Stel je gezelschap maar eens voor even een frisse neus te halen. Wedden dat er wel iemand met je meegaat?!

Recept fruitpudding

Dit recept is heerlijk! Ik maak hem zelf graag en mijn gezin smult er van. Dus opgelet voor dit fijne recept.

 • Kies je favoriete fruit, bijvoorbeeld 3 peren.
 • Schil en snijdt indien nodig
 • Doe het fruit in een pannetje. Giet er een heel klein laagje water bij en één eetlepel echte gelatine poeder, bijvoorbeeld van vital supply.
 • Laat het zachtjes pruttelen voor een paar minuten. Let op dat je het niet laat koken.
 • Nu mag het een nachtje opstijven in de koelkast.
 • Tadaaa, de volgende ochtend heb je een heerlijke fruitpudding.
 • Versier je heerlijke pudding met een topping. Denk aan: nootjes/notenpasta, pitten, zaden, rozijntjes etc.
 • Smullen maar!

Inspiratie nodig?

Ik zal je nog wat inspiratie geven voor een gezonde maaltijd.
Maak bijvoorbeeld iets lekkers met vergeten groente (pastinaak, aardpeer, knolselderij etc.). Dit voeding voor je darmbacteriën. Ik vervang vaak aardappelpuree door pastinaakpuree. Of knolselderij met honingmosterd uit de oven. Dit maak je heel makkelijk zelf. Het recept? Hier heb ik hem voor je:

 • Maak een hele knolselderij schoon en snijd de wortels eraf.
 • Snijd met een mes kleine sneetjes rondom in de knolselderij.
 • Meng 2 eetlepels mosterd met 2 eetlepels honing en smeer de knolselderij daarmee in.
 • Zet in de oven op 180 graden Celsius voor 3 uur.
 • Smeer tussendoor af toe in met het mosterd-honingmengsel.
 • En jammie, hier heb je jouw supergezonde gerecht!

Tot slot

Hoe pak je het kerstdiner aan zonder een opgeblazen buik en al die extra kilo’s? Het is belangrijk om te genieten en niet te streng te zijn. Wel kan je het slim aanpakken door  gezond en voedzaam te ontbijten, maximaal drie eetmomenten aan te houden en veel groenten te eten. Tussen de feestdagen is het slim om vooral echte voeding voor je lichaam te nemen. Zo kan je lichaam herstellen. Bewegen helpt je darmen ook erg goed, dus maak lekker een wandelingetje buiten.

Wil je meer informatie hierover of een persoonlijk advies neem dan contact met mij op via www.hoekschevoedingendarmtherapie.nl. Je kan zowel face-to-face als digitaal een consult inplannen.

Buurtmamas.nl publiceert op regelmatig een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

Anneke Flipse, Hoeksche voeding en darmtherapie

Dit ben ik

Ik ben Anneke, energiek en nieuwsgierig! En ik sta te trappelen om jou te helpen. De eerste 1000 dagen zijn de basis voor de darmen en de gezondheid van je kind. Dit begint tijdens de zwangerschap tot ongeveer het 2-3 levensjaar. Maar hoe zorg je daar dan voor? En hoe zorg je tijdens je zwangerschap voor je eigen gezondheid? Daar ga ik je bij helpen!

Website: hoekschevoedingendarmtherapie.nl

Hoeksche voeding en darmtherapie
Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.