Corona onrust. Zo houd je kind balans tussen huiswerk en ontspanning.

Jeetje, wat hebben onze kinderen momenteel veel te incasseren door corona. Dan weer wel naar school en dan weer niet naar school. Dan zijn er vriendjes wel in de groep en dan zit je bestie ineens in quarantaine. In te halen proefwerken en gemiste lessen. Het is een behoorlijk onrustig in hun leventje (en dat van jou!) door corona. Wat doet deze onrust met jouw kind? En hoe kan je hen helpen?

Wat doet deze onrust met je kind?

In de praktijk zie ik steeds meer kinderen die moeite hebben om zich steeds weer te herpakken met al die wisselende structuren door corona. Ze zijn uit het veld geslagen, doordat er geen ritme meer is. Veel kinderen kunnen zich niet meer goed concentreren. Of hebben een korte spanningsboog om lesstof tot zich te nemen. Ze zijn snel afgeleid of laten zich afleiden. Ze weten het van zichzelf, maar zijn niet in staat dat zelf te veranderen. Dat kan flinke frustratie opleveren. Een innerlijke strijd. Hun hoofd zegt dat je aan de slag moet voor school, je wilt oprecht wel, maar je lijf komt niet in actie. Het gevolg is een dwars kind, omdat hij de opgelegde druk voelt.

Meisje zit met haar handen in het haar boven haar studieboeken

Een kijkje in het hoofd van je kind

Je zit achter je bureau, je slaat je boek open. Je kijkt en je kijkt nog eens en dan valt er een zware deken over je heen en zakt de moed je in je schoenen. Het ene kind blijft zitten en staart. Het andere kind gooit zijn boek door de lucht. Het volgende kind laat zich verleiden door een mobiel of ander apparaat. Na een tijdje schrik je van de weggevlogen tijd (kinderen hebben weinig tijdsbesef, want dat is nog niet volledig ontwikkelt op deze leeftijd). Je start, met goede bedoelingen, weer opnieuw aan je huiswerk. En hop dat zware beladen gevoel komt direct weer terug. ‘Eten’ , wordt er geroepen en ‘saved by the bell’ is er weer een excuus om niet aan je schoolwerk te hoeven gaan werken. Na het eten wordt het écht de hoogste tijd, maar heb je weer geen concentratie.. Je voelt je een nietsnut en een loser, maar je roept dat het je niets kan schelen….

Vader stoeit met zijn zoon liggend op bed. De benen van het kind vliegen in de lucht.

Herken jij dit bij je kind?

Meer dan ooit worstelen ze door de steeds veranderende structuren. Ze hebben kortere lontjes en niet meer dan eens gaat dit gepaard met flink geschreeuw, woorden wisselingen, rondvliegende spel controllers of dichtslaande deuren.

Hoe kan je jouw kind helpen?

Ouders kloppen regelmatig, in deze corona tijd, bij mij aan voor hulp en dat is fijn. Maar wat kun je zelf doen als ouder om het haalbaar te houden voor deze kinderen? Ik zou je vooral willen adviseren om uit de rol van politieagent te gaan. Maak écht tijd vrij om aan te sluiten in de belevingswereld van je kind. Vraag hoe het gaat, laat weten dat je snapt hoe je kind zich voelt. Zorg dat ze zich gezien en gehoord voelen in hun worsteling. Al zal niet ieder kind het kunnen uitten, ze voelen het echt wel als je oprechte belangstelling toont. Een gemeende knuffel, klop op de schouder, stoeimoment of een lekkere massage is zeer helpend.

Hoe leer je jouw kind opladen?

Laat je kind weten dat het belangrijk is te leren goed voor zichzelf te zorgen. Vertel dat ze hun ‘energiemeter’ goed op moeten laden door sport of leuke activiteiten. De druk opvoeren voor schoolwerk is nu niet helpend. Zorg eerst voor de basisbehoefte, zodat je kind tevreden is. Gelukkig komt de lente eraan en worden de dagen steeds weer langer. Geef je kind speelruimte en laat de druk op school even varen. En ja, dat kan gevolgen hebben! Maar je mentale gezondheid is vele malen belangrijker. Zodra je kind voelt dat er ruimte is om weer bij zichzelf te mogen komen, zie je ontspanning en voorzichtige vooruitgang. Pas daarna kan er weer ruimte ontstaan voor het schoolwerk.

Tot slot

Kijk eens naar je kind hoe het gaat in deze corona tijd. Ervaart jouw kind veel onrust en frustratie doordat het ritme weg is? Hoor en zie je kind door écht tijd vrij te maken. Geef oprechte aandacht. Zorg ervoor dat je kind oplaadt door leuke activiteiten te doen. Een kind dat zich lekker in zijn vel voelt, zal ook beter presteren met schoolwerk. Heb vertrouwen in je kind, ze rollen écht wel door deze corona tijd heen!

Heb je toch nog vragen of hulp nodig? Mail, bel of whatsapp me.

Buurtmamas.nl publiceert op maandag en vrijdag een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

yvonne anker hoogsensitief

Dit ben ik

Ik ben Yvonne en moeder van 2 hoogsensitieve kinderen. Beide van mijn kinderen zijn anders hoogsensitief. Door mijn werk en opleidingen ben ik ondertussen gespecialiseerd op het gebied van hoogsensitieve kinderen.
Wil je je kind beter begrijpen en wil je meer rust in huis? Neem dan contact met me op. Begeleiding kan bij jullie thuis of online.

Website: www.HoogsensitiefOpvoeden.nl

Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.