Cyclusklachten aanpakken met voeding, hoe werkt dat?
Bijna iedereen met een menstruatie herkent het wel: klachten rondom de cyclus. Of het nu gaat om stemmingswisselingen, buikkrampen, rugpijn, of zelfs hevige pijn dat je kan hebben. Veel menstruerende personen hebben er last van. Wist je dat je met voeding heel veel klachten doen laten verminderen of verdwijnen? Graag laat ik jou hiermee kennismaken, zodat je kan bekijken waar jij nog winst kan behalen. Gewoon heel simpel, namelijk met het aanpassen van je voeding. Lees maar verder.
Anticonceptie: niet dé oplossing
Eerst even een zijsprong, namelijk anticonceptie. Anticonceptie lijkt namelijk misschien een snelle oplossing voor cyclusklachten, maar dat is het vaak niet. Het onderdrukt de symptomen en voegt kunstmatige hormonen toe aan je lichaam, wat op de lange termijn juist meer problemen kan veroorzaken. Wanneer je niet zwanger wil worden kun je het beste gewoon een condoom gebruiken. Zo heb je geen last van nog meer hormonen en kan je in harmonie met je lichaam leven.
![Schermafbeelding 2024-12-03 144006 menstruatieklachten, een vrouw ligt op bed en trekt haar benen op in verband met buikpijn](https://buurtmamas.nl/wp-content/uploads/2024/12/Schermafbeelding-2024-12-03-144006.jpg)
Welke aanpak kan wel werken tegen cyclusklachten?
Er zijn verschillende manieren om cyclusklachten aan te pakken, en dit gaat verder dan alleen het verminderen van menstruatiepijn. De basis is je voeding aanpassen aan je cyclus. Hieronder leg ik uit hoe je dit kunt doen. Zijn je klachten ernstiger? Neem dan contact met me op voor persoonlijk advies. Wanneer ik spreek over voeding, heb ik het eigenlijk altijd over onbewerkte, verse voeding. Bewerkte voeding is zo goed als alles waar een verpakking omheen zit.
De 4 fases van je cyclus
Je cyclus bestaat uit vier fases:
- Menstruatiefase (winter)
- Folliculaire fase (lente)
- Ovulatiefase (zomer)
- Luteale fase (herfst)
Voor het gemak vergelijk ik deze fases met de seizoenen. Je zult zien dat je lichaam in elke fase andere behoeften heeft, ook qua voeding.
![pexels-keegan-evans-10986-101669 (1) warme maaltijd in de menstruatie fase van je cyclus, een bord havermout met blauwe bessen](https://buurtmamas.nl/wp-content/uploads/2024/12/pexels-keegan-evans-10986-101669-1.jpg)
Winter: Menstruatiefase
In deze fase vraagt je lichaam om rust en warmte. Je hebt minder energie omdat je lichaam hard werkt om het onbevruchte eitje af te breken. Het is heel normaal dat je je wat meer terugtrekt. Zware sporten of veel sociale activiteiten kunnen nu te veel zijn.
Wat te eten?
Kies voor warme en voedzame maaltijden zoals:
- Curry’s
- Lasagne
- Dahl
Deze gerechten ondersteunen je lichaam en geven je energie.
Lente: Folliculaire fase
Na je menstruatie komt je energie terug! Je voelt je socialer en actiever. Dit is een fijne periode om nieuwe activiteiten op te pakken en fanatiek te sporten, zoals krachttraining of hardlopen.
Wat te eten?
- Gefermenteerde voeding zoals zuurkool, kimchi of kefir
- Kiemen en zaden
- Zoete aardappel, wortel, courgette
Zomer: Ovulatiefase
In deze fase ovuleer je, en ben je het meest vruchtbaar. Je voelt je vaak zelfverzekerd, energiek en sociaal. Ideaal om doelen te stellen en nieuwe projecten te beginnen.
Wat te eten?
Lichte, eiwitrijke maaltijden zoals:
- Salades met spinazie, andijvie, quinoa of gierst
- Eieren
Herfst: Luteale fase
In de herfst merk je dat je weer behoefte krijgt aan knusheid. Je energie neemt af en je voelt je minder sociaal. Als je in de lente en zomer goed hebt gegeten, zul je nu minder last hebben van cravings en stemmingswisselingen.
Wat te eten?
Start alvast met verwarmende gerechten met de volgende groenten:
- Zoete aardappel
- Donkere bladgroenten
- Pompoen, pastinaak, bietjes
Sporten: kies voor rustiger activiteiten, zoals wandelen in de natuur, dansen of lichte oefeningen.
Eten naar je hormonen
Ook als je (nog) niet menstrueert, doorloop je deze hormonale fases. Je hormonen worden constant beïnvloed door wat je eet. Voeding speelt dus een cruciale rol in je algehele balans en gezondheid.
Hoe weet je of je cyclus gezond is?
Een gezonde cyclus herken je aan de volgende punten:
- Je cyclus duurt tussen de 27 en 32 dagen.
- Je hebt geen klachten zoals hevige pijn of stemmingswisselingen.
- Je menstruatie duurt 3 tot 5 dagen.
- Het bloed neemt de eerste twee dagen toe en daarna geleidelijk af.
- Je bloed heeft geen sterke geur en bevat geen klontjes of slijm.
- Een beetje ongemak of vermoeidheid is normaal, maar pijn hoort er niet bij.
Tot slot
Je menstruatiecyclus is als een spiegel van je algehele gezondheid. Door goed naar je lichaam te luisteren en je voeding hierop aan te passen, kun je klachten verminderen en je energie optimaal benutten. Probeer het maar eens een paar maanden. Je voeding aanpassen is vaak helemaal niet zo’n grote stap. Als je klachten verminderen, zal je vanzelf gemotiveerd raken ermee door te gaan.
Wil je meer weten of heb je hulp nodig bij het afstemmen van je voeding op je cyclus? Neem gerust contact met me op!
![DSC_0607 (1) Cesanne Giezen orthomoleculair therapeut, eczeem specialist moeders en kinderen, portretfoto](https://buurtmamas.nl/wp-content/uploads/2024/10/DSC_0607-1-471x471.jpg)
Dit ben ik
Mijn naam is Cesanne Giezen, moeder van een jongen van 3 jaar, orthomoleculair voedingscoach en administratief medewerker bij een kinderopvangorganisatie. Door aanhoudende eczeemklachten ben ik mij gaan verdiepen in de voedingsleer. Ook mijn zoontje kreeg eczeem, wat mij extra motiveerde. Ik help moeders en ouders van kinderen met eczeemklachten, maar ook moeders die herstellen van hun bevalling(en) en op zoek zijn naar meer energie en vitaliteit.
Website: cesanneshealthyfood
![chf-logo.pdf-1(Powered by MaxAI) Cesannes Healthy Food orthomoleculair therapeut logo](https://buurtmamas.nl/wp-content/uploads/2024/10/chf-logo.pdf-1Powered-by-MaxAI.png)